Κόσμος

ΝΥΤ: «Το πολιτικό σύστημα είναι λιγότερο δημοφιλές και από τις κατσαρίδες»

Ομπάμα

Για αποδοκιμασία όχι μόνο του Προέδρου Ομπάμα, αλλά συνολικά ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, κάνει λόγο αρθρογράφος των New York Times, σημειώνοντας ότι ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι δικαιούνται να πανηγυρίζουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πολίτες δυσπιστούν απέναντι και στα δυο κόμματα και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι λιγότερο δημοφιλές και από τις…κατσαρίδες.

«Ας το παραδεχθούμε: το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν λειτουργεί. Οι ενδιάμεσες εκλογές ήταν μια ηχηρή αποδοκιμασία του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να νιώθουν τιμωρημένοι: περσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι το Κογκρέσο είναι λιγότερο δημοφιλές από τις κατσαρίδες. Οπότε συγχαρητήρια σε όσα μέλη γιορτάζουν εκλογικές νίκες. Ωστόσο οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν πρόβλημα, αν δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε δημοφιλία τις κατσαρίδες, που δεν διεξήγαγαν καν προεκλογική εκστρατεία»».

Αυτά γράφει σήμερα στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο Νίκολας Κριστόφ, υπενθυμίζοντας κάτι που είχε πει ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ πριν από 60 χρόνια: «Η πολιτική είναι το ευγενέστερο επάγγελμα». Στο παρελθόν, η πολιτική ήταν πράγματι ένα μέσο για τη βελτίωση του κόσμου. Ο Μπιλ Κλίντον εκπροσωπούσε μια γενιά που έβλεπε ακριβώς έτσι την πολιτική και ο Μπαράκ Ομπάμα κινητοποίησε τους νέους ψηφοφόρους με ένα μήνυμα ελπίδας. Ο σημερινός πρόεδρος υποσχέθηκε να σπάσει τα στεγανά της Ουάσινγκτον και να εξασφαλίσει την εκπλήρωση ορισμένων στόχων. Να όμως πού κατέληξε.

Ο Κριστόφ περιοδεύει αυτόν τον καιρό στην Αμερική για να προωθήσει το βιβλίο του και συναντά φοιτητές που θέλουν να δουλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν στρέφονται όμως στην πολιτική, παρά σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και σε κοινωνικές εκστρατείες. Η Ουέντι Κοπ, για παράδειγμα, που ίδρυσε το Teach for America στο δωμάτιο της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, έχει συμβάλει κατά τη γνώμη τους πολύ περισσότερο στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος από οποιονδήποτε γερουσιαστή.

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το