Τοπικά

Νέο σύστημα ποινών με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στο Πρωτοδικείο Βόλου

Από τον Νοέμβριο άρχισε και στο Πρωτοδικείο Βόλου η εφαρμογή του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπει την επιβολή ποινών επί αδικημάτων πλημμεληματικού χαρακτήρα με την έκδοση ποινικής διαταγής.
Υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα, θα αποσυμφορηθεί σε μεγάλο ποσοστό το Μονομελές Πλημμελειοδικείο από τις εκατοντάδες μηνύσεις που καλείται να συζητήσει κάθε μήνα. Υπολογίζεται ότι 100 περίπου μηνύσεις θα αποσυρθούν από την ακροαματική διαδικασία και θα εκδίδονται γι’ αυτές αποφάσεις από τους πρωτοδίκες με την εφαρμογή της ποινικής διαταγής.
Ουσιαστικά πλέον δεν γίνεται δίκη, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στο ακροατήριο. Οι πρώτες υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ποινικές διαταγές, είναι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 409 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4619/2019) «στα πλημμελήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή ή και οι δύο ποινές, αν ο εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη, κρίνει ότι το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό, δεν καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας για την περαιτέρω διακρίβωση των περιστατικών που θεμελιώνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, υποβάλλει αίτηση για την έκδοση ποινικής διαταγής, συντάσσοντας κατηγορητήριο».
Σύμφωνα με το άρθρο 410 του εν λόγω νόμου, «αν ο δικαστής, στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση για έκδοση ποινικής διαταγής, θεωρεί ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται δεν είναι επαρκή για την ενοχή του κατηγορουμένου, παραπέμπει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Αν όμως θεωρεί ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται, είναι επαρκή για την ενοχή του κατηγορουμένου, εκδίδει χωρίς προηγούμενη ακρόαση του κατηγορουμένου σε δημόσια συνεδρίαση ποινική διαταγή, με την οποία επιβάλλει σε αυτόν χρηματική ποινή μειωμένη τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα (2/3) σε σχέση με το οριζόμενο στον νόμο πλαίσιο ποινής ή ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών με υφ’ όρο αναστολή αυτής».

Επίσης «κατά της ποινικής διαταγής εκείνος που καταδικάστηκε, μπορεί να υποβάλλει, μέσα σε δέκα πέντε ημέρες από την επίδοσή της, αντιρρήσεις με έκθεση που συντάσσει ο γραμματέας του δικαστηρίου, που εξέδωσε τη διαταγή ή ο γραμματέας του ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του». «Αν δεν προβληθούν εμπρόθεσμα αντιρρήσεις, η διαταγή που εκδόθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 410 εκτελείται. Έφεση και αναίρεση εναντίον της δεν επιτρέπονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το