Τοπικά

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Βερβεσός στον Βόλο: “Αυτοϋπονομεύεται η ελληνική δικαιοσύνη”

Για αυτοϋπονόμευση της ελληνικής δικαιοσύνης έκανε λόγο μεταξύ άλλων χθες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσός, μιλώντας στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος, για την εορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφερόμενος στις αλληλοκατηγορίες μεταξύ δικαστικών λειτουργών το τελευταίο χρονικό διάστημα, μίλησε για αυτοϋπονόμευση της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η «ντε φάκτο» ανεξαρτησία παραμένει ζητούμενο στη χώρα. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η δικαιοσύνη πρέπει να είναι «κουφή», για μην ακούει τις «σειρήνες».
Ακόμη μίλησε για οξεία απειλή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης υπό τις παρούσες συνθήκες, που αποτελεί αιτία αφύπνισης και τόνισε την ανάγκη περιφρούρησής της.
Ο κ. Βερβεσός τόνισε στην ομιλία του την ανάγκη απεξάρτησης της επιλογής των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση, της προαγωγής των δικαστικών λειτουργών σύμφωνα με την αξία τους και της ριζικής αναδιάρθρωσης του τρόπου επιθεώρησης των δικαστηρίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «οι δικηγόροι λειτουργούν πάντα εν ονόματι του ελληνικού λαού, διότι ελληνική δικαιοσύνη δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει κάποιος να σηκώσει το γάντι, να πάρει το βάρος και το κόστος, να υπερασπίσει το δίκαιο του πολίτη απέναντι στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι γράμμα κενό, αν δεν υπάρχουν δικηγόροι να τους πάρουν στην πλάτη τους και να τους μετουσιώσουν σε πράξη κι αν δεν υπάρχουν και δικαστές να αναδείξουν τη θεσμική τους ευθύνη απέναντι στον νόμο, να είναι άριστοι και αρεστοί. Η δικαιοσύνη δεν είναι, για να υπηρετεί τους λειτουργούς της, τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να παρέχεται και να απονέμεται στο όνομα του ελληνικού λαού. Πρέπει να είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Και δυστυχώς σήμερα στην πατρίδα μας η δικαιοσύνη απονέμεται για τους λίγους. Αυτό απέδειξε όταν το δίκαιο της ανάγκης με τις πλειάδες των αποφάσεων των δικαστηρίων της χώρας επικράτησε του κοινωνικού δικαίου, του κράτους δικαίου και του νόμου».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» για την αίτηση άδειας του Δημ. Κουφοντίνα από τις φυλακές Κασσαβέτειας που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών, ο κ. Βερβεσός δήλωσε ότι «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ανεξαρτήτως του αν αυτός είναι κάποιος, που έχει επιδράσει αρνητικά-θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα στη Νορβηγία ο Μπρέιντι που σκότωσε 17 παιδιά, βγήκε έξω και κυκλοφορεί ελεύθερος. Το ίδιο έγινε με τον λεγόμενο ψευτογιατρό της Γαλλίας, που μετά από 22 χρόνια είναι ελεύθερος. Ή θα πάμε στην Ευρώπη ή θα γυρίσουμε στην Ανατολή. Α λα καρτ Ευρώπη δεν υπάρχει».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Θ» ανέφερε ότι εν ονόματι του ελληνικού λαού έχουν γίνει εγκλήματα και από τη δικαστική εξουσία. «Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη δεν υπεράσπισε την ελληνική δημοκρατία, όταν η ίδια αναιρέθηκε από τους συνταγματάρχες το ‘67».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να απομονωθούν συμπεριφορές που πλήττουν το σώμα των δικηγόρων και να αναχαιτιστεί το κλίμα υποβάθμισης του κλάδου. Οι δικηγόροι τίμησαν τον ευεργέτη της πόλης Χαρ. Τσιμά για τη δωρεά ενός απινιδωτή στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το