Τοπικά

Νίκος Δούκας από τη Μαγνησία:Αποζημιώσεις δύο εκ. € αναμένουν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες

Κοντά στα 2.000.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό των αποζημιώσεων για ζημιές του 2021 που αναμένουν να λάβουν οι αγρότες στον Νομό Μαγνησίας από τον ΕΛΓΑ. Αυτό τονίστηκε από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα που βρέθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχοντας συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων φορέων του πρωτογενούς τομέα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ο κ. Δούκας άκουσε τα προβλήματα των παραγωγών από την περυσινή δύσκολη χρονιά που είχε αρκετά ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ενημερώθηκε και για τις ζημιές στις καλλιέργειες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας τον «Φίλιππο». Παράλληλα παρουσίασε το έργο του ΕΛΓΑ τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε πως «ο κ. Δούκας επισκέπτεται πολλάκις τη Μαγνησία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον αγροτικό τομέα. Θέλουμε να δούμε, ποια είναι τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την πανδημία, την κλιματική κρίση, τις φυσικές καταστροφές και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και καλέσαμε τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ για να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων».

Πολλές ζημιές το 2021
«Το 2021 ήταν μια πολύ επιβαρυμένη από τις έντονες φυσικές καταστροφές χρονιά και ο ΕΛΓΑ κατάφερε να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία» δήλωσε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε πως στη Μαγνησία το σύνολο των ζημιών στις καλλιέργειες και τα αγροτικά προϊόντα από φυσικές καταστροφές το 2021 ανήλθε στα 7.500.000 και από αυτά έχουν ήδη αποπληρωθεί γύρω στα 5.500.000 ευρώ. Απομένουν οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις και καύσωνες που επικράτησαν μετά τον περασμένο Ιούνιο για να μπουν στις επόμενες πληρωμές. Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται εδώ για τους παραγωγούς και τους ανθρώπους στους οποίους ανήκει. Βοηθάει τους παραγωγούς για να επανεπενδύουν και να επιβιώνουν. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Αγοραστό και την Κολυνδρίνη και έτσι θα συνεχίσουμε».
Ο κ. Δούκας ρωτήθηκε και για τους σιτοπαραγωγούς που τα αιτήματά τους για αποζημίωση απορρίφθηκαν, λέγοντας πως «ο ΕΛΓΑ λειτουργεί πάντα με τους εκτιμητές γεωπόνους που είναι πολύ έμπειροι. Η δουλειά του ΕΛΓΑ είναι να διασφαλίσει τα χρήματα για τις ζημιές που υπάρχουν και μας δίνουν τα πορίσματα των εκτιμητών και εποπτών μας. Όπου υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, είμαστε εδώ για να δούμε, πώς μπορούμε να τα λύσουμε».
Ακόμη αναφέρθηκε και στη διαδικασία κάλυψης των καταστροφών λέγοντας πως ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με τις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών συν το 20% των ασφαλιστικών εισφορών για τα λειτουργικά του έξοδα που προέρχεται από το κράτος. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που συνεισέφερε το 20% στον οργανισμό και αυτή η εξέλιξη έδωσε τη δυνατότητα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις δυσθεώρητες ζημιές του 2021 αλλά και του 2020 με τον «Ιανό». Σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρήζει επικαιροποίησης αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ίδιου του οργανισμού, να βρούμε δηλαδή πόρους για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε και νέες ζημιές στον κανονισμό μας».
Ερωτηθείς για τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων, απάντησε πως οι χρόνοι έχουν επισπευστεί. «Η διαδικασία της αποζημίωσης έχει να κάνει με την ίδια τη ζημιά, τη δήλωση της ζημιάς, του έργου των εκτιμητών, της εκκαθάρισης και της εισροής των εισφορών στον ΕΛΓΑ που κάθε χρονιά αρχίζουν τον Οκτώβριο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποπληρώσει τις ζημιές. Πέρυσι και φέτος αποζημιώνουμε το 100% των ζημιών χωρίς τις δόσεις που επικρατούσαν τις προηγούμενες χρονιές».
Μάλιστα ανέφερε πως «σε μεγάλο ποσοστό καταβάλουν οι αγρότες εισφορές. Σε περίπτωση μη καταβολής εισφορών, ο παραγωγός δεν δικαιούται να αποζημιωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το