Τοπικά

Ο επιχειρηματίας Μ. Γιαμαρέλος για το αποτύπωμα της ταινίας «Haunted Heart» σε Τρίκερι, Αγ. Κυριακή, Κόττες

 

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν μετά από δύο σχεδόν μήνες, τα γυρίσματα της ταινίας «Haunted Heart» στο Τρίκερι με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον και συμπρωταγωνιστές τους Αίντα Φολτς και Χουάν Πάμπλο Ουρέγκο. Ο Φερνάντο Τρουέμπα είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία, αλλά και το σενάριο, μαζί με τον Ράιλεντ Γκραντ.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την περιοχή, αλλά και για τους ανθρώπους και τη φιλοξενία τους.
Ο Μανώλης Γιαμαρέλος, ιδιοκτήτης γνωστής ψαροταβέρνας στο Τρίκερι μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της ταινίας και μιλά στη «Θ» για τα οφέλη που είχε το Νότιο Πήλιο από την κινηματογραφική παραγωγή.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, ο πρωταγωνιστής, Ματ Ντίλον, ζει μία ήσυχη ζωή σε ένα όμορφο και καταπράσινο απομονωμένο μέρος στην Ελλάδα. Έχει στην κατοχή του ένα οίκημα το οποίο έχει μετατρέψει σε εστιατόριο.
Την άνοιξη δουλεύει τον κήπο του και προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους πελάτες του καλοκαιριού που φτάνουν με μικρά καραβάκια. Είναι ένας χαρακτήρας «κλειστός» που προτιμάει να περνάει τον χρόνο του μόνος. Το νησί είναι το ησυχαστήριό του, για αυτό και παραμένει εκεί απομονωμένος όλο τον χειμώνα. Όταν στις αρχές του καλοκαιριού προσλαμβάνει μία νέα υπάλληλο, παρασύρεται σταδιακά από τα συναισθήματά του για εκείνη και ο κύκλος της μοναξιάς του σπάει, αφήνοντας να βγουν στην επιφάνεια αναπάντεχα μυστικά του παρελθόντος του.
Όπως εξηγεί ο Μανώλης Γιαμαρέλος «τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ήρθε ο location manager για να δει και να εξετάσει την περιοχή. Είχαν βρει πού ήθελαν να κάνουν τα γυρίσματα, αλλά περίμεναν το 100% και το «οκ» του σκηνοθέτη.
Κάθε ηθοποιός έπρεπε να έχει το δικό του σπίτι – οίκημα που θα διαμένει, όπως και οι κομπάρσοι. Έπρεπε δηλαδή να εξευρεθούν 90 και πλέον καταλύματα στην περιοχή. Με ιδιωτικά συμφωνητικά νοίκιασαν σπίτια είτε παραθεριστικές κατοικίες προκειμένου να μείνουν οι ηθοποιοί – συντελεστές κ.ά.».
Τα γυρίσματα ήταν 12ωρα και στο εξάωρο γίνονταν μία ώρα διάλειμμα. «Συνεργάστηκαν με όλες τις επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή, προκειμένου να μην είναι κανείς αδικημένος» τόνισε.
Η ταβέρνα την οποία ανοίγει ο πρωταγωνιστής Ματ Ντίλον στην περιοχή είναι στις Κόττες. Η εταιρεία παραγωγής μίλησε με τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να τη διαθέσουν στην εταιρεία για δύο μήνες για τα γυρίσματα. «Από τα μέσα Ιουλίου έφτιαχναν την ταβέρνα κι έπρεπε να φτιάξουν και μία φάρμα βάσει του σεναρίου. Από 17 Σεπτεμβρίου και για περίπου δύο μήνες, έπρεπε να κλείσει η ταβέρνα, σε συνδυασμό με ένα σπίτι δίπλα – το σπίτι του πρωταγωνιστή. Εκεί ήταν τα βασικά γυρίσματα που διήρκησαν περίπου 1,5 μήνα. Κατά διαστήματα έρχονταν διάφοροι από την παραγωγή, να δουν τους χώρους, να κοιτάξουν την περιοχή» σημείωσε ο κ. Γιαμαρέλος που έζησε από κοντά ο ίδιος και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής αυτήν την εμπειρία.
Γυρίσματα έγιναν στο Τρίκερι, στην Αγία Κυριακή για δύο εβδομάδες και στην Αγία Βάσω, μία παραλία από την έξω πλευρά από την Αγία Κυριακή και στις Κόττες.

«Ο Ματ Ντίλον δεν ήταν συνηθισμένος να τρώει ψάρια, δοκίμασε γαριδομακαρονάδα, του άρεσε πολύ ο κόκκινος ταραμάς…»

