Πολιτισμός

Ο Ν.Αθανασάκης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα στις καλύτερες της Ευρώπης

Καλεσμένος μας σήμερα ο Νικόλας Αθανασάκης.

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλώς ήρθες, Νικόλα, στο Ερωτηματολόγιο του Proust. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι σήμερα εδώ συνομιλητής μου. Σε ακούμε.
Κυρία Γαβαλά σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική σας πρόσκληση. Και εγώ επίσης χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτή τη συνομιλία.

Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές.
Η καταγωγή μου είναι από τον Βόλο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη αυτή πόλη, περνώντας τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στην Αγριά όπου ο πατέρας μου διατηρούσε την οικογενειακή μας επιχείρηση και περνούσε εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του. Ως παιδί υπήρξα μαθητής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και στη συνέχεια μαθητής του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Βόλου αντίστοιχα.
Είχα την τύχη να σπουδάσω στο εξωτερικό και δη στην Αγγλία. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές εργάστηκα σε 2 μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό για να αποκτήσω καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την επιστροφή στον τόπο μου. Γυρνώντας φυσικά στην πατρίδα μου υπηρέτησα για 20 μήνες στην Πολεμική Αεροπορία πριν αναμειχθώ με την οικογενειακή επιχείρηση.

Καριέρα. Η συνέχεια της οικογενειακής βιομηχανίας.
Από το 1997 ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών στον τομέα της εξαγωγής της ελληνικής ελιάς. Η επιχείρηση εκσυγχρονίστηκε, μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις και γενικά είναι ένας τομέας που προωθεί ένα άριστο ελληνικό αγροτικό προϊόν στο εξωτερικό.

Εμπόριο ελαιών στη χώρα μας. Εξαγωγές.
Η εξαγωγή της βρώσιμης ελιάς έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαπενταετία. Η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερα καλό brand name στο παγκόσμιο στερέωμα. Η ποιότητά της δεν μπορεί να συναγωνιστεί με τις υπόλοιπες χώρες και ευτυχώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να στραφούν προς το εξωτερικό και έτσι η ελληνική ελιά να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Οικογένεια.
Είμαι παντρεμένος με την Ιωάννα Καπετανιά, παιδοδοντίατρο και έχουμε την ευτυχία να έχουμε 2 υπέροχες κόρες, τη Χριστίνα που είναι μαθήτρια της Α’ Λυκείου και την Εβελίνα, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού.

Και η πολιτική; Πώς ξεκίνησε; Εξέλιξη, δράσεις.
Από τα σχολικά χρόνια ήμουν πρόεδρος 15μελούς στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Στη συνέχεια ήμουν υπεύθυνος Μαθητικού (ΜΑΚΙ) στην ΟΝΝΕΔ Βόλου. Όντας φοιτητής υπήρξα υπεύθυνος ΔΑΠ ΝΔΦΚ Λονδίνου για 3 χρόνια. Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου ασχολήθηκα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα ήμουν ενεργός πολιτικά μη έχοντας θέσεις ευθύνης. Από το 2015 εκλέχτηκα μέλος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Μαγνησίας και από 1η Νοεμβρίου 2021 έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας.

Νέα Δημοκρατία, προσέγγιση, κρίσεις, αναλύσεις…
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η χώρα μας αντιμετώπισε πρωτόγνωρες καταστάσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ευρώπη, ενεργειακή κρίση και εξωτερική απειλή). Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντεπεξήλθε με τον μέγιστο και βέλτιστο δυνατό τρόπο, θωρακίζοντας τη χώρα τόσο αμυντικά, όσο και με την εξωτερική της πολιτική δημιουργώντας για πρώτη φορά τέτοια θέση ισχύος στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι μέσα στις καλύτερες της Ευρώπης και σε μερικές χρονικές περιόδους η καλύτερη. Οι προβλέψεις όλων των οργανισμών για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια ακόμα και με τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν είναι τρομερά αισιόδοξες.

Οι εκλογές πλησιάζουν, προσέγγιση, κρίσεις, αναλύσεις…
Είμαστε κοντά στο τέλος της ολοκλήρωσης της τετραετίας της κυβέρνησης. Η Ελλάδα βαδίζει στον σωστό δρόμο και είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας. Οι επόμενες εκλογές έχουν τεράστια σημασία και είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική απειλή από τη γείτονα χώρα. Το ερώτημα που πρέπει να σκεφτούν και να απαντήσουν οι Έλληνες με την ψήφο τους είναι ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει τα παραπάνω για τους Έλληνες πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση και όλοι θα αγωνιστούμε για μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και μια αυτοδύναμη Ελλάδα στις επόμενες εκλογές.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το