Άρθρα

Νοσοκομείο Βόλου, τμήμα πλυντηρίων: Κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα

Του Ματθαίου Δραμητινού

Η συνέχεια της διαχείρισης ανεξάρτητα από τον επικεφαλής αποτελεί παγκόσμια παραδοχή. Με αυτό το δεδομένο και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν μια συνέχεια και καλούνται να διαχειριστούν πόρους (υλικούς και ανθρώπινους) ανεξάρτητα από την κατάσταση που παραλαμβάνουν. Η προβολή λοιπόν ενός τμήματος μιας διεύθυνσης ή και του νοσοκομείου ολόκληρου δεν μπορεί να κριθεί με φωτογραφικές αποτυπώσεις. Η σωστή και δημιουργική κριτική πρέπει ν’ απαντά σε μεγάλα διαστήματα όπως η θητεία μιας διοίκησης. Ακόμη όμως και η κριτική στην τριετή θητεία μιας διοίκησης ενός νοσοκομείου αποτελούν διακριτές πληροφορίες με μετρήσιμους δείκτες τι παραλαμβάνει και τι παραδίδει.

Ας κάνουν λοιπόν τον κόπο οι κριτικοί της τελευταίας περιόδου διοίκησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου να μελετήσουν τα δεδομένα και τότε θα αναγνωρίσουν ποιος αξιοποίησε και ποιος απαξίωσε πόρους του νοσοκομείου στη διαδρομή από τη λειτουργία της νέας πτέρυγας που δεν είναι δύσκολη. Τη νέα πτέρυγα λοιπόν διαχειρίστηκαν ουσιαστικά τρεις διακριτές διοικήσεις.

Η διοίκηση της περιόδου 2010 – 2013 που συμμετείχε και ο κ. Ντόκος παρέλαβε έναν ολοκαίνουριο εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και με πλήρη προσωπικό. Αλήθεια γιατί τότε δεν αξιοποιούνταν οι διαθέσιμοι πόροι και το νοσοκομείο οδηγούνταν σε τακτική συνεργασία με τον ιδιώτη; Ο υπερσύγχρονος ολοκαίνουριος αυτός εξοπλισμός συντηρήθηκε; Και αν ναι σε ποια λειτουργική κατάσταση παραδόθηκε στην επόμενη διοίκηση της περιόδου 2013-2016. Οι τεχνικές εκθέσεις της περιόδου αυτής υπάρχουν, με τακτικές βλάβες στο ολοκαίνουριο κατά τα άλλα σιδερωτήριο και παροπλισμένο με διακοπές λειτουργίας το ένα πλυντήριο. Έτσι πανάκριβοι εξοπλισμοί δεν έτυχαν της συντήρησης και αξιοποίησης που έπρεπε. Από την άλλη μεριά το περιορισμένο και καταπονημένο μόνιμο προσωπικό που αναλάβαμε (2 άτομα) έκανε χρήση ειδικών και κανονικών αδειών που έφταναν σε περιπτώσεις τις 72 ημέρες ετησίως.

Η διοίκησή μας κατάφερε να προμηθευτεί τον πρώτο αξιόλογο εξοπλισμό την τελευταία δεκαετία, ένα σύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας πλυντήριο αξίας 60.000€. Επισκεύασε και διατήρησε σε παραγωγική λειτουργία τα εναπομείναντα πλυντήρια με επένδυση άνω των 10.000€. Αντικατέστησε σύμφωνα με τις εισηγήσεις των τεχνικών υπηρεσιών εξοπλισμό παραγωγής και διανομής ατμού, σημεία παρηκμασμένα από την πολυετή αδυναμία να επισκευαστούν, συνολικού κόστους άνω των 30.000€. Όπως μπορεί να διαπιστωθεί η συνολική επένδυση διεκόπη όταν περιορίστηκαν οι πιστώσεις κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2019.

Το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύθηκε με πέντε άτομα, από τον ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα 55 και άνω, τα οποία τοποθετήθηκαν και εργάστηκαν στα πλυντήρια, η σύμβασή τους δεν ανανεώθηκε από τη νέα κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2019. Ακόμη και το επικουρικό προσωπικό σχεδιάστηκε (Οκτώβριος 2019) και απαιτήθηκε (Δεκέμβριος 2019) από την προηγούμενη διοίκηση, για να ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ μέσα στο 2020.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η σημερινή λειτουργία γίνεται με χρήση πόρων, νέου εξοπλισμού και προσωπικού, που όλες οι ενέργειες είχαν δρομολογηθεί από τη διοίκησή μας. Ελπίζουμε και ο κ. Ντόκος να παραδώσει σε αντίστοιχη κατάσταση το τμήμα και όχι να καυχάται με τις επενδύσεις άλλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το