Τοπικά

Ο χωρικός σχεδιασμός στην Ελλάδα και το εξωτερικό θέμα του 4ου συνεδρίου Πολεοδομίας, στο Βόλο

panepisthmio

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΤΜΧΠΠΑ στο Βόλο από τις  24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Σε συνέχεια των προηγούμενων τριών συνεδρίων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκαν από το ΤΜΧΠΠΑ, σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη, συζήτηση και επιστημονική διερεύνηση του συνολικού εύρους των θεμάτων που άπτονται του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κεντρικούς άξονες την πολεοδομία, τη χωροταξία και την αστική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Το συνέδριο απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα: μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για τα γνωστικά αντικείμενα του χωρικού σχεδιασμού και της χωρικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως: θεσμικό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού, σχεδιασμός του χώρου και θέματα γης από την οπτική της κρίσης, περιβαλλοντικός σχεδιασμός-προστασία φυσικού περιβάλλοντος, βιοκλιματικός σχεδιασμός-ΑΠΕ, μεταφορές και βιώσιμη κινητικότητα, στεγαστικά προβλήματα, διαχείριση ακινήτων, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, γεωπληροφορική, αστική αναγέννηση-αναπλάσεις, χρήσεις γης, δημιουργικές πόλεις, ποιότητα ζωής, κοινωνικές προσεγγίσεις, πληθυσμιακές μεταβολές, τουρισμός και πολιτισμός, μάρκετινγκ και branding τόπου, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιου χώρου, χωρικός σχεδιασμός και νερό, δημόσιοι χώροι-χώροι πρασίνου, αστικό τοπίο-αρχιτεκτονική τοπίου, αρχιτεκτονική κληρονομιά, χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό, συμμετοχικός σχεδιασμός κ.ά. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικές συνεδρίες νέων επιστημόνων με βράβευση των 5 καλύτερων εισηγήσεων. Συνολικά θα παρουσιαστούν περισσότερες από 270 εργασίες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνονται:  φοιτητικός διαγωνισμός ταινιών ντοκυμαντέρ με τίτλο Οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις της πόλης και αντικείμενο την πόλη και την αρχιτεκτονική,  διαγωνισμός poster και ειδική εκδήλωση για τις προπτυχιακές διπλωματικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το