Τοπικά

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας εγκαινιάζει σήμερα το γραφείο του στον Βόλο

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εγκαινιάζει το νέο Περιφερειακό Γραφείο (Βιβλιοθήκη) στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, σήμερα στις 14:30, πραγματοποιεί εκδήλωση για τα εγκαίνια του Περιφερειακού Γραφείου του στη Θεσσαλία, με έδρα το Βόλο, στο Αμφιθέατρο του παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου, επί της οδού Γ. Καρτάλη 72 & Ροζού.στη
Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος αποτελεί η διασύνδεση των καινοτόμων ιδεών με την οικονομική παραγωγή και η εμπορική αξιοποίησή τους, ενώ στρατηγικός στόχος του Οργανισμού είναι να ενισχυθεί η εφευρετική δραστηριότητα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Ελλάδα.
Στην εκδήλωση εγκαινίων του νέου γραφείου στο Βόλο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθ. Ζήσης Μαμούρης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης.

Εκ μέρους των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Μανώλης Ευσταθίου, Έφορος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας, η κυρία Αθανασία Καπούλα, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας και ο κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βόλου, όπως επίσης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα χαιρετίσουν, επίσης, ο Καθ. Παντολέων Σκάγιαννης, Διευθυντής Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ο Δρ. Γεώργιος Σταμπουλής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στο Βόλο θα πραγματοποιήσει ο Διευθυντής Υπηρεσιών Πληροφορικής & Τεχνολογικής Πληροφόρησης του ΟΒΙ, κ. Σωτήριος Ρόκκος.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εγκαινίων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του νέου γραφείου του ΟΒΙ ως σημείο επαφής και ενημέρωσης, με στόχο όλοι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες του περιφερειακού γραφείου να έχουν τη δυνατότητα:

• να προμηθεύονται έντυπο πληροφοριακό υλικό για την προστασία των Εφευρέσεων και την καταχώριση των Βιομηχανικών Σχεδίων, καθώς και έντυπα κατάθεσης αιτήσεων για τίτλους προστασίας
• να συζητούν με στέλεχος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τυχόν απορίες τους για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, τα τέλη, τη δυνατότητα Έρευνας μέσα από ΔΕ και Βιομηχανικά Σχέδια
• να λαμβάνουν εξατομικευμένη βοήθεια σε θέματα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης ερευνητικών αποτελεσμάτων
• να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας των ευρεσιτεχνιών και τις διαφορετικές διαδικασίες αξιοποίησής τους
• να συζητούν θέματα που αφορούν στην προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
• να ενημερώνονται για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΒΙ στο κοινό του

Μέσω του νέου γραφείου δίνεται η δυνατότητα για διασύνδεση της Περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό της περιοχής να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει, ώστε να εκκινήσουν τη διαδικασία κατοχύρωσης της εφευρετικής τους δραστηριότητας, εκμηδενίζοντας την απόσταση με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΒΙ στην Αθήνα.

Στο νέο γραφείο του ΟΒΙ θα μπορούν να απευθύνονται:
 ερευνητές και ακαδημαϊκοί
 επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες
 ΜμΕ και startups
 ανεξάρτητοι εφευρέτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να την κατοχυρώσουν.

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΒΙ για την προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο της χώρας περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 συνολικά γραφείων – ένα ανά Περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως υπηρεσίες μιας στάσης, ως ΚΕΠ Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ήδη λειτουργούν Περιφερειακά Γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, όπως επίσης και δορυφορική εστία τεχνολογικής πληροφόρησης στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ στην Αθήνα.
Άμεσα ξεκινούν τη λειτουργία τους τα περιφερειακά γραφεία της Ηπείρου (Ιωάννινα) και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ξάνθη & Κομοτηνή) τα οποία καλύπτουν τις αντίστοιχες Περιφέρειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το