Τοπικά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έκοψε την πίτα του – Κριτική του Χ. Στρατηγόπουλου στη συνταγματική αναθεώρηση

Με κριτική στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, που «δεν τόλμησε να αγγίξει καν το μείζον θέμα της κατοχύρωσης της πλήρους ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι των δύο άλλων εξουσιών, κυρίως με την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας», διανθίστηκε ο χαιρετισμός του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλου, στη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου, στο «Ξενία».
Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Στρατηγόπουλος πρόσθεσε ότι «καταδείχθηκε η επικρατούσα βούληση των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνει ισχυρός ο ομφάλιος λώρος, που συνδέει μεταξύ τους τις εξουσίες αυτές».

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ αναφέρθηκε και στην εισαγωγή των νέων ποινικοδικονομικών κωδίκων, εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά τη θέσπιση των προηγούμενων, για τους οποίους τόνισε ότι «δημιουργεί νέα δεδομένα στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με τη φιλοδοξία ότι τα τελικά κείμενα, που προέκυψαν μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις, θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όλων μας και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ποινών, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αντιλήψεις για την αξία του ανθρώπου και τον τρόπο της κοινωνικής του ενσωμάτωσης. Περαιτέρω, η έναρξη της διαδικασίας επανεξέτασης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στο πλαίσιο της αρχής της καλής νομοθέτησης, δίνει την ευκαιρία διόρθωσης λαθών και αστοχιών που είχαν εμφιλοχωρήσει στις ισχύουσες ρυθμίσεις του, που δεν δικαίωσαν τις ούτως ή άλλως υπερβολικές προσδοκίες των εμπνευστών τους».

Ο κ. Στρατηγόπουλος αναφέρθηκε και στις δράσεις που αναπτύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου:
«Έχει σημαντικά αναδιοργανωθεί και προσαρμόσει τη λειτουργία του στις προδιαγραφές και τις ανάγκες του σήμερα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, για να καταστήσει άμεσες, αλλά και πλέον ολοκληρωμένες τις υπηρεσίες του προς τους συναδέλφους, χωρίς επιπλέον κόστος για τους τελευταίους.
-Επενδύει συστηματικά στη διοργάνωση επιμορφωτικών εκδηλώσεων, ευρέως νομικού φάσματος, ώστε τα μέλη του να έχουν επιπλέον ερεθίσματα ανανέωσης και εμπλουτισμού των γνώσεών τους, σε επίπεδο δικηγορικής πρακτικής, αλλά και επαγγελματικής οργάνωσης.
-Υποστηρίζει ένθερμα τη λειτουργία της πρόσφατα συσταθείσας Επιτροπής κεντροβαρών επιστημονικών φορέων της πόλης, αφενός ως βήμα σοβαρού διεπιστημονικού διαλόγου και τεκμηριωμένης προσέγγισης θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αφετέρου ως δεξαμενής σκέψης για τους αρμόδιους φορείς και τις Αρχές της πόλης, χωρίς σφετερισμό του ρόλου των τελευταίων, αλλά αντίθετα υποβοήθησης αυτών στην αντιμετώπιση ζητημάτων που η συμβολή της Επιτροπής εκτιμάται ως δυνητικά εποικοδομητική.
-Διευρύνει τη δράση του, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, για την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων, ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου και υποστήριξης ενός ολοένα διευρυνόμενου δικτύου συλλογικών οντοτήτων που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.
-Συνδράμει στην εν γένει πολιτισμική έκφραση νυν και πρώην μελών του και λοιπών δημιουργών του ευρύτερου χώρου της Δικαιοσύνης, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.
-Επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας, καθώς και τον Σύλλογο των Δικαστικών Υπαλλήλων, για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατόν όρων άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, με απόλυτη προσήλωση στην αρχή «σεβασμός έναντι αλλήλων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το