Τοπικά

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η ΣΗΠΙΑΔΑ» εναντίον του Κώστα Λεβέντη

Οι θέσεις του κ. Κώστα Λεβέντη για την ανάγκη δημιουργίας του λιμανιού του Πλατανιά, προκάλεσαν αντιδράσεις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος με επιστολή του , απαντά: ” Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα τόσο τους κατοίκους και επαγγελματίες του Πλατανιά, όσο και γενικότερα αυτούς που αγαπούν το Νότιο Πήλιο το θέμα της κατασκευής λιμανιού στο συγκεκριμένο χωριό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σχεδόν σε καθημερινή βάση να διαβάζουμε στα ΜΜΕ διάφορες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από σχολιασμό του κ. Κωνσταντίνου Λεβέντη σε ανάρτηση μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το λιμάνι και λόγω της θεσμικής του ιδιότητας (επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων), θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά ζητήματα τα οποία αφενός απαντούν στο σχολιασμό του και αφετέρου δίνουν αφορμή για προβληματισμό σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Ο κ. Λεβέντης λοιπόν, είμαστε σίγουροι, ότι το χωριό Πλατανιάς έχει να το επισκεφθεί παρά πολλά χρόνια, ίσως από τότε που έκλεισε την επιχείρησής του στο χωριό μας.
Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο Πλατανιάς δεν έχει καμία σχέση σε μέγεθος με άλλα παραθαλάσσια χωριά, με τον Άι Γιάννη π.χ. στον οποίο ζεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Το χωριό του συγκεκριμένα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Πλατανιά, οπότε η συγκεκριμένη μελέτη ταιριάζει παρά πολύ στο μέγεθος του χωριού αυτού και όχι του δικού μας.
Θα θέλαμε λοιπόν να τον πληροφορήσουμε ότι έχει πλήρη άγνοια για το ποια είναι η θέση της πλειοψηφίας. Μας δίνει να καταλάβουμε ότι η πληροφόρησή του έγινε μόνο από δυο – τρία συγκεκριμένα άτομα, με αποτέλεσμα αυτή να είναι μονόπλευρη και καθόλου αντικειμενική, όταν βεβαίως δεν έχει μιλήσει και με την άλλη πλευρά και δεν έχει ακούσει τη δική της άποψη.
Πραγματικά είναι λυπηρό να υπάρχουν άνθρωποι σε τόσο σημαντικές θέσεις, όπως του κ. Λεβέντη που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων για πολλά χρόνια, και να εκφράζουν μια τόσο επιφανειακή άποψη.
Μιλάει για αναπτυξιακό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το υπόλοιπο Πήλιο, αλλά θα υποβαθμίσει ένα ολόκληρο χωριό.
Είναι λογικό να μην τον ενδιαφέρει άμεσα, μια και οι δραστηριότητές του είναι στο ανατολικό Πήλιο. Ενδιαφέρει όμως εμάς που είμαστε επαγγελματίες στο συγκεκριμένο χωριό, επίσης ξενοδόχοι, ζούμε από τον τουρισμό και δεν είμαστε τόσο ανόητοι να μην θέλουμε την ανάπτυξη και την αύξηση του τουρισμού που είναι ένας από τους κυρίους οικονομικούς πόρους μας.
Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, λιμάνι και τουριστική δραστηριότητα σε ένα μέρος δεν συμβαδίζουν, πόσο μάλλον σε ένα πολύ μικρό μέρος όπως ο Πλατανιάς. Αυτό ακριβώς ομολόγησε και ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όταν είπε ότι “ όπου υπάρχει λιμάνι δεν υπάρχει τουρισμός”.
Όταν λοιπόν ο κ. Κ. Λεβέντης μιλάει για σύνδεση Πλατανιά με Σποράδες, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήδη υπάρχει σύνδεση σε καθημερινή βάση και δεν έχει σταματήσει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια, τόσο με πλοία που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες, όσο και με θαλάσσια ταξί, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες από το υπόλοιπο Πήλιο να χρησιμοποιούν κάθε καλοκαίρι τα παραπάνω μέσα για επίσκεψη στα νησιά. Στο παρελθόν, δε, υπήρχε σύνδεση του Πλατανιά με την γραμμή των θαλάσσιων δελφινιών, η οποία σταμάτησε λόγω μη οικονομικής βιωσιμότητας. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ήδη υπάρχουν οι υποδομές για σύνδεση του Πηλίου με τις Σποράδες, την Εύβοια κ.λ.π., γι’ αυτό και εμείς όλοι δεν μπορούμε να καταλάβουμε την σκοπιμότητα ενός τέτοιου “φαραωνικού” έργου.
Μίλησε επίσης ο κ. Λεβέντης για ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών και ότι ο τουρισμός στο Νότιο Πήλιο θα κερδίσει από το συγκεκριμένο λιμάνι.
Κάτι δεν έχει καταλάβει καλά, κάπου έχει μπερδέψει τα γεγονότα. Το λιμάνι του Πλατανιά έχει χαρακτηριστεί ως αλιευτικό καταφύγιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια που δίνει είναι για αλιευτικά καταφύγια μόνο και όχι για άλλη χρήση. Για ποια τουριστικά σκάφη μιλάει; Αυτά ήδη ελλιμενίζονται στο υπάρχον σήμερα λιμάνι. Για ποιον τουρισμό; Μήπως έχει στο μυαλό του ότι ως “έξυπνοι Ελληνάρες” θα κοροϊδέψουμε τους «ανόητους ευρωπαίους», θα πάρουμε τα λεφτά τους και θα αλλάξουμε τη χρήση του λιμανιού γιατί έτσι μας βολεύει. Ακούγεται έντονα και αυτό από μερικούς.
Λυπούμαστε πολύ που ένας άνθρωπος που έχει περάσει από τόσο σημαντικές θεσμικές θέσεις σκέφτεται τόσο πονηρά.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι έλεγχοι πλέον είναι παρά πολύ αυστηροί.
Τέλος θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι όλοι εμείς δεν είμαστε αρνητικοί σε έργα και υποδομές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χώρου όπου δραστηριοποιούμαστε. Στην ανάπτυξη όμως που θα δίνει υπεραξία στον τόπο μας μέσα από την όλο και μεγαλύτερη προσέλευση ποιοτικού τουρισμού και θα δένει αρμονικά με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Πηλίου, χωρίς να καταστρέφει τους οικισμούς του.
Άλλωστε υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για να πραγματοποιήσουν αναπτυξιακά έργα που είναι πραγματικά χρήσιμα και επείγοντα, όπως για παράδειγμα οι οδικές συνδέσεις που έχουν μείνει στο σχεδιασμό που έγινε πριν εξήντα χρόνια.

Υ.Γ
Σε ότι αφορά τον αείμνηστο Στάθη που ατυχώς (λόγω της μη δυνατότητάς του πλέον να απαντήσει) μνημονεύεται, εμείς πιστεύουμε ότι μόλις διαπίστωνε ότι η θάλασσα μπροστά στο μαγαζί του θα γίνονταν parking φορτηγών για την εξυπηρέτηση των αλιέων, μάλλον θα έπαιρνε σανίδα η οποία μάλιστα θα ήταν και βρεγμένη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το