Πολιτισμός

«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» από απόφοιτους του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας 

Την πετυχημένη κινηματογραφική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» μεταφέρουν στο σανίδι τα μέλη της θεατρικής ομάδας αποφοίτων του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας «Επιμένουμε ντελικάτοι εραστές». Η θεατρική παράσταση που έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς αντί για εισιτήριο, θα καλούνται οι προσερχόμενοι να φέρουν τρόφιμα διαρκείας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Πολυκλαδικού.

Όπως αναφέρεται από την θεατρική ομάδα «Η κινηματογραφική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (αγγλικά: Dead Poets Society) είναι αμερικανική δραματική ταινία, παραγωγής 1989, σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ και σε σενάριο του Τομ Σούλμαν. Πρωταγωνιστούν ο αξέχαστος Ρόμπιν Γουίλιαμς και οι Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν. Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου.
Εμείς στη θεατρική του μεταφορά το ονομάσαμε «Ένα Παιδαγωγικό ποίημα». Τους ρόλους υποδύονται Αργύρης Κοτινόπουλος: κ Κήτιγκ, Άγης Καπατσέλος: Νηλ, Στέλιος Δεδούσης: Τοντ, Μιχάλης Χαλάτσης: Τσάρλυ Γιώργος Γατής: Νοξ, Άλκης Στασινός: Μηκς, Θοδωρής Παρίσης: Πιτς, Γιάννης Κοτινόπουλος: Κάμερον, Νίκος Γκουντούρας: Χόπκινς, Γιάννης Βαλαχής: διευθυντής Σχολείου, Δημήτρης Χριστοφέλης: πατέρας του Νηλ, Πασχάλης Διαμαντάκης: επιστάτης, Κοσμάς Αρχοντής: καθηγητής, Μιχαέλα Μιχαηλίδη: Κρις, Κατερίνα Παπαϊωάννου: μητέρα Νηλ, μαθήτρια σχολείου, Μένη Τσιβίκη: μητέρα Νοξ, μαθήτρια σχολείου, Σήλια Βενετσάνου: μητέρα Τοντ μαθήτρια σχολείου, Νικολέττα Μακρυγιάννη: ξωτικό του δάσους, Χριστίνα Χότζα: ξωτικό του δάσους.
Θεατρική μεταφορά – Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Παπαϊωάννου.
Σκηνικά- κοστούμια: Τα περισσότερα μέλη της ομάδας.
Φροντιστής σκηνής: Νίκος Γκουντούρας.

Για τη μουσική του έργου επιλέξαμε τη μουσική της ταινίας αλλά και γνωστές ροκ επιτυχίες της περιόδου 1960 -1970. Ήχος – φως: Studio Ζαγόρης: Νίκος Δεληστάθης
«Ποιος δε συγκινήθηκε από αυτή την ταινία; Ο καθένας από μας που την είδε τότε τέλη του ’80 ή την βλέπει και στις μέρες μας από την τηλεόραση – γιατί προβάλλεται συχνά – και είναι άμεσα «εμπλεκόμενος» στην εκπαίδευση δε κατορθώνει να συγκρατήσει τα δάκρυά του στον τελευταίο χαιρετισμό των μαθητών προς το δάσκαλό τους με τον τρόπο που εκείνος τους δίδαξε: όρθιοι στο θρανίο, ελεύθεροι άνθρωποι και μαζί αξιόμαχο πλήρωμα για έναν μοναδικό captain, δάσκαλο καπετάνιο! Οι πιο έξυπνοι από μας ξεκλέψαμε διδασκαλικά «κόλπα» από τον κ. Κήτιγκ, γιατί ο τρόπος που δίδασκε και όσα κατέθετε μέσα στην τάξη ισοδυναμούσαν με ολόκληρους τόμους παιδαγωγικής μελέτης.

Να γιατί στη θεατρική μεταφορά του σεναρίου απέδωσα αυτόν τον τίτλο: «Ένα παιδαγωγικό ποίημα». Κι αυτό το ποίημα δε θα μπορούσε να ανέβει στο θεατρικό σανίδι, αν δεν έβρισκα και τους κατάλληλους «ποιητές». Την ομάδα αποφοίτων του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας που για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζουν να αποπειρώνται θεατρικά. Μαζί τους φέτος και απόφοιτοι άλλων σχολείων, όπως το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 1ο λύκειο Ν. Ιωνίας, το Μουσικό Σχολείο και νυν μαθητές του 2ου Γενικού που είναι μέλη της μαθητικής ομάδας του σχολείου μας «το Σχολείο των Ντελικάτων Εραστών». Όλοι μαζί αποτέλεσαν μιαν ομάδα με το μοναδικό όνομα: «Επιμένουμε Ντελικάτοι Εραστές» τόνισε η κ. Παπαϊωάννου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το