Τοπικά

O Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για το Lng

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Β. αφού συζήτησε αναλυτικά το ζήτημα που αφορά στη φερόμενη χωροθέτηση της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας δημιουργίας υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (πλέον) σε σταθερό σημείο πλησίον της ακτής στην περιοχή «Κριθαριά» Βόλου (με συντεταγμένες Χ : 39 17 38 N 22 55 36 E), κατέληξε ομόφωνα στην διατύπωση της θέσης του επί του ζητήματος, ως εξής :

1.Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προσεγγίζει τα ζητήματα που άπτονται των εν γένει παραγωγικών δραστηριοτήτων (υφιστάμενων ή προοπτικών) υπό το πρίσμα των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης – όπως οι έννοιες αυτές έχουν διαπλαστεί από την νομολογία του ΣτΕ. – οι δε θέσεις του επί του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της λειτουργίας αυτών διαμορφώνονται με στάθμιση των θετικών και αρνητικών συνεπειών, ώστε εν τέλει τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, παρόντα και προοπτικά, να είναι/κρίνονται αντικειμενικά υπέρτερα των δυσμενών συνεπειών που προκαλούν αναπόφευκτα οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

2. Η εγγύτητα της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας στο ευρύτερο διαμορφωμένο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής (οικισμοί, βιότοποι, αρχαιολογικός χώρος) εγείρει, αυτοτελώς, κρίσιμα ερωτήματα περί της συμβατότητας και δυνατότητας αρμονικής συνύπαρξης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας, με αυτές που ήδη ασκούνται.

Μέρος μόνον των ζητημάτων που εγείρονται από την φερόμενη χωροθέτηση της δραστηριότητας είναι αυτά που άπτονται αφενός της ασφάλειας ανθρώπων και υποδομών σε περίπτωση ατυχήματος, είτε λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων (ιδιαίτερα αυστηρών) μέτρων ασφαλείας, είτε λόγω αστοχίας υλικού, αφετέρου της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων της περιοχής (θαλάσσιος χώρος, ακτογραμμή κλπ.), ενδεχόμενα που δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σε θεωρητικό ή πρακτικό επίπεδο.

Στην περίπτωση αυτή, η απόλυτη εγγύτητα της άσκησης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας με το ευρύτερο διαμορφωμένο περιβάλλον, σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν, – σε απόσταση που υπό οποιαδήποτε εκδοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «εύλογη» κατά την έννοια της Οδηγίας ΕΕ 2012/18 και τις αναφορές της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας – αποτελεί αυτοτελώς πηγή κινδύνου πρόκλησης σοβαρών αρνητικών συνεπειών σε αυτό.

3.Περαιτέρω, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πλαίσιο δημιουργίας και άσκησης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας (και) στο νέο σημείο προτεινόμενης χωροθέτησης αυτής – λαμβανομένου υπόψη ότι αυτή δεν εντάσσεται σε υφιστάμενο (συμπλεκτικά, χερσαίο και θαλάσσιο) γενικό ή ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο και χωροταξικό σχεδιασμό άσκησης παρόμοιας δραστηριότητας, ούτε σε πράξη καθορισμού ζώνης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, ούτε προβλέπεται σε ειδική νομική διάταξη – παρεπόμενα δε, αυτοτελώς, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά στη νομιμότητα και καταλληλότητα της προτεινόμενης χωροθέτησης, στο παρόν στάδιο της σύνθετης διαδικασίας διοικητικής αδειοδότησης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας.

4.Μέχρι σήμερα, διαπιστώνεται έλλειμμα ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης – με κύρια, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη της φερόμενης επενδύτριας επιχείρησης «MEDITERRANEAN GAS A.E.» – καθώς η τελευταία έχει καταστήσει γνωστά (μέσω του σχεδίου Μ.Π.Ε.) μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που άπτονται τόσο της χωροθέτησης, όσο και των προδιαγραφών υλοποίησης και εν τέλει λειτουργίας της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας της (συμπεριλαμβανομένων και απτών αντικειμενικών ωφελειών για την ευρύτερη τοπική κοινωνία από την άσκηση αυτής).

5.Όσον αφορά στο περιεχόμενο του σχεδίου της Μ.Π.Ε. που υπέβαλε η φερόμενη επενδύτρια επιχείρηση «MEDITERRANEAN GAS A.E.» και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αυτό κρίνεται (σχηματικά) μεθοδολογικά ατελές και εν γένει μη τεκμηριωμένο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων που σχετίζονται με τη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, απολύτως αόριστο όσον αφορά στα προσδοκώμενα αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών από τη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, παραπειστικό όσον αφορά κρίσιμες παραδοχές του (π.χ. αποστάσεις από παρακείμενους οικισμούς, προβλέψεις χερσαίου και θαλάσσιου σχεδιασμού που επιτρέπουν την άσκηση της δραστηριότητας, αξιολόγηση εναλλακτικών χωροθετήσεων, δυνητικών κινδύνων κλπ.)

Με βάση τα παραπάνω αναφερόμενα, το Διοικητικό Συμβούλιο:

α. κρίνει ότι (και) η συγκεκριμένη επιλογή χωροθέτησης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας παρίσταται αντίθετη, άλλως ασύμβατη με τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης – ειδικότερα δε με τις αρχές της «φέρουσας ικανότητας» της περιοχής και της «πρόληψης, όπως οι έννοιες αυτές έχουν διαπλαστεί από την νομολογία του ΣτΕ – και συνεπώς εκφράζει την αντίθεσή του με αυτή (νέα χωροθέτηση της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας).

Στο ίδιο πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο – αξιολογώντας το εν λόγω ζήτημα ως απολύτως κρίσιμο και τροχιοδεικτικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μαγνησίας – θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τη διοικητική εξέλιξη αυτού, παρεμβαίνοντας με οποιονδήποτε τρόπο κρίνει κατάλληλο, στην κατεύθυνση άσκησης μιας δραστηριότητας που θα αποβαίνει επωφελής για την περιοχή, αυστηρά με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αυτής,

β. αποφασίζει τη συμμετοχή του Δ.Σ.Β. στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων, Φορέων & Σωματείων κατά του LNG, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12.30 στο Ηρώον της Παραλίας του Βόλου, καθώς και την πρόσκληση συμμετοχής των Μελών του στην εν λόγω εκδήλωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το