Πολιτισμός

Νίκος Χιώτογλου: «Με τον ήλιο γείτονα και τους καημούς μας αρμαθιά»

Μια μουσική παράσταση, στην οποία βάζει την υπογραφή του ο συνθέτης Νίκος Χιώτογλου από τον Βόλο, υπόσχεται να «ξυπνήσει» μνήμες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, στα εκατό χρόνια από την Καταστροφή του 1922, αλλά και να μας θυμίσει παράλληλα ότι φέτος συμπληρώθηκε κιόλας μία τριακονταετία από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, του ανθρώπου που άφησε παρακαταθήκη μία πλειάδα από «αθάνατα» τραγούδια.

«Με τον ήλιο γείτονα και τους καημούς μας αρμαθιά» τιτλοφορείται η παράσταση, η οποία θα έχει έντονο βολιώτικο «χρώμα», σε ό,τι αφορά τους συντελεστές της. Πέρα από τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά και του Αλέξανδρου Παρχαρίδη, θα τραγουδήσουν επίσης οι… δικοί μας, Ρένα Μόρφη και Θάνος Ματζίλης, ενώ θα συμπράξει η ορχήστρα «Ρυθμός», επίσης από τον Βόλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια του Γκάτσου, τα οποία «συνομιλούν» με ποντιακά και μικρασιατικά παραδοσιακά, με την επιλογή των κομματιών και την επιμέλεια να έχει αναλάβει η Αγαθή Δημητρούκα, η οποία έζησε δίπλα στον μοναδικό αυτό καλλιτέχνη και κληρονόμησε το σπουδαίο έργο του.
Ο Νίκος Χιώτογλου έχοντας συνδέσει το όνομά του με την κυκλοφορία της «Παγωμένης Θεατρίνας», στην οποία μελοποίησε δώδεκα τραγούδια του Γκάτσου (στο CD συμμετείχε και ο Ματζίλης, ερμηνεύοντας με τη χορωδία «Ρυθμός» το τραγούδι «Βακχεία»), ανέλαβε ένα ακόμη σπουδαίο project που σχετίζεται με εκείνον. Όντας μουσικός υπεύθυνος στη συναυλία (πέρα από τις ενορχηστρώσεις, θα παρουσιάσει και δικά του τραγούδια), σημείωσε πως η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη. «Μάιο δίνουμε την πρώτη παράσταση. Θα περιοδεύσουμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, ελπίζω φυσικά να προγραμματιστεί κάτι και στον Βόλο», είπε και συμπλήρωσε: «Εφόσον έκανα τον δίσκο του Γκάτσου, με την Αγαθή Δημητρούκα διατηρούμε φιλικές σχέσεις. Έχω να κάνω πλέον και δικά της τραγούδια. Οπότε, φέτος με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αποδημία του Νίκου Γκάτσου, βρήκαμε κομμάτια με συνάφεια. Τα επιμελήθηκε εκείνη, εφόσον κατέληξε στα τραγούδια και διάλεξε τον Μητσιά, τη Μόρφη και τον Ματζίλη, καθώς και τον Παρχαρίδη για τα ποντιακά».
Όσο για τις προσδοκίες που γεννά η συγκεκριμένη παράσταση στον Νίκο Χιώτογλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν παύει να εμπλουτίζει το βιογραφικό του με εξαιρετικές δουλειές και η καριέρα του γνωρίζει συνεχώς ανοδική πορεία; «Θεωρώ πως πρόκειται για μία παράσταση, την οποία αντικειμενικά αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος. Δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά κομμάτια από τη Σμύρνη που γνωρίζουμε. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί καλύτεροι να τα αναπαράξουν, με πρώτη και καλύτερη την «Εστουδιαντίνα». Άρα, εάν κάναμε κάτι παραπλήσιο, δεν θα ήταν παρά ένα κακέκτυπο. Έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια, που έχει να επιδείξει αμιγώς λαϊκότερο ηχόχρωμα, εξ ου και οι φωνές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το