Τοπικά

Ο Χρήστος Μπουκώρος στην ημερίδα της ΠΕΔ για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας μίλησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.
Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι: « Η επάρκεια νερού για άρδευση και ύδρευση αποτελεί μείζον πρόβλημα για μία χώρα που βρίσκεται στην εικοστή έκτη θέση παγκοσμίως στο ζήτημα της λειψυδρίας. Για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας το ζήτημα του νερού τα τελευταία χρόνια είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Υπεράντληση, υφαλμύρωση, ερημοποίηση. Το απειλητικό τρίπτυχο».
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας στην ομιλία του κατέθεσε και τις εξής προτάσεις προς επίλυση του προβλήματος:
«Α) Βραχυπρόθεσμα: Αγροκλιματική ζωνοποίηση και γεωργία ακριβείας για την ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων υδατικών πόρων.
Β) Μεσοπρόθεσμα: Υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή των μικρών και μεσαίων φραγμάτων σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων λαμβάνει πλέον κρίσιμο χαρακτήρα.
Γ) Μεσομακρυπρόθεσμα: Ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία ερημοποίησης και να λειτουργήσουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Μεσοχώρας και της Συκιάς που είναι κατασκευασμένα σε ποσοστά άνω του 70-80%. Η πιο πράσινη ενέργεια η υδροηλεκτρική, κέρδος πάνω από 500.000.000 ευρώ ετησίως.
Δεν είναι δυνατόν να έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός ένα δισεκατομμύριο σε τιμές προ τριακονταετίας και να παραμένουν ημιτελή τα συγκεκριμένα ζωογόνα έργα. Τα 220.000.000 κυβικά νερού αποτελούν μικρή υποδιαίρεση των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα. Τέτοιου είδους καταστροφικές διαμάχες δεν υπήρχαν ούτε μεταξύ κοινοταρχών προπολεμικά.
Δ) Άμεσες παρεμβάσεις: Τα ημιτελή αρδευτικά και υδρευτικά της Μαγνησίας όπως οι ταμιευτήρες Σκοπέλου και Αλοννήσου πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα. Δαπανήθηκαν πάνω από 25.000.000 ευρώ και τα έργα παραμένουν άχρηστα.
Ο ταμιευτήρας της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά στον Αλμυρό πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί. Πάνω από 20.000.000 ευρώ δαπάνη και δεν είχε προβλεφθεί ο αγωγός διανομής! Καλύτερη αξιοποίηση και αναγκαίες παρεμβάσεις στο φράγμα Παναγιώτικο στο Πήλιο.
Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το