Ελλάδα

Ο Λαφαζάνης σχεδιάζει ρεσάλτο και στο κόμμα

lafazanis

Χωριστό δρόμο ακολουθεί πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα, με το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αγεφύρωτο. Η καταψήφιση της συμφωνίας που έφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επιβεβαιώνει το πολιτικό διαζύγιο με την «πτέρυγα» Λαφαζάνη και δίνει μία πρόγευση των εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

assets_LARGE_t_420_54536376_type12128
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως στην αριστερή πλευρά του κόμματος δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για τη γραμμή που πρέπει να χαραχθεί. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι σκληροί που θέλουν να διεκδικήσουν το κόμμα από τον Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη οι πιο μετριοπαθείς που επικεντρώνουν την κριτική τους στη συμφωνία αλλά δεν βάζουν στο «κάδρο» τον πρωθυπουργό.
Η πορεία πλεύσης αποφασίστηκε σε σύσκεψη 500 στελεχών την περασμένη Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Εκεί φαίνεται πως επικράτησε η σκληρή γραμμή και αποφασίστηκε οι βουλευτές να πουν «όχι» στη συμφωνία και να μην επιλέξουν μία πιο «ενδιάμεση» στάση λέγοντας «παρών» ή επιλέγοντας την αποχή.
Η «απαλλοτρίωση» των 22 δισ.
Ωστόσο, η βραδινή σύναξη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν περιορίστηκε μόνο στα εσωκομματικά αλλά επεκτάθηκε και σε καθοριστικά για την πορεία της χώρας θέματα. Η συζήτηση περιελάμβανε από το plan Β’ για επιστροφή στη δραχμή μέχρι την «απαλλοτρίωση» 22 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος για να δοθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που προκάλεσε πικρά σχόλια στο εσωτερικό της κυβέρνησης (με χαρακτηριστική την ανάρτηση του Δ. Μάρδα στο Facebook για… χαμένους στο διάστημα) και «φονικές» ατάκες στα πηγαδάκια που είχαν σχηματίσει βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Μάλιστα μετά το «πάρτι» που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το… ντου στο Νομισματοκοπείο και το μπαράζ δημοσιευμάτων ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας σε δημοσιογράφους επέρριψε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης και στα μπλογκ για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις του.
Το φλερτ βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας με την επιστροφή στη δραχμή έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα.
Τρεις βουλευτές (Κ. Λαπαβίτσας, Στ. Λεουτσάκος, Θ. Πετράκος) και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Σ. Παπαδόγιαννη) σε παρέμβασή τους μαζί με τον Αντ. Νταβανέλλο (από τη ΔΕΑ) πρότειναν να εφαρμόσει η κυβέρνηση πρόγραμμα-γέφυρα για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Η «αδυναμία» του Κ. Λαπαβίτσα στα σχέδια για τη μετάβαση από το ευρώ σε εθνικά νομίσματα δεν είναι καινούργια.
Το 2013 για λογαριασμό του ΑΚΕΛ είχε μελετήσει τη μετάβαση στην κυπριακή λίρα. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι η ομοιότητα με το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετή έξοδο από το ευρώ, νέο δάνειο και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ουσιαστικά ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙZA άνοιξε την προηγούμενη Τετάρτη, όταν 39 βουλευτές αρνήθηκαν να πουν «ναι» στη συμφωνία, προκαλώντας σαφές ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα 32 εξ αυτών σήκωσαν το γάντι και προχώρησαν σε μετωπική σύγκρουση επιλέγοντας το «όχι».
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία με βάση το τελευταίο συνέδριο είχε ερείσματα περίπου στο 30% του στενού πυρήνα του κόμματος. Η συγκεκριμένη τάση εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα στην κυβέρνηση με πέντε υπουργούς (Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλη, Κ. Ησυχο και Ν. Χουντή), ωστόσο μετά τον ανασχηματισμό βρίσκεται εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων.
Ενδεικτικό των αποκλίσεων που υπάρχουν είναι πως οι πέντε πρώην υπουργοί ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή την τελευταία εβδομάδα.
Ο Ν. Χουντής βγήκε από το δίλημμα της παραίτησης ή μη από τον υπουργικό θώκο, μετακομίζοντας στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα παραιτήθηκε από βουλευτής για να βρεθεί στην Ευρωβουλή στη θέση του Μ. Γλέζου.
Τρία μέλη της κυβέρνησης (οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Κ. Ησυχος) προτίμησαν να μην παραιτηθούν από το υπουργείο και να περιμένουν από τον πρωθυπουργό να τους αντικαταστήσει στον ανασχηματισμό. Πρόκειται σίγουρα για μία… πρωτοτυπία υπουργοί να διαφωνούν με την κεντρική γραμμή που χαράσσει η κυβέρνηση, να καταψηφίζουν στη Βουλή αλλά να περιμένουν τον ανασχηματισμό για να εγκαταλείψουν το υπουργείο.
Τη δική της πορεία ακολούθησε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία καταψήφισε μεν τη συμφωνία αλλά νωρίτερα είχε φροντίσει να υποβάλει την παραίτησή της από το νευραλγικό πόστο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών.
Να σημειωθεί πως η λαφαζανική πτέρυγα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης με άλλες τάσεις του κόμματος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από την παραδοσιακά στενή σχέση με τη ΔΕΑ (που εκπροσωπείται στη Βουλή από τις Ι. Γαϊτάνη και Ελ. Ψαρρέα) έχουν δημιουργηθεί γέφυρες επικοινωνίας και με την ΚΟΕ.
Να σημειωθεί πως η ΚΟΕ μέχρι τις εκλογές θεωρούνταν ότι ήταν κοντά στην προεδρική πλειοψηφία λόγω και της καλής χημείας του Ρούντι Ρινάλντι με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο πλέον οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές (Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης και Ελένη Σωτηρίου) βγαίνουν από τα… αριστερά και εξελίσσονται σε σκληρούς επικριτές της ηγετικής ομάδας. Να σημειωθεί πως ο Δ. Κοδέλας έχει ανακοινώσει μέσω Facebook πως θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα μετά την καταψήφιση του πακέτου με τα προαπαιτούμενα.
Νέες ισορροπίες
Η προσέγγιση όλων αυτών των τάσεων οδηγεί σε νέες ισορροπίες στα στενά κομματικά όργανα, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να πάρει το πρώτο χέρι. Και ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ξεκάθαρη η υπεροχή όσων είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, τα πράγματα στην Κεντρική Επιτροπή δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.
Ενδεικτικό των έντονων διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πως 109 από τα 201 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησαν να υπάρξει συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «μία συμφωνία που δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της Αριστεράς».
Ενδεχομένως στη συνεδρίαση να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα… λογαριασμών μεταξύ των τάσεων, καθώς υπάρχει σαφής δυσκολία στην εξεύρεση κοινού παρονομαστή.
Για παράδειγμα, όσοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ζητήσουν παραιτήσεις όσων καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα σύμφωνα με το «συμβόλαιο» που είχαν υπογράψει οι βουλευτές πριν από τις εκλογές. Στον αντίποδα, η Αριστερή Πλατφόρμα θα απαντήσει ότι παραβιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος, ενώ υπάρχουν και πιο ακραίες φωνές που θέτουν ακόμα και θέμα αλλαγής ηγεσίας.
Πάντως φαίνεται πως όλες οι τάσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες για το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών και θεωρείται πιθανό να επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας τις τελικές αποφάσεις σε συνέδριο.
Τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του κόμματος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το