Τοπικά

O παγκοσμίου εμβέλειας καθηγητής Geoffrey Hodgson επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών του Π.Θ. 

Τα μέτρα του 4ου μνημονίου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέα ύφεση και μνημόνια, επισημαίνουν καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου χθες ξεκίνησε το 5ο διεθνές συνέδριο εφαρμοσμένης οικονομικής, με θέμα «Θεσμοί και ανάπτυξη», παρουσία 60 ομιλητών τουλάχιστον.

Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών ο Geoffrey Hodgson, ο οποίος είναι καθηγητής στο University of Hertfordshire και θεωρείται ένας από τους διαπρεπέστερους σε παγκόσμια κλίμακα οικονομολόγους. Μάλιστα ο 71χρονος θεωρείται αυθεντία στα θέματα της έρευνας.
Το θέμα του νέου μνημονίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, απασχόλησε και τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Ιατρίδης επισήμανε πως «δημιουργούνται προσδοκίες ότι η Ελλάδα με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου θα βγει στις αγορές και θα επέλθει η ανάκαμψη. Κατά πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν η ανεργία είναι υψηλή, η ανάπτυξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και το φορολογικό πλαίσιο ασταθές; Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και τα μέτρα που φέρνει το 4ο μνημόνιο, είναι όμοια με τα προηγούμενα μνημόνια, άρα δεν έχουμε το σοκ, που χρειάζεται η οικονομία, για να ανακάμψει. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα, να υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, να αλλάξουν πράγματα στη δημόσια διοίκηση. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μιλάμε για νέα μνημόνια και μέτρα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισήμανε πως «τα μέτρα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης είναι υφεσιακά, όταν μάλιστα τα τελευταία δύο τρίμηνα είναι σε ύφεση, παρά τις αντίθετες προσδοκίες. Γιατί αφαιρούν εισόδημα από τους καταναλωτές, μειώνοντας την κατανάλωση και ρίχνοντας το ΑΕΠ. Μάλιστα έχουμε ένα μνημόνιο ή μια συμφωνία, που δεν φέρνει χρήματα, αλλά μόνο μέτρα. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα αναφερόμενος στα αντίμετρα, επισήμανε πως «είναι θετικά, αλλά θα ανακουφίσουν κάποιες και όχι όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση θα πάρει χρήματα από κάποιες ομάδες, για να τα δώσει κάπου αλλού».

Αναφερόμενος στον επίτιμο διδάκτορα ο κ. Ζουμπουλάκης επισήμανε πως εκπροσωπεί ένα νέο ρεύμα σκέψης στα οικονομικά, καθώς επισημαίνει τις θεσμικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπου εφαρμόζεται μια οικονομική πολιτική.
Επίσης χθες στον Βόλο βρέθηκε και ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας κ. Ντε λα Κρουά, που επίσης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος το 2013.
Από το Τμήμα έχουν αναγορευτεί περίπου δέκα επίτιμοι διδάκτορες.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το