Θ Plus, Υγεία

Ο ΠΟΥ αμφιβάλλει για τα τεστ αντισωμάτων του κορωνοϊού – Δύσκολη η «ανοσία της αγέλης»

Τον τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για τα τεστ αντισωμάτων, τα οποία και πολλές χώρες διεθνώς επιθυμούν να εξασφαλίσουν κατά εκατομμύρια, με το σκεπτικό ότι αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν στους πολίτες το απαραίτητο «διαβατήριο» για να επιστρέψουν στην εργασία τους, εφόσον αποδειχθεί πως έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό κι έχουν αναπτύξει ανοσία σε αυτόν.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην επενδύουν τόσο χρήμα όσο και ελπίδες στα συγκεκριμένα τεστ. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως, αν κάποιος προσβλήθηκε από τον ιό, αυτό του εγγυάται ανοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβε. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν ότι αρκετοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι λίγες οι πιθανότητες δημιουργίας «ανοσίας της αγέλης», σύμφωνα με την ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, ο οποίος δήλωσε πως ο Οργανισμός δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στο ότι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα εξασφαλίζει ανοσία στην εκ νέου μόλυνση από τον κορονοϊό. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε πως έστω και αν τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι τα έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι για να αρχίσει η λεγόμενη «ανοσία αγέλης».

Με πληροφορίες από BBC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το