Τοπικά

Νέο πρόγραμμα Εράσμους από 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA2-Στρατηγικές συνεργασίες για την Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση- το 1ο ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας συμμετέχει σε νέο πρόγραμμα με τίτλο « Μέθοδοι που αυξάνουν το ενδιαφέρον των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την Επαγγελματική εκπαίδευση».
Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια και συμμετέχουν ακόμα δύο σχολεία από τη Σουηδία (το ένα από αυτά είναι και ο συντονιστής του προγράμματος), ένα σχολείο από τη Ρουμανία και ένα από τη Πολωνία.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια παιδαγωγική ομάδα εργασίας που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Παπαϊωάννου Κλειώ, Γεροπούλου Ευγενία, Καμπούρη Αγγελική, Κουτσούκη Αθηνά, Μανταλιανού Ασπασία, Χατζή Αθανασία και Ραχούτη Γιώργο που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος.
Όπως τονίστηκε σχετικά, κύριος στόχος του προγράμματος είναι ακριβώς, όπως και ο τίτλος του φανερώνει, δηλαδή να διερευνηθούν και να εφαρμοστούν μέθοδοι και τρόποι που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος από μέρους των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό-Γυμνάσιο) για την Επαγγελματική- Τεχνική Εκπαίδευση, που με τη σειρά του αυτό να οδηγήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να επιλέξουν την Επαγγελματική εκπαίδευση για συνέχιση των σπουδών τους μετά το Γυμνάσιο.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού περιλαμβάνει τη συνεργασία των Επαγγελματικών σχολείων με το Γυμνάσιο ή το Δημοτικό, με τη μορφή συναντήσεων και διδασκαλίας μαθημάτων από τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου σε τάξεις μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα παρουσιάσουν υπό μορφή διδασκαλίας τις θεματικές ενότητες στους μικρότερης ηλικίας μαθητές και επιπλέον θα τους επιβλέψουν στην εκτέλεση ασκήσεων δεξιοτήτων. Οι θεματικές ενότητες που θα διδαχθούν, θα επιλεγούν με κριτήριο τόσο τις ανάγκες των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όσο και τις προτάσεις με περιεχόμενο το πρόγραμμα σπουδών και των δυνατοτήτων των Επαγγελματικών σχολείων και θα οριστικοποιηθούν μετά από συναντήσεις και συνεργασίες των εμπλεκόμενων σχολείων. Τα μαθησιακά πεδία των θεματικών ενοτήτων-μαθημάτων που είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά/ εργαστηριακή άσκηση ,μπορεί να προέρχονται για παράδειγμα από προγραμματισμό (Arduino, Legorobots), εκτυπωτές CAD και 3D, τεχνολογία, μαθηματικά, φυσική, κ.λπ. Το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει μετακινήσεις μαθητών στις αντίστοιχες χώρες και παρουσίαση των συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων.

Στις 25 /2/21 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων σχολείων, αντικαθιστώντας έτσι την πρώτη συνάντηση του προγράμματος ,αφού αυτή εξ αίτιας της Covid-19 δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί με μετακίνηση και φυσική παρουσία. Μάλιστα σε αυτή τη συνάντηση πήρε μέρος και η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου η κ. Ζαφειρίου Σταματία-και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό- που μετά από επαφή με το σχολείο μας και ενημέρωση της για το περιεχόμενο του προγράμματος εξέφρασε θετική άποψη για μια πιθανή συνεργασία των δύο σχολείων στα πλαίσια της υλοποίησης των δράσεων. Ακόμη, από το Σουηδικό σχολείο έγινε η παρουσίαση της ιστοσελίδας του προγράμματος και συζητήθηκαν κάποια τεχνικά θέματα που αφορούν στην οργάνωση και στη διαχείριση του. