Τοπικά

«Ο εθνικός διχασμός» με τη ματιά Γ. Μαυρογορδάτου – Ομιλία του καθηγητή αύριο στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη

Στον απόηχο των ημερίδων που διοργανώθηκαν πέρυσι από πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία για τα γεγονότα του 1917 στη Θεσσαλία διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και τις εκδόσεις Πατάκη ομιλία του καθηγητή Γιώργου Θ. Μαυρογοργάτου με θέμα ««Ο εθνικός διχασμός». Η ομιλία θα γίνει τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά). Θα προλογίσει η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969). Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (1979). Επί τριάντα χρόνια (1982-2012) δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας, Συγκριτικής Πολιτικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας, καθώς και μαθήματα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την Αμερικανική δημοκρατία και για την Αθηναϊκή δημοκρατία. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Bologna Center του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ. Αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση επί τριάντα χρόνια (1983-2012). Ως φοιτητής ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της. Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975. Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Βουλής. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2008). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα τελευταία βιβλία του: «Ομάδες πίεσης και Δημοκρατία» (2001), «1915: Ο Εθνικός Διχασμός» (2015), «Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού» (2017) και «Τα γράμματα στην Πάολα: Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α’» (2018).

Το Ημερολόγιο του 2019 με τη δράση του Θεόφιλου σε Βόλο και Πήλιο
Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή διοργανώνει την παρουσίαση του Ημερολογίου της του 2019 που είναι αφιερωμένο στη δράση του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στον Βόλο και το Πήλιο. Θα γίνει την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά). Θα μιλήσει η επίτιμη διευθύντρια της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ασπασία Ντίνα και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Παλιούρας, επί τιμή Διευθυντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Η κ. Π. Μπαχαριά – Καραθανάση θα παρουσιάσει και θα αναλύσει δύο εικόνες του Θεόφιλου από ιδιωτική συλλογή. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Είσοδος ελεύθερη.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλαίσθητο Ημερολόγιο διακοσίων δέκα σελίδων , έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στη χορηγία του συντοπίτη ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Γεωργίου Γκέκου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Το Ημερολόγιο πλαισιώνεται από μία εξαιρετική μελέτη του Δημήτρη Παλιούρα. Πολύ κατατοπιστικά παρακολουθεί την πορεία του Θεόφιλου από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, όπως και την επάνοδο στη Μυτιλήνη. Βέβαια το κύριο βάρος πέφτει στον Βόλο και το Πήλιο και παρουσιάζονται πολλά έργα του ζωγράφου. Πολλά αποπνέουν μία πολύ ενδιαφέρουσα αυθεντικότητα, καθώς καταγράφονται τα βήματα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για την αποκατάστασή τους και τη διάσωσή τους. Το κείμενο πλαισιώνεται με τη σειρά του από πλήθος φωτογραφιών έργων του Θεόφιλου, που καθιστούν το Ημερολόγιο συλλεκτικό.
Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την πρόεδρο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου και τον Δημήτρη Παλιούρα, ενώ η φιλολογική από τον γραμματέα Γιώργο Κοντομήτρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το