Τοπικά

Ο Ιταλός μαφιόζος της Λάρισας στο Συμβούλιο Εφετών: «Αν εκδοθώ στην Ιταλία θα πεθάνω»

Σήμερα το Δικαστήριο δεν θα κρίνει αν εγώ θα εκδοθώ στην Ιταλία, θα κριθεί αν θα συ­νεχίζω να ζω, θα αποφασίσετε για τη ζωή μου. Ή θα μείνω στην Ελλάδα και θα ζήσω ή θα επι­στρέφω στην Ιταλία και θα πεθάνω» δήλωσε χθες ενώ­πιον του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, ο 63χρονος Ιταλός που συνελήφθη στις 23 Μαρτίου στο Πολυδένδρι Aγιάς από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσής Ασφά­λειας Λάρισας.

Ο 63χpovos Ιταλός που θεωρείται από τις ιταλικές Αρχές ως «εξέχον μέλος εγκληματικής οργάνωσης», της «μαφίας της Βαρκελώνης» έχοντας μάλιστα συμπεριληφθεί στη «Λίστα επικίνδυνων φυγάδων» που συνέταξε το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είναι γνωστό συ­νελήφθη με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα (σ.σ. εκδόθηκε το 2011) μετά από ερήμην καταδίκη του το 2009 με ποινή φυλάκισή 7 ετών, 11 μηνών και 19 ημερών από Δικαστήριο Εφετών της Μεσσήνη της Βόρειας Σικελίας για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση (Mare Nostrum), κατηγορία που ο 63χρονος αρνείται. Τον κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς μέλη της ιταλικής μαφίας τον θεωρούν «μετανιωμένο» υπογράμμισε και ο δικηγόρος του 63χρονου Ιταλού ζητώντας χθες την ακυρότητα του Εντάλματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν εκδοθεί στην Ιταλία «οι μέρες του είναι μετρημένες». «Το 2008 ο εντολέας μου» δήλωσε χθες στην «Ε» ο συνήγορος του Ιταλού «έχοντας αθωωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Μεσσίνα έφυγε από την Ιταλία ως ελεύθερος, αθώος και μη έχοντας κανέναν περιοριστικό όρο. Ασκήθηκε έφεση από την εισαγγελία της Μεσσίνα έχοντας ήδη φύγει ο ίδιος από την Ιταλία» απορρίπτοντας έτσι την κατηγορία του φυγόδικου για να τονίσει με έμφαση πως «τα λοιπά μέλη της οργά­νωσή τον θεωρούν “μετανιωμένο” και στην περίπτω­ση που επιστρέψει στη χώρα του, υπάρχει πολύ μεγά­λος κίνδυνος ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του». Ο «φιλήσυχος Μάριο» όπως τον περιγράφουν στην «Ε» γνωστοί του στο Πολυδένδρι, ο ευγενικός 63χρονος όπως εμφανίστηκε χθες ενώπιον των δικαστών, σε τίποτα δεν ομοιάζει με τον «φυγά της μαφίας» σύμφω­να με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα, τα όσα περιγράφονται στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου για την αιματηρή δράση της εγκληματικής οργάνωσης (Mare Nostrum) και… στις 3.300 σελίδες της ογκοδέστατης δικογραφίας των ιταλικών Αρχών, όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο δικηγόρος του, που αναφέρονται στη δράση της οργάνωσης. Όπως αναφέρθηκε και χθες στο Δικαστήριο, ο 63xpovos ζούσε στο Πολυδένδρι Αγιάς τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς κανείς να γνωρίζει για το παρελθόν και τη συμμετοχή του, όπως κατηγορείται, στην ιταλική μαφία. Γνωστοί του τον περιγράφουν οκ φιλήσυχο «που έκανε μάλιστα και δουλείες σε γειτονικά σπίτια.

Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είχε υποπτευθεί ποιος στ’ αλήθεια ήταν» σημείωνε στην «Ε» κάτοικος του Πολυδενδρίου προσθέτοντας τέλος, ότι αυτό που γνώρι­ζαν οι περισσότεροι ήταν πως στην Ιταλία «εργαζόταν στην οικογενειακή πιτσαρία». Σύμφωνα με πληροφο­ρίες, κάποιοι του είχαν εμπιστευτεί κιόλας τα κλειδιά από τις παραθεριστικές τους οικίες για να τις προσέχει, με δεδομένο ότι ζούσε όλο τον χρόνο στο Πολυδένδρι. Σύμφωνα με πληροφορία της «Ε», ο 63χρονος δεν διέθετε δικό του κινητό τηλέφωνο, ενώ το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, μάρκας Alfa Romeo, είχε εμφανή ση­μάδια πολυετούς ακινησίας. Σημειώνεται πως κατά την έφοδο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσή Ασφά­λειας Λάρισας, ο 63χρονος εμφανίστηκε «έκπληκτος» που τον αναζητούσε η αστυνομία, δηλώνοντας ότι έφυ­γε από την Ιταλία αγνοώντας πως είχε καταδικασθεί ερήμην. Κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλε αντίστα­ση, ενώ στο σπίτι όπου ζούσε τα τελευταία 12 χρόνια στο Πολυδένδρι Αγιάς, όπως και στο αυτοκίνητό του, δεν βρέθηκε κάτι αξιόποινο. Σύμφωνα με δημοσιεύ­ματα του ιταλικού Τύπου, οι ιταλικές Αρχές έφτασαν στα ίχνη του από τα στοιχεία της Ελληνίδας συντρόφου του, με την οποία συζούσε στο Πολυδένδρι αλλά και στην Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια. Όταν συνελήφθη ο 63χρονος, ακολούθησαν συγχαρητήριες ανακοινώ­σεις των ιταλικών Αρχών προς τις εμπλεκόμενες ιταλικές υπηρεσίες, εξέλιξη που δηλώνει ότι οι Ιταλοί εντόπισαν και ταυτοποίησαν από καιρό τα στοιχεία του 63χρονου, ενώ αυτός ζούσε «αμέριμνος» στο απόμερο παραθα­λάσσιο σπίτι του Πολυδενδρίου. Στο πλαίσιο της Διε­θνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Τμήμα SIRENΕ) ενη­μερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, μετά από πολυή­μερη παρακολούθηση να συλλαμβάνουν τον Ιταλό αναζητούμενο το πρωί της 22ας Μαρτίου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Με τη σύλληψή του η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παρέπεμψε το θέμα της εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Εν­τάλματος στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας που συνε­δρίασε χθες το μεσημέρι. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον 63χρονο -με τη συνδρομή μεταφραστή- να ζητά να κάνει μία δήλωση με την οποία σημείωσε απευθυνόμενος στους Εφέτες πως «σήμερα το Δικαστήριο δεν θα κρίνει αν εγώ θα εκδοθώ στην Ιταλία, θα κριθεί αν θα συνεχίζω να ζω, θα αποφασίσετε για τη ζωή μου. Ή θα μείνω στην Ελλάδα και θα ζήσω ή θα επιστρέφω στην Ιταλία και θα πεθάνω».

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Συμβουλίου για το πόσο καιρό ζει στην Ελλάδα απάντησε «12 χρόνια», ενώ για τη Λαρισαία σύντροφό του σημείωσε πως «εί­ναι Ελληνίδα, τη γνώρισα στην Ελλάδα είναι σύντροφός μου, αλλά δεν έχουμε παντρευτεί γιατί είμαι καθολικός και εκείνη ορθόδοξη». Την ακυρότητα του Εντάλματος ζήτησε ο συνήγορος του 63χρονου καταθέτοντας μά­λιστα πολυσέλιδο υπόμνημα. «Σήμερα αποφασίζεται, όχι αν θα πάει στην Ιταλία, αλλά αν θα συνεχίσει τη ζωή του» πρόσθεσε καλώντας το Συμβούλιο Εφετών να κάνει δεκτή την αίτηση ακυρότητας «Έφυγε αθώος και ελεύθερος από τη χώρα του, όχι ως φυγόποινος ή ως φυγόδικος. Μπορεί να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα και να συνεχίσει να ζει εδώ. Οι υπόλοιποι εμ­πλεκόμενοι στην υπόθεση τον θεωρούν “μετανιωμένο” και αν επιστρέψει στη χώρα του διατρέχει άμεσο κίν­δυνο η ζωή του “οι μέρες μου είναι μετρημένες” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο ίδιος» κατέληξε. «Το συγκεκριμένο ένταλμα πρέπει να εκτελεσθεί, δεν συν­τρέχει καμία απαγόρευση, το Συμβούλιο να διατάξει την εκτέλεση του εντάλματος» πρότεινε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας κάνοντας αναλυτική αναφορά στην επιβληθείσα ποινή από την ιταλική Δικαιοσύνη και στην «αξιόποινη πράξη» της συμμετοχής «σε εγκλη­ματική οργάνωση».

Το Συμβούλιο Εφετών διέταξε τελικά την εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος εξέλιξη που σημαίνει την πα­ράδοση του 63χρονου στις ιταλικές Αρχές. Ωστόσο ο συνήγορός του, σύμφωνα με πληροφορία της «Ε», αναμένεται σήμερα να ασκήσει έφεση κατά της από­φασης με αποτέλεσμα για την οριστική εκτέλεση του Εντάλματος να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος. Μέχρι τότε ο 63χρονος θα παραμείνει κρατούμενος των Φυλακών Λάρισας, όπου οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι.

Πηγή: Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το