Πολιτισμός

Νικόλας Σμυρνάκης: Ο φόβος να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη

Ο Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan philosophy), ιδρυτής του IslandofMan Academy, θα βρίσκεται σήμερα στον Βόλο, στο Public, παρουσιάζοντας τα βιβλία του «Τυρίνος: Ο κλέφτης Φόβων» και «Η Αλήθεια», στις 17.00 και στις 19.00 αντίστοιχα.

Ο Τυρίνος είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα. Βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, απενοχοποιεί στα μάτια τους το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μετατρέψουν σε κινητήρια δύναμη. Μετά την παρουσίαση του παραμυθιού ο Νικόλας Σμυρνάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «7 ιδέες για να φτάσεις στον προορισμό σου απολαμβάνοντας την πορεία».
Ο Νικόλας Σμυρνάκης τόνισε πως το παραμύθι «Τυρίνος: Ο κλέφτης Φόβων» (εκδόσεις Διόπτρα) έχει ως θέμα του τον φόβο. «Δημιούργησα έναν ήρωα που έχει μία σούπερ δύναμη, η οποία να μην είναι από τις συνηθισμένες, όπως να πετάει ή να σκαρφαλώνει σε τοίχους, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα παιδιά και να υιοθετήσουν. Η σούπερ δύναμη του ήρωα είναι να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται» επισήμανε, προσθέτοντας: «Ένα φτωχό ποντίκι θέλει να κλέψει την τυράπεζα του υπονόμου για να μοιράσει το τυρί σε όλους. Συνειδητοποιεί ότι δεν είναι σωστό αυτό κι έτσι σε μία διαδρομή συναντάει το λιοντάρι στο τσίρκο και μέσα από μία περιπέτειά τους το βοηθάει να βγάλει τον φόβο από μέσα του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι και τόσο κακός».
Σκοπός, όπως ο ίδιος λέει, είναι «πώς μπορούμε να γίνουμε φίλοι με τον φόβο, πώς να απενοχοποιήσουμε το συναίσθημα αυτό. Τα παιδιά θεωρούν τον φόβο κάτι κακό. Μπορεί να γίνει, όμως, ευεργετικός. Μπορούν να συμφιλιωθούν με τον φόβο και να αποκτήσουν τη σούπερ δύναμη του Τυρίνου, ώστε να τον μετατρέψουν σε κινητήρια δύναμη. Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος, να μιλήσουμε για αυτό το θέμα».
Ο συγγραφέας με το βιβλίο του «Η Αλήθεια: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες» (εκδόσεις Διόπτρα), αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες.
«Πρόκειται για μία ιστορία, όπου ο Μαρτίνος, ο κεντρικός ήρωας, θέλει να απαντήσει μία ερώτηση που είναι νομίζω πανανθρώπινη: Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων. Θέλει να αγαπηθεί από το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο Μαρτίνος είναι πολιτικός και θέλει να αποκτήσει δύναμη και ουσία και αυτό είναι το κίνητρό του. Συναντά έναν άνθρωπο που έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στη ζωή του, κατακτώντας τεράστιες κορυφές. Πρόκειται για τον πιο επιδραστικό ζωγράφο της εποχής, ο οποίος του λέει πως η αλήθεια είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση. Ουσιαστικά αν ανακαλύψεις την αλήθεια, μπορείς να απαντήσεις την οποιαδήποτε ερώτηση» ανέφερε ο συγγραφέας.
Στόχος του Νικόλα Σμυρνάκη με αυτό το βιβλίο είναι το τετράπτυχο της αλήθειας. «Να ψάξουμε, να βρούμε, να αποδεχτούμε και να εκφράσουμε την αλήθεια μας. Χωρίς κάτι από αυτά δεν υπάρχει νόημα στη ζωή» τόνισε, προσθέτοντας πως: «Αν δεν αποδεχτούμε και δεν εκφράσουμε την αλήθεια μας, είμαστε εγκλωβισμένοι στη χειρότερη φυλακή: Τη φυλακή της γνώμης του άλλου».
Για τον ίδιο «ψυχική και πνευματική ελευθερία σημαίνει να είσαι αυθεντικός, να είσαι συνδεδεμένος με την έννοια της ύπαρξής σου και να πασχίζεις όχι για να γίνεις κάποιος άλλος, αλλά να πασχίζεις και να αναμετριέσαι με τον εαυτό σου για να γίνεις εσύ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το