Ο επιχειρηματίας της Αγίας Κυριακής ρωτήθηκε για τις συμπεριφορές, τις συνήθειες ηθοποιών, των ανθρώπων των συνεργείων, του σκηνοθέτη και πώς λειτουργούσαν στην καθημερινότητά τους. «Αν και όλοι τους είναι πολύ γνωστοί και αναγνωρίσιμοι, η συμπεριφορά τους δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που λέμε «σταρ». Οι άνθρωποι ήταν πολύ προσιτοί. Φωτογραφίζονταν με όποιον τους το ζητούσε κι απολάμβαναν τα γυρίσματα και το μέρος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στον πρωταγωνιστή, Ματ Ντίλον, έκανε λόγο για έναν πολύ απλό άνθρωπο, που ποτέ δεν αρνήθηκε σε όποιον του ζήτησε να φωτογραφηθούν μαζί. Μάλιστα, επειδή εδώ και 17 χρόνια έχει κόψει το αλκοόλ, έπινε μόνο κόκα κόλα… Στην περιοχή βρέθηκε και η Ιταλίδα σύντροφός του. Διέμενε σε airbnb που του είχε νοικιάσει η παραγωγή μπροστά στη θάλασσα και όπως αποκαλύπτει ο κ. Γιαμαρέλος «Του έκανε εντύπωση ότι το χωριό ήταν πάνω και κάτω ήταν η θάλασσα. Του άρεσε που δεν είχε κίνηση και πρόσεχε τη διατροφή του. Δεν ήταν λάτρης του ψαριού, δεν ήταν συνηθισμένος να τρώει ψάρια και όταν έτρωγε ψάρια και θαλασσινά ήθελε να είναι καθαρισμένα. Δεν έτρωγε λίπη, προτιμούσε το φιλέτο κοτόπουλο, και του άρεσε πολύ ο κόκκινος ταραμάς, οι τηγανιτές πατάτες, ενώ δοκίμασε και γαριδομακαρονάδα».

«Στον σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα άρεσε πολύ η τρικεριώτικη ψαρόσουπα και ήταν κατά… του κινητού»
Σχετικά με τον σκηνοθέτη της ταινίας Φερνάντο Τρουέμπα, αυτό που έκανε εντύπωση στον κ. Γιαμαρέλο ήταν ότι δεν είχε κινητό .
«Ο Τρουέμπα είναι κατά του κινητού. Είναι ένας τρομερός άνθρωπος κι υπήρξε μια αμοιβαία συμπάθεια. Μάλιστα λόγω του ότι κυκλοφορώ μπύρα franchise manolas υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό και η μπύρα «παίζει» στην ταινία. Του άρεσε πολύ η τρικεριώτικη ψαρόσουπα, τα καλαμάρια, τα μπαρμπούνια, τα όστρακα. Τρώγανε συνέχεια θαλασσινό κι αυτός και η γυναίκα του που μετέχει στην εταιρεία παραγωγής».

Πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ
Στην περιοχή είχαν γίνει παλαιότερα κάποια γυρίσματα για διαφημίσεις, αλλά ποτέ γυρίσματα ταινίας. Όπως αποκάλυψε «Το μπάτζετ της ταινίας υπολογίζεται στα 6 εκ. ευρώ και στην περιοχή έμειναν πολλά λεφτά, ίσως και κοντά στο 1 εκ. ευρώ. Με ιδιωτικά συμφωνητικά νοίκιασαν ό,τι σπίτι υπήρχε, ό,τι οίκημα υπήρχε και ήταν τυπικοί στις πληρωμές τους. Κανείς δεν έμεινε απλήρωτος».
Όσον αφορά στη σίτιση του cast, το κάθε εστιατόριο που αναλάμβανε να ταΐσει ηθοποιούς και συνεργείο έπρεπε να ετοιμάσει περί στις 95 μερίδες φαγητού, ψάρι, κρέας και vegan μενού. «Όταν έχει ένας ιδιοκτήτης να ετοιμάσει καθημερινά για μία ή δύο εβδομάδες 95 μερίδες αντιλαμβάνεστε για τα χρήματα και την τόνωση της περιοχής. Επίσης, χρειάστηκαν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι. Ναύλωσαν φουσκωτές βάρκες και καΐκια για τις μεταφορές κι όλα αυτά τα χρήματα έμειναν στην περιοχή» επισήμανε ο κ. Γιαμαρέλος.
Μάλιστα μιλώντας ο ίδιος με στελέχη της εταιρείας παραγωγής του είπαν σε συζητήσεις ότι αυτό το μέρος έχει μια μοναδική ομορφιά και ήταν επιφυλακτικοί στο να εκτεθεί αυτό το μέρος στον κόσμο και να γίνει γνωστό, με τον φόβο μην χάσει αυτή τη μοναδικότητα που έχει. Όπως είπε «Ήταν όλοι κατενθουσιασμένοι, γιατί δεν ήθελαν να πάνε σε ένα κοσμοπολίτικο νησί. Ήθελαν ένα ήσυχο μέρος και γι’ αυτό τους άρεσε πολύ το Τρίκερι».

Γύρισμα με 200 κομπάρσους, με λαϊκή αγορά και… τεχνητή βροχή στην Αγία Κυριακή

Υπήρξε μέρα που έγινε γύρισμα με 200 κομπάρσους, με τεχνητή βροχή, με λαϊκή αγορά που έστησαν στην Αγία Κυριακή κι όλα αυτά μισθώθηκαν από τον Βόλο και τη Μαγνησία. Επίσης, στην ταινία έπαιξαν και μουσικοί, ενώ συμμετείχε σερβιτόρος της επιχείρησης του κ. Γιαμαρέλου.
«Αξιοποιήθηκε δυναμικό από τον Βόλο, τη Μαγνησία, από την περιοχή. Ο σκηνοθέτης μάς είπε ότι τον Μάιο υπολογίζει να έχει έτοιμη την ταινία και να κάνει μία αποκλειστική προβολή στο χωριό για το Τρίκερι και τον κόσμο που αγκάλιασε την ταινία. Μάλιστα, κάθε Κυριακή, μαζευόντουσαν όλοι μαζί και βλέπανε τι είχε γυριστεί την εβδομάδα που πέρασε. Στο τέλος κάναμε μια γιορτή. Έβγαλαν αναμνηστικά μπλουζάκια. Δεν είχαμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Αυτές οι ενέργειες δίνουν ζωή σε τέτοιες περιοχές. Δούλεψαν οι επιχειρήσεις και μεγάλωσε η σεζόν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το