Πολιτισμός

«Ο Αρχοντοχωριάτης» σε θεατρικό κύκλο για παιδιά

Η Πειραματική Σκηνή συναισθανόμενη τον εκπαιδευτικό της ρόλο και θέλοντας να δημιουργήσει σωστούς θεατές αλλά και να ζωντανέψει την αγάπη των νέων προς το θέατρο από τη μικρή τους ηλικία, έθεσε σε λειτουργία την Παιδική της Σκηνή το 2012 ανεβάζοντας το παιδικό διήγημα «Το αερόστατο».
Με άξονα πάντα τον σεβασμό τόσο του κειμένου όσο και της κλασικής θεατρικής τεχνικής και στόχο τα παιδιά της πόλης μας να γίνονται κοινωνοί και θιασώτες της αληθινής τέχνης του θεάτρου, εγκαινίασε ένα κύκλο θεατρικών παραστάσεων που ήταν αφιερωμένες σε παλιούς Έλληνες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, γιατί θεώρησε χρέος του πολιτισμού και της εκπαίδευσης να ξαναφέρει στο φως της μέρας απ’ το σκοτάδι της λησμονιάς τους λογοτεχνικούς μας θησαυρούς ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πολιτισμικές ρίζες του ελληνικού λαού πλήττονται βαθιά.
Ο θεατρικός αυτός κύκλος άνοιξε με το αφιέρωμα στον πατέρα της παιδικής λογοτεχνίας, Γ. Βιζυηνό, ανεβάζοντας την παιδική θεατρική παράσταση «Ο Τρομάρας» (2012-2013). Η παράσταση βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Γ. Βιζυηνού, που αποτελεί το πρώτο παιδικό διήγημα της ελληνικής λογοτεχνίας στη δημοτική.
Την επόμενη θεατρική σεζόν (2013-2014) παρουσίασε το έργο «Οι τρεις φίλοι» της Γαλάτειας Καζαντζάκη που ήταν ένα από τα σχολικά βιβλία της μεταρρυθμιστικής περιόδου 1917-1920, και προοριζόταν για την Β! τάξη του δημοτικού σχολείου.

Ο θεατρικός κύκλος συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά (2014-2015), με το τρυφερό παραμύθι της Πηνελόπη Δέλτα «Η καρδιά της Βασιλοπούλας» που είναι από τα πρώτα της παιδικά βιβλία.
Η Πειραματική Σκηνή κλείνοντας τον πρώτο της θεματικό κύκλο στην Παιδική της Σκηνή εγκαινίασε μια νέα θεματική προσέγγιση που αφορά στην «Ιστορία του Θεάτρου», ξεκινώντας από τη γέννησή της Κωμωδίας στην αρχαία Ελλάδα.
Στοχεύοντας κατευθείαν στην παιδική καρδιά , επέλεξε να ζωντανέψει την «Ειρήνη», τον «Πλούτο» και τους «Αχαρνείς», σε μια παράσταση με τον τίτλο «Ο Αριστοφάνης πάει σχολείο» (2015-2016), προσπαθώντας να γνωρίσει στα παιδιά τον πιο ζωντανό, και ίσως, τον πιο σημερινό απ’ τους ένδοξους προγόνους μας, τον Αριστοφάνη με την ελπίδα πως θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα τρελά αστεία του Αριστοφάνη, και την ελπίδα που σαλεύει σ’ όλα τα έργα του.
Την επόμενη χρονιά (2016-2017) προσπαθώντας να διδάξει στα παιδιά βιωματικά και όχι φιλολογικά την ιστορία του θεάτρου, παρουσίασε ένα έργο της Ιταλικής Κωμωδίας συνεχιστή της αρχαίας ελληνικής, χάρη στους μίμους του Βυζαντίου την Commedia dell’ arte με το έργο «Ο Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, που θεωρείται ως ένας από τους κύριους εκφραστές του θεάτρου του 18ου αι.

Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζει και φέτος το ταξίδι στην ιστορία του Θεάτρου για μικρούς και μεγάλους με την κλασική κωμωδία του Μολιέρου «Αρχοντοχωριάτης», που καυτηριάζει τη μεγαλομανία του ανθρώπου να αναρριχηθεί κοινωνικά χωρίς κόπο.
Ο Αρχοντοχωριάτης γράφτηκε το 1670 κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου ΙΔ! και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο το συγγραφέα ως κωμωδία-μπαλέτο.
Εκείνο που αποτελεί το ουσιώδες ενδιαφέρον του έργου είναι η σατιρική απεικόνιση των ηθών της εποχής και η στυγνή αλήθεια που ξεπροβάλλει από αυτό, υπό το φως όσων γνωρίζουμε για τη γαλλική κοινωνία στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.
Η παράσταση παίζεται στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας) κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. ώς την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.
Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Μαρία Ζαχαριά, κοστούμια Βασιλική Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ελευθερία Νικολίδου, Στράτος Μεγκές, Ζωή Τσιάμη, Σπύρος Χαλκιάς, Δημήτρης Πανταζής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το