Τοπικά

Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Δρ. Γ. Καπότσης μιλά στη “Θ” “Eπικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές”

Βολιώτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των τελευταίων πυρκαγιών. Δεν έχει σημασία που βρίσκεται η φωτιά, καθώς ο άνεμος μπορεί να φέρει το νέφος πάνω από τον Βόλο όσο μακριά κι αν είναι υποστηρίζει ο γιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Δρ Γεώργιος Καπότσης MD PhD που μιλά για την σύνδεση πυρκαγιών και αναπνευστικών προβλημάτων εξηγώντας εξήγησε τις σοβαρές επιπτώσεις.

Συνέντευξη:
Αρτέμης Χαλάτσης

Από μια πυρκαγιά ποιες είναι οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό κυρίως ευπαθών ατόμων;

Κατ’ αρχάς θα λέγαμε ότι εφόσον το νέφος από μια πυρκαγιά φτάνει στην περιοχή μας τότε οπωσδήποτε αρχίζει να έχει επιπτώσεις στο αναπνευστικό των κατοίκων και ειδικά των ευπαθών ομάδων. Προχτές το πρωί, για παράδειγμα, ο Βόλος είχε μια βαριά ατμόσφαιρα, ο ορίζοντας ήταν κίτρινος και υπήρχαν και μικρά αποκαΐδια ως συνέπεια των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη. Αυτές τις μέρες λοιπόν είναι ολοφάνερο ότι στην πόλη μας υπήρχε τέτοιο νέφος. Σημασία δεν έχει από πού έρχεται το νέφος. Σημασία έχει ότι αυτό εισπνέεται και από την στιγμή που υπάρχει οσμή καμένου, εισπνέουμε βλαβερά σωματίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο αναπνευστικό, κυρίως στα ευπαθή άτομα που έχουν είδη αναπνευστικά προβλήματα, δηλαδή επιδεινώνεται μια κατάσταση που ήδη προϋπάρχει. Τα μικροσωματίδια εισέρχονται στους πνεύμονες μέσω των ανώτερων αεραγωγών και τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση τα μικροσωματίδια τι ακριβώς είναι;
Αυτά είναι τοξικά προϊόντα που προέρχονται από την καύση. Γιατί σε μια πυρκαγιά δεν καίγονται μόνο ξύλα και δένδρα , αλλά ενδεχομένως και πλαστικά, και χημικά προϊόντα. Αυτός ο καπνός λοιπόν ενδεχομένως είναι τοξικός. Σας θυμίζω την φωτιά του Ιουλίου στην περιοχή μας που κάηκε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο οποίο υπήρχαν αρκετές ποσότητες πλαστικών, χαρτιών κλπ. Οτιδήποτε λοιπόν εισπνέεται προκαλεί βλάβες. Από απλές βλάβες, όπως μια φαρυγγίτιδα ή τραχειίτιδα, αλλά μπορεί να κάνει και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως βρογχίτιδα βρογχοπνευμονίες ανάλογα με το πόσο ευπαθείς είναι ο κάθε άνθρωπος. Όλα αυτά βέβαια είναι σε σχέση και με την ποσότητα του καπνού που θα εισπνεύσει ο καθένας.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Πρώτα είναι ο βήχας. Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που προσπαθεί να αποβάλει το σώμα κάτι που έχει εισέλθει μέσω του αναπνευστικού, θα έχει δάκρυα στα μάτια, θα έχει μια ρινική συμφόρηση και αν επιδεινωθεί η κατάσταση πάμε σε περιπτώσεις δύσπνοιας κλπ.

Μετά τις πυρκαγιές του Ιούλιου που κατέκαψαν περιοχές Ν. Αγχιάλου, Αγίου Γεωργίου, Βελεστίνου σας επισκέφτηκαν άνθρωποι που παραπονέθηκαν για αναπνευστικά προβλήματα;
Βεβαίως και δεν σας κρύβω πως ήταν και πολλοί μάλιστα. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα που λέμε ότι είναι αποπνικτική αποτελεί συνδυασμό πολλών παραγόντων , όπως η θερμοκρασία, η άπνοια, η υγρασία και ο συνδυασμός αυτός επιβαρύνει την αναπνοή.

Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις ο κόσμος πρέπει να μένει μέσα στα σπίτια του;
Αυτό θα ήταν το ιδανικό αλλά όπως καταλαβαίνετε όλοι έχουν κάποια δουλειά και πρέπει να βγουν έξω είτε ως εργαζόμενοι , είτε να ψωνίσουν. Καλό θα ήταν να φορούν μάσκα από τις γνωστές μάσκες για τον covid, καθώς αυτές οι μάσκες εμποδίζουν τα μικροσωματίδια να εισέλθουν στο αναπνευστικό.

Πόσο παραμένει το νέφος πάνω από την πόλη;
Το πόσο θα παραμείνει το νέφος πάνω από έναν τόπο εξαρτάται από την φορά και την ένταση των ανέμων . Αν δηλαδή έρθει το νέφος και υπάρξει άπνοια αυτό θα παραμείνει. Επίσης όσο διαρκεί μια πυρκαγιά είναι δεδομένο ότι το νέφος θα συνεχίζει να υπάρχει. Δεν έχει σημασία πόσο μακριά η κοντά είναι η φωτιά. Εφόσον η φορά των ανέμων είναι τέτοια μπορεί να έρθει από κάθε σημείο της Ελλάδας ή της Ευρώπης θα έλεγα. Και αυτό το καταλαβαίνουμε από τον αέρα. Ο αέρας μυρίζει καμένο και σου έρχεται μια δυσφορία, βλέπεις τον ουρανό κίτρινο καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα νέφος από πάνω. Το νέφος μπορεί να είναι και τοξικό καθώς δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει καεί. Σε μια φωτιά καίγονται τα πάντα.
Γιατρέ, ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

[email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το