Θ Plus

Ο αξιολάτρευτος «σοκολατένιος» βάτραχος της Νέας Γουινέας

Στα έλη και τους βάλτους της Νέας Γουινέας, ένας ειδικός σε βατράχους και ερπετά ανακάλυψε ένα νέο είδος, το οποίο ονόμασε «σοκολατένιο βάτραχο». Πρόκειται για έναν στενό συγγενή του πράσινου αυστραλιανού βατράχου, ο οποίος όμως είναι σε σοκολατί χρώμα.

Το σπίτι του Steve Richards στη Νότια Αυστραλία μπορεί να είναι παράδεισος, αλλά σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να πει το ίδιο για το περιβάλλον στο οποίο αποφάσισε να εργαστεί. Η Νέα Γουινέα καλύπτεται από πυκνή ζούγκλα και μαγκρόβια έλη. Εκεί βρίσκεται μια από τις πιο ανεξερεύνητες ζούγκλες στη Γη, γεμάτη με δηλητηριώδη φυτά και ζώα. Ωστόσο, παρά τις εφιαλτικές συνθήκες, ο Richards έχει ανακαλύψει 200 ​​είδη βατράχων.

Ο σοκολατένιος βάτραχος ή Litoria mira, βρέθηκε από τον Richard και την ομάδα του το 2016, αλλά χρειάστηκαν χρόνια έρευνας προτού επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για έναν πληθυσμό που μετανάστευσε στη Νέα Γουινέα, αλλά για ένα ξεχωριστό είδος.

Copyright: Queensland Museum Network

Το πρόβλημα ήταν ότι οι πράσινοι αυστραλιανοί βάτραχοι ζουν επίσης στη Νέα Γουινέα και γίνονται πολλές φορές καφέ. Αλλά οι δυσκολίες βοήθησαν τους ερπετολόγους να εντοπίσουν τις διαφορές, μεταξύ των οποίων ήταν και μικρές μοβ κηλίδες στο δέρμα γύρω από τα μάτια, και το γεγονός ότι ο σοκολατένιος βάτραχος ήταν λίγο μικρότερος.

Ο Richards περιέγραψε στον Guardian την περιπέτεια που είχε στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας, όταν κατά λάθος ενόχλησε μια κρεμαστή φωλιά με γιγάντιες σφήκες κατά τη διάρκεια της συλλογής δειγμάτων του βατράχου και έπρεπε να τρέξει για να ξεφύγει από την οργή των εντόμων. «… Χρειάστηκε τόσος χρόνος για να βρω αυτόν τον βάτραχο», είπε στη βρετανική εφημερίδα. «Είναι βάλτος, έχει αγκάθια και έντομα που μεταφέρουν ελονοσία, πλημμυρίζει, υπάρχουν κροκόδειλοι και όχι πολλοί δρόμοι. Είναι ένα πραγματικά δυσάρεστο μέρος για να εργάζεται κανείς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο σοκολατένιος βάτραχος ονομάστηκε Litoria mira επειδή η λέξη «mira» σημαίνει «έκπληκτος» ή «παράξενος» στα λατινικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το