Τοπικά

Ο αγιασμός των υδάτων στην Κάτω Γατζέα

Με λαμπρό… ανοιξιάτικο καιρό, για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στο γραφικό λιμανάκι της Κάτω Γατζέας η καθιερωμένη από χρόνια παραδοσιακή τελετή του αγιασμού των υδάτων. Το γεγονός αυτό το χάρηκαν ιδιαίτερα οι πιστοί του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου, οι οποίοι, πριν κατακλύσουν την προκυμαία του λιμανιού και την παραλία του όμορφου οικισμού, στην προσπάθειά τους να εκκλησιαστούν και να δεχθούν τον μεγάλο αγιασμό… πολιόρκησαν τον κατάγεμο από νωρίς μικρό τοπικό ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατακλύζοντες επίσης για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση όχι μόνο τον ναό και όλο το προαύλιο αλλά και πολλά μέτρα του παρακείμενου δημόσιου δρόμου.
Αμέτρητοι όντως οι προερχόμενοι από τα γύρω χωριά και κυρίως από τον Βόλο φετινοί φιλέορτοι χάρηκαν στη συνέχεια μια γνήσια παραδοσιακή τελετή αγιασμού των υδάτων, και στο σημαιοστολισμένο λιμανάκι από τον εορτάζοντα και οργανωτή της τελετής τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας «Ο Τίμιος Σταυρός». Με τη διαδικασία της ρίψης του σταυρού στον θαλάσσιο χώρο του λιμανιού κι από το αλιευτικό σκάφος του Σάββα Λαζαρίδη, από τον υπηρετούντα την τοπική ενορία για 22 χρόνια πρωτοπρεσβύτερο και ιδιαίτερα αγαπητό ιερέα του γατζεώτικου ναού π. Δημήτριο Καποδίστρια, συνεπικουρούμενο από τον αειθαλή 93χρονο πρωτοψάλτη Αλέξανδρο Τσιακοβή. Διαδικασία απ’ την οποία δεν έλειψαν κι εφέτος οι καραμούζες, τα περιστέρια και κυρίως βέβαια οι κολυμβητές, που ξεπέρασαν σε αριθμό κατά πολύ των προηγούμενων 21 χρόνων που κρατάει το έθιμο. Ήταν δε οι 14 μετέχοντες στη φετινή τελετή κολυμβητές, που συναγωνίστηκαν για την τιμή της ανάσυρσης του σταυρού από τη θάλασσα οι ακόλουθοι:
Αντωνίου Στέφανος, Βλάχος Γεώργιος, Γκάνας Αθανάσιος, Καποδίστριας Γιάννης, Καραδέμητρος Δημήτρης, Μορφονιός Πάρης, Ορφανός Νικόλαος, Παπαχρήστου Νικόλαος, Πολυμέρου Γεώργιος (πατέρας) και Πολυμέρου Γεώργιος – Πολύμερος (γιος), Ρήγα Ελένη, Ρήγας Θεόδωρος, Σιαφάκας Άγγελος και Σφέτσιος Ιωάννης. Με νικητή τον Πολυμέρου Γεώργιο – Πολύμερο.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου Κώστας Λεγαντής, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τζώρτζης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Νηλείας Γιάννης Ευαγγελινός και τα μέλη Κώστας Κανταρτζής και Μαρία Βιδούρη.
Ο εορτάζων τοπικός Σύλλογος των Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Τίμιος Σταυρός», όπως κάθε χρόνο, κέρασε στο τέλος της τελετής τους παριστάμενους με τα καθιερωμένα γλυκά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το