Τοπικά

Ο Μαγνησιώτης καθηγητής Χαρ.Καλοδήμος ανοίγει τον δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ

Ελπίδες για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου για την καταπολέμηση του καρκίνου γεννάει το έργο ενός λαμπρού επιστήμονα από τη Σούρπη Μαγνησίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαπρέπει επί αμερικανικού εδάφους με το ερευνητικό έργο του. Ο λόγος για τον καθηγητή Βιοχημείας Χαράλαμπο Καλοδήμο, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ και πριν από λίγους μήνες μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψαν ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να αναστείλει την εξάπλωση του καρκίνου σε ασθενείς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε ο Μαγνησιώτης επιστήματος στο περιοδικό «National Chemical Biology», η κυκλοσπορίνη, ένας ανοσοκατασταλτικός παράγοντας με ισχυρές ανοσοφαρμακολογικές ιδιότητες που χορηγείται σε μεταμοσχευμένους, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα καινούριο φάρμακο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Ο Χαράλαμπος Καλοδήμος μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του, μίλησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελείται στο ΝMR Center του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, όπου χρησιμοποιείται η μέθοδος της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. «Είναι μία τεχνική πολλά υποσχόμενη», είχε δηλώσει προ καιρού στο δίκτυο CBS, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε ένα βίντεο που απεικονίζει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, στο οποίο αλληλεπιδρούν αρκετοί παίκτες, προκειμένου να κλωτσήσουν την μπάλα μετά τον τερματοφύλακα. Αν παρατηρήσουμε μόνο το τελευταίο πλάνο, θα δούμε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, αλλά θα έχουμε χάσει όλες τις πληροφορίες για το πώς κατέληξε εκεί». Όσον αφορά στην κυκλοσπορίνη, ο δρ Χαράλαμπος Καλοδήμος μιλώντας στη «Minnesota Daily», είχε επισημάνει: «Η κυκλοσπορίνη εμποδίζει τον καρκίνο, γιατί αλληλεπιδρά με διαφορετικούς τρόπους. Το φάρμακο αυτό συνδέεται με πολλά μονοπάτια και επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων».

 
Το βιογραφικό του Σουρπιώτη ερευνητή είναι πλούσιο. Έπειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο Αλμυρού, σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία κι έκανε διδακτορικό στο Παρίσι (Ινστιτούτο Κιουρί) πάνω στη Βιοανόργανη Χημεία και μεταδιδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, με αντικείμενο Βιοφυσική και Βιοϊατρική. Το 2003 εργάστηκε ως καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ. Το 2011 πέτυχε σημαντικές διακρίσεις. Έγινε ο πρώτος, ο οποίος την ίδια χρονιά κέρδισε τα βραβεία από τα Protein και Biophysical Society, καθώς και της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. Πριν από μία πενταετία διακρίθηκε ως ο καλύτερος νέος επιστήμονας, δείχνοντας ότι το μέλλον του ανήκει. Από το 2015 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, διδάσκοντας στην Ιατρική Σχολή.

 
Το γεγονός ότι η ερευνητική ομάδα του Χαράλαμπου Καλοδήμου κατόρθωσε να ενώσει τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ και εντόπισε μια λύση σε ένα μακροχρόνιο αίνιγμα για τους τρόπους που η κυκλοσπορίνη δρα ευεργετικά στους ασθενείς με καρκίνο, στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων. «Η ομάδα μου αποτελείται από περίπου 20 επιστήμονες και η έρευνά μας εστιάζεται στη βιοϊατρική. Χρησιμοποιούμε βιοφυσικές μεθόδους δομικής βιολογίας, προκειμένου να απεικονίσουμε την τρισδιάστατη ατομική δομή πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε διάφορες μορφές καρκίνου. Τα αποτελέσματα οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση των βασικών μηχανισμών που οδηγούν σε διαταραχές στην επικοινωνία διαφόρων κυτταρικών πρωτεϊνών και έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά χρειαζόμαστε χρόνο ακόμη», επισήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο «Λαό του Αλμυρού».

 
Μίλησε επίσης για το πάθος του γύρω από την έρευνα. «Γοητεύτηκα από την αντίληψη ότι, ως επιστήμονας, μπορεί να είμαι ο πρώτος που θα ανακαλύψει κάτι. Το πάθος μας για την έρευνα είναι η περιέργεια να μάθουμε τους θεμελιώδεις μηχανισμούς για τις μοριακές διαδικασίες», είπε κι έστειλε το δικό του μήνυμα ελπίδας για τους νέους από την περιοχή που κατάγεται: «Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να μην αφήσουν εμπόδια στο μυαλό και τη δυναμική τους. Μπορούν από τον Αλμυρό να κατακτήσουν τη γνώση, αρκεί να το θέλουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το