Τοπικά

Ντόπιες ποικιλίες λαχανικών έσπειραν μαθητές στο 3ο Δημοτικό Αλμυρού “Θ”

Σ4 Φ3 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

Την περασμένη Πέμπτη 17/3 ολοκληρώθηκε ένας κύκλος σποράς που άρχισε τη Δευτέρα 29/2 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού.
Όπως τονίζεται από το σχολείο, χωρίς να είναι προγραμματισμένο, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δεχτήκαμε την προσφορά του συντοπίτη μας κ. Ηρακλή Παυλίδη για τη φύτευση αρωματικών φυτών από το βουνό μας την Όθρυ. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παυλίδης μάς πρόσφερε φυτά τσαγιού και ρίγανης που μεταφυτεύθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας σε κυπελάκια.
Οι μαθητές μας επέλεξαν το φυτό της προτίμησής τους, το φύτεψαν και ανέλαβαν να το πάρουν μαζί τους και να το φροντίζουν, αφού πρώτα ενημερώθηκαν για την ιδιαίτερη αξία των αρωματικών φυτών που υπάρχουν αυτοφυή στον τόπο μας και τις ιδιότητές τους. Στο ίδιο πνεύμα η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη γνωριμία των συνθηκών και του χώρου στον οποίο τα συγκεκριμένα φυτά αναπτύσσονται, δηλαδή με το ίδιο το βουνό μας, που θα το επισκεφτούμε μέσα στο Μάιο, επιστρέφοντας και φυτεύοντας σε ελεγχόμενο χώρο ένα μέρος της «παραγωγής» μας. Όμως δεν τελειώσαμε εδώ.
Η παραπάνω προσπάθεια έδωσε το έναυσμα στον κ. Αντώνη Παπαλεξανδρή, δάσκαλο του σχολείου μας και συντονιστή της τοπικής ομάδας του «Πελίτι», να αξιοποιήσει την συλλογή σπόρων από παλιές ποικιλίες λαχανικών για τη δημιουργία σπορείου. Με τη συνεργασία του συλλόγου διδασκόντων, του τοπικού «Πελίτι», του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και την αξιοποίηση ωρών διδασκαλίας από την Ευέλικτη Ζώνη, ο κάθε μαθητής του σχολείου φύτεψε κάποιο λαχανικό της αρεσκείας του (ντομάτα, αγγουράκι, μελιτζάνα, πιπεριά, καρπούζι, πεπόνι, ακόμη και βασιλικό) και ανέλαβε να το φροντίσει.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την αξία των ντόπιων ποικιλιών στη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας. Οι παλιοί σπόροι μπορούν να αναπαραχθούν και να προσφέρουν καινούρια φυτά προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου και καρπούς αντίθετα από τις νέες υβριδικές ποικιλίες, που ίσως να είναι «παντός τόπου και καιρού», όμως σίγουρα είναι «στείρες», δεν μπορούν δηλαδή να δώσουν καινούρια φυτά, τουλάχιστο όχι καρποφόρα φυτά.
Όλοι με χαρά πήραν ένα κυπελάκι, φύτεψαν και πότισαν τους σπόρους και υποσχέθηκαν να κρατήσουν σπόρους από τα φυτά που θα παραχθούν και να τους προσφέρουν, όπως κάνει το «Πελίτι», χωρίς χρήματα δηλαδή, στους φίλους που τους χρειάζονται. Τόση αγάπη, τόση χαρά δεν μπορεί να πάνε χαμένες. Άντε «καλή σοδειά» παιδιά!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το