Τοπικά

Ο Δήμος Βόλου προτείνει επέκταση του Καταφυγίου αδεσπότων στις Γλαφυρές για να φιλοξενηθούν περισσότερα σκυλιά

Την επέκταση του Καταφύγιο Αδεσπότων στις Γλαφυρές, έτσι ώστε η συνολική έκταση να αυξηθεί από 12 σε 20 στρέμματα και να συγκεντρωθούν εκεί ο μέγιστος αριθμός αδεσπότων της πόλης, προωθεί η δημοτική αρχή Βόλου, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στο Δημαρχείο. «Ο φυσικός τους χώρος δεν είναι τα σχολεία και οι δρόμοι», είπε ο Θ. Θεοδώρου και σημείωσε ότι ο Δήμος Βόλου καταβάλει ετησίως 120.000 ευρώ για την περίθαλψη και την φροντίδα των αδεσπότων.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Νατάσσα Μορφογιάννη, η δημοτική αρχή δέχεται καθημερινά καταγγελίες 3-4 καταγγελίες για επιθέσεις αδεσπότων σε πολίτες, ενώ σήμερα καταγράφηκε επίθεση και σε δημοτική υπάλληλο.
Η ίδια ανέφερε ότι το δημοτικό Καταφύγιο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και η επέκταση θα γίνει σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. «Στόχος είναι ο προαυλισμός των αδεσπότων, όχι ο φυλακισμός», υποστήριξε.


Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει τον τελευταίο καιρό, ενώ ο πρόεδρος του Αϊδινίου είπε ότι στην περιοχή τους υπάρχουν ολόκληρα κοπάδια αδεσπότων εξαιτίας της μαζικής εγκατάλειψης κουταβιών.
Στο σημείο αυτό η Ν. Μορφογιάννη ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από την αστυνομία να γίνεται έλεγχος στις κλούβες στον Περιφερειακό.
Σοβαρότατο πρόβλημα με τα αδέσποτα πέριξ των πανεπιστημιακών κτιρίων στο Πεδίον του Άρεως κατήγγειλε κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ο οποίος είπε ότι φοβάται για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, ενώ αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία που είχε ο ίδιος όταν δέχθηκε επίθεση από αποστεωμένα σκυλιά.
Η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ομάδας Βόλου Μ. Σουσουρή υπενθύμισε ότι από τον Ιούνιο του 2016 είχε προαναγγελθεί η καταγραφή των ζώων, ενώ αναφερόμενη στη λειτουργία του Καταφυγίου είπε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 99 ζώα, παρότι η δυναμικότητα του χώρου είναι για 60 ζώα. Επίσης, υπογράμμισε την έλλειψη προδιαγραφών για τη φιλοξενία κουταβιών και υπενθύμισε τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου, ο οποίος προβλέπει την επανένταξη των ζώων στο φυσικό περιβάλλον.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Αγχιάλου σημείωσε πως στην περιοχή του δεν υπήρξε περιστατικό με επίθεση από αδέσποτο προσθέτοντας πως την ευθύνη φέρουν οι άνθρωποι που δεν τσιπάρουν τα ζώα τους.  Την πρόταση να ενημερωθούν τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία για να μάθουν πως τα σκυλάκια δεν είναι παιχνίδια,  κατέθεσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διμηνίου ενώ η πρόεδρος της Φιλοζωικής σημείωσε πως πρέπει να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.  Να γίνει καμπάνια ενημέρωσης πρότεινε και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Από τη Φιλοζωική Ομάδα, ρωτήθηκε ο Θ.Θεοδώρου που θα βρεθούν τα χρήματα για τη φροντίδα τους αν μαζευτούν τόσα σκυλιά στο καταφύγιο ενώ άλλο μέλος της ομάδας ρώτησε τους εκπροσώπους του Δήμου εφόσον έχουν χρήματα γιατί δεν βοηθούν τη Φιλοζωική που φροντίζει 50 σκυλιά.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στον χώρο που χρησιμοποιεί η Φιλοζωική ομάδα για να φροντίζει τα αδέσποτα.  Όπως ανέφερε ο Θάνος Θεοδώρου είναι σε εξέλιξη διαδικασίες ανάπλασης στο Πεδίο Άρεως και δεν μπορεί η Φιλοζωική να φροντίζει εκεί τα ζώα. Από την πλευρά της η Φιλοζωική ζήτησε από τον ίδιο να της παραχωρηθεί χώρος για να συνεχίσει το έργο της ενώ μάλιστα πρότειναν να αναλάβει η Ομάδα τα ζώα που είναι άρρωστα ή τραυματισμένα μετά από τροχαία με τη συνδρομή του Δήμου. Ο Θ. Θεοδώρου απάντησε πως το θέμα με την παραχώρηση χώρου θα συζητηθεί.

Την άποψη ότι πρέπει και ο Δήμος Βόλου και οι φιλόζωοι να κάνουν βήματα πίσω εξέφρασε τοπικός σύμβουλος της Ν. Ιωνίας και πρόσθεσε πως αν δεν γίνει η αρχή δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα.

Τέλος φοιτήτρια της Πολυτεχνικής σχολής δήλωσε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση και στους φοιτητές καθώς είναι πολλοί αυτοί που παίρνουν σκύλο και τον εγκαταλείπουν και σημείωσε πως χρειάζεται συνεργασία για να βρεθεί η λύση.

Σημειώνεται πως στη σημερινή σύσκεψη δεν παραβρέθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου “Κόσμος και Φύση” Φλωρίκα Τσιρογιάννη, η οποία είχε εκφράσει την αντίδραση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας πως δεν προσκλήθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το