Κόσμος

Ο εξόριστος ιμάμης που κατηγορείται ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος

USA TURKEY FETHULLAH GULEN

«Καταδικάζω απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η εξουσία πρέπει να κατακτάται μέσα από δίκαιες και ελεύθερες εκλογές και όχι δια της βίας.Έχοντας ο ίδιος υποστεί πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τις τελευταίες 5 δεκαετίες, είναι ιδιαίτερα προσβλητικό να κατηγορούμαι ότι έχω την οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα αυτή. Κατηγορηματικά αρνούμαι αυτές τις κατηγορίες».

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, με την οποία ο αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια  πρώην ιμάμης αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα, κατηγορία που  ήδη του έχει προσάψει ο Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν , παλαιός σύμμαχος του Ερντογάν, ηγείται ενός δημοφιλούς κινήματος που ονομάζεται ‘Χιζμέτ’, («Υπηρεσία») που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει τη συμπάθεια ή την υποστήριξη του 10% του τουρκικού πληθυσμού.

Το κίνημα του Γκιουλέν θεωρείται ότι προάγει μια ήπια εκδοχή του Ισλάμ που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.

Διεξάγει διάλογο με άλλες θρησκείες, με το Βατικανό, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και διατηρεί εκατοντάδες σχολεία στην Τουρκία ενώ έχει κατηγορηθεί για διείσδυση και μεγάλη επιρροή στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας αλλα΄και της δικαιοσύνης.

Η αναπτέρωση της διαμάχης των Γκιουλενιστών με τον Ερντογάν σημειώθηκε το 2013 όταν ο Τούρκος ηγέτης κατηγόρησε τον κληρικό ότι βρίσκονταν πίσω από τις έρευνες για διαφθορά που έβαλαν στο στόχαστρό τους δεκάδες υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και τον γιο του Μπιλάλ Ερντογάν.

Είχαν προηγηθεί η απόφαση του Ερντογαν να απαγορεύσει τα εκπαιδευτήρια των Γκιουλενιστών στα οποία φοιτούν περίπου 1,2 εκατομμύρια μαθητές πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι μέσα από αυτά μπορούν να κερδίσουν μία θέση στα κορυφαία πανεπιστήμια.

Η κόντρα των δύο πλευρών κορυφώθηκε με καταγγελίες για διείσδυση Γκιουλενιστών σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας αλλά και στα media.

Καθώς το πραξικόπημα διήνυε τις πρώτες του ώρες,  ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρόμπερτ Άμστερνταμ, εκτίμησε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις ευθείας ανάμειξης των Γκιουλενιστών» , προσθέτοντας ότι η δικηγορική του εταιρία είχε προειδοποιήσει πολλάκις την αμερικανική κυβέρνηση για την απειλή που συνιστά ο Γκιουλέν και το κίνημά του. Κατέληξε δε λέγοντας ότι υπήρχαν ξεκάθαρα σημάδια ότι ο Γκιουλέν συνεργαζόταν πολύ στενά με στρατιωτικούς που σχεδίασαν το πραξικόπημα.

Η πρώτη απάντηση ήλθε από τη Συμμαχία των Κοινών Αξιών, τον αμερικανικό βραχίονα της Χιζμέτ.

Αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα μιλώντας για εξαιρετικά ανεύθυνες εναντίον τους κατηγορίες:  «Εδώ και 40 χρόνια ο Γκιουλέν και οι υποστηρικτές του καταδικάζουν τις παρεμβάσεις του στρατού στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρίας. Οι υποστηρικτές της Χιζμέτ έχουν σταθερές αξίες», ήταν εν ολίγοις το μήνυμα της ανακοίνωσης.

Οι αντίπαλοι του Γκιουλέν όμως επιμένουν. Και δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίσουν ένα βίντεο, από το μακρινό 1999, όπου ο  Γκιουλέν εμφανίζεται να εισηγείται ευθέως στους υποστηρικτές του να διεισδύουν στους ανώτερους θεσμούς χώρας:

«Πρέπει να κινείστε μέσα από τις αρτηρίες του συστήματος, χωρίς κανείς να παρατηρεί τις κινήσεις σας εωσότου φθάσετε στα κέντρα εξουσίας. Πρέπει να περιμένετε εωσότου κατακτήσετε την κρατική εξουσία, εωσότου πάρετε με το μέρος σας όλες τις συνταγματικές δυνάμεις της Τουρκίας».

Ο ίδιος ο Γκιουλέν  έχει στο παρελθόν απαντήσει ότι τα λεγόμενά του στο βίντεο έχουν παραποιηθεί.

Το βράδυ της Παρασκευής,  καθώς στο Σέϊλορσμπεργκ, την μικρή πόλη της Πενσυλβάνια όπου διαβιεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν τίποτε βεβαίως δεν θύμιζε τις ταραχές, τους πυροβολισμούς και τη βία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Στους δημοσιογράφους που έσπευσαν εκεί δεν επετράπη καμία επαφή με τον εξόριστο κληρικό. Τους ζητήθηκε απλώς να ξαναδοκιμάσουν το πρωί του Σαββάτου, όταν ο Γκιουλέν είχε ήδη αρνηθεί κάθε ανάμειξη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το