Τοπικά

Νέο σκάφος για τη φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου

Στην απόκτηση ενός νέου σκάφους μέσα από πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και με σκοπό τη φύλαξη, προέβη εδώ και λίγες εβδομάδες ο Φορέας του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων.

Το Θαλάσσιο Πάρκο είναι ο φυσικός χώρος που δραστηριοποιούνται και ζουν δεκάδες φώκιες monachus-monachus που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος ανέφερε πως «κάναμε ένα καλό προγραμματισμό και καταφέραμε μέσω του ΕΣΠΑ του ΕΠΕΡΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος να λάβουμε χρηματοδότηση για την απόκτηση ενός καινούριου σκάφους με σκοπό την καλύτερη φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου. Το σκάφος αξίας κοντά στις 200.000 ευρώ εδώ και μερικές εβδομάδες είναι στη διάθεση του Φορέα. Το σκάφος πέρα από τη φύλαξη, θα μπορεί να συνδράμει και σε διάφορες έρευνες των επιστημόνων».
Ο κ. Παρασκευόπουλος που είναι και αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισήμανε πως «το σκάφος έχει μήκος έντεκα μέτρα, διαθέτει καμπίνα και είναι πολύ γρήγορο, καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 μίλια την ώρα, ενώ διαθέτει δύο μηχανές που βγάζουν συνολικά και οι δύο 600 άλογα. Έχει καμπίνα, τουαλέτα και συνολικά μπορεί να μεταφέρει δέκα άτομα, αλλά λόγω κορωνοϊού αυτή την περίοδο χρησιμοποιείται από τους δύο φύλακες. Στην ενίσχυση της φύλαξης συνδράμει και ένα νέο σκάφος που έχει αποκτήσει το Λιμενικό. Πάντως εμείς ως Φορέας διαθέτουμε τρία σκάφη εκ των οποίων το ένα είναι φουσκωτό. Επίσης το ένα από τα τρία είναι αυτό που μας έχει παραχωρηθεί εδώ και δύο χρόνια από το ίδρυμα «θάλασσα» και τους ευχαριστούμε πολύ.
Ο φορέας του θαλάσσιου Πάρκου ελπίζει να αυξήσει τα έσοδά του από το εισιτήριο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως «το θαλάσσιο Πάρκο έχει μια τεράστια έκταση που φτάνει ακόμη και στο Άγιο Όρος, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ενίσχυση σε φύλακες. Ο φορέας διαθέτει δύο δικούς του φύλακες, ενώ η μισθοδοσία ενός τρίτου φύλακα καλύπτεται από το ίδρυμα «Θάλασσα» και τους ευχαριστούμε ξανά. Γενικώς θα θέλαμε άλλους δύο φύλακες, μάλιστα αναμένεται να δημιουργηθεί από το υπουργείο ένας ενιαίος φορέας για όλα τα θαλάσσια πάρκα, αν και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτός ο φορέας για την Αλόννησο θα μπορέσει να λειτουργήσει».
Γιατί όμως χρειάζεται η φύλαξη; Ο πρόεδρος του φορέα απάντησε πως το πρόβλημα είναι το παράνομο ψάρεμα, όπως με τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη αλλά και το ψαροντούφεκο, καθώς ο θαλάσσιος χώρος του Πάρκου είναι πλούσιος σε ψάρια.

Ο κ. Παρασκευόπουλος που διδάσκει στο Παιδαγωγό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι από τους μακροβιότερους προέδρους φορέων θαλάσσιων πάρκων, καθώς βρίσκεται σε αυτή τη θέση αμισθί από το 2010, δηλαδή εδώ και έντεκα χρόνια. «Ανέλαβα αυτή τη θέση, γιατί θεώρησα και θεωρώ ότι είναι η ευκαιρία για να κάνουμε πράξη, αυτά που πρεσβεύουμε για την αειφορική ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος. Και πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου, την Μομ, το αρμόδιο υπουργείο, το λιμενικό αλλά και τους ανθρώπους του νησιού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το