Τοπικά

Ο πλανήτης μπαίνει σε μίνι – εποχή παγετώνων σύμφωνα με διδακτορική διατριβή στο Οικονομικό του Π.Θ.

Την είσοδο του πλανήτη σε μια μίνι-εποχή των παγετώνων με μείωση της ηλιακής δραστηριότητας, επισημαίνει διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η Αμαλία Γκάνα που ορκίστηκε χθες διδάκτορας στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποίησε διδακτορικό στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αφορούσε στη μελέτη δυναμικών συστημάτων με έμφαση μεταξύ άλλων στον πληθυσμό, στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και στην ηλιακή δραστηριότητα.

Η Αμαλία Γκάνα που ορκίστηκε χθες διδάκτορας στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποίησε διδακτορικό στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

«Ασχοληθήκαμε με τον πληθυσμό των ηλιακών κηλίδων και προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε μηνιαίες και ετήσιες προβλέψεις ηλιακής δραστηριότητας» τόνισε η διδάκτωρ που είχε ως επιβλέποντα τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Λουκά Ζαχείλα.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι προβλέψεις δείχνουν ότι μπαίνουμε σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας ακόμη και 100 χρόνων με εξαιρετικά μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα. Το διδακτορικό της δείχνει ότι μέχρι το 2100 η ηλιακή δραστηριότητα θα μειωθεί και θα είναι στα επίπεδα που υπήρχε επίσης μείωση, πριν 400 χρόνια, δηλαδή το 1645-1745.
«Θα υπάρχουν πέντε με δέκα χρόνια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα με πλήρη απώλεια ηλιακών κηλίδων, που σημαίνει ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα. Στην καθημερινότητα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειωθεί και η μείωση της θερμοκρασίας έστω και μισό βαθμό, που σημαίνει ότι μπορεί να βιώνουμε πιο δροσερά καλοκαίρια, πιο άγριους χειμώνες. Άρα μια τέτοια αλλαγή θα έχει επίδραση και στην οικονομία» ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε πως «ένας τρόπος για μετρηθεί η ηλιακή δραστηριότητα, είναι ο αριθμός ηλιακών κηλίδων.
Για το πολυθεματικό διδακτορικό ο κ. Ζαχείλας επισήμανε πως αυτό που προβλέπουμε με το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι ότι θα υπάρξει μια μείωση των ηλιακών κηλίδων και της δραστηριότητας του ήλιου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μίνι-εποχή παγετώνων. Τα δικά μας μοντέλα αλλά και άλλοι που ασχολούνται με την ηλιακή φυσική, δείχνουν ότι μάλλον αυτή η θεωρία επιβεβαιώνεται.
Συμπλήρωσε δε πως το διδακτορικό της Αμαλίας Γκανά συνδύασε την οικονομία με την αστρονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το