Πολιτισμός

Νικήτας Τσακίρογλου: Μάθημα Ιστορίας επί σκηνής

 

Τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, ένα βιβλίο που από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, μίλησε στις καρδιές των Ελλήνων για τον χαμένο παράδεισο της Μικρασίας, αποτέλεσε τη «μαγιά» για την ομότιτλη θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστεί ο Νικήτας Τσακίρογλου. Ο καταξιωμένος ηθοποιός μίλησε για το έργο, που θα παρουσιαστεί και στον Βόλο στις 20 Ιουλίου. Έκανε λόγο για ένα πολύτιμο μάθημα Ιστορίας επί σκηνής, ενώ φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο θρήνος για τις χαμένες πατρίδες στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν έχει κοπάσει για γενιές και γενιές.

Ο πολύπειρος πρωταγωνιστής, ο οποίος φέτος έκανε δυναμική επιστροφή στα τηλεοπτικά πράγματα και γνώρισε την αποθέωση του κοινού για τη συγκλονιστική ερμηνεία του ως Άγιος Αρσένιος στη σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», στα «Ματωμένα χώματα» κάνει τον αφηγητή. Πρόσθεσε έτσι έναν ακόμη αξιοπρόσεκτο ρόλο στο ρεπερτόριό του και λίγες ημέρες πριν την παρουσία του στο Ανοικτό Θέατρο της Νέας Ιωνίας (η πόλη μας θα αποτελέσει τον ένατο κατά σειρά σταθμό της θερινής περιοδείας του θιάσου), μίλησε με θέρμη για την τελευταία δουλειά του και τα μηνύματα που εκπέμπει η παράσταση. «Η φετινή χρονιά ήταν ξεχωριστή», παραδέχθηκε στην αρχή της συζήτησης, και πρόσθεσε: «Επιδιώκω να κάνω σωστές επιλογές, τόσο για μένα, όσο και για το κοινό που παρακολουθεί τέτοια έργα και πιστεύει, όπως κι εγώ, στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σ’ αυτά τα δύο στοιχεία στηρίζεται, άλλωστε, όλη η ανθρωπότητα: Την πίστη στην πατρίδα και τη θρησκεία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στοιχεία που κάνουν την παράσταση να ξεχωρίζει: «Η θεματολογία καθ’ αυτή για τη Μικρά Ασία και ο πόνος για τις χαμένες πατρίδες, αλλά και το ίδιο το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, που είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές των ελληνικών γραμμάτων. Όπως φυσικά και η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, ο οποίος μαζί με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο έκαναν τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου».
Βέβαια, εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση στα «Ματωμένα χώματα», είναι η αφήγηση της Σωτηρίου πως παλιότερα Ρωμιοί και Τούρκοι ζούσαν μονιασμένοι, αλλά στο τέλος η Μικρά Ασία κατέληξε ένα θλιβερό σφαγείο για το γένος μας: «Η Διδώ Σωτηρίου στάθηκε με αντικειμενικότητα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Πράγματι, οι δύο λαοί ζούσαν αρμονικά, δεν είχαν να χωρίσουν τίποτα. Επενέβησαν, όμως, οι Μεγάλες Δυνάμεις, που προκάλεσαν αυτή την έκρηξη μίσους μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και οδήγησαν στα γεγονότα εκείνα, με κορύφωση την καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922».
Κλείνοντας δε, ο κ. Τσακίρογλου υπογράμμισε πως το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστεί, έχει διδακτικό χαρακτήρα: «Τα «Ματωμένα χώματα» είναι ένα μάθημα Ιστορίας, ειδικά για τους νέους μας, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά πράγματα για όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Όπως, και για το κακό που μπορεί να αντέξει, αλλά περισσότερο να προκαλέσει ο άνθρωπος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το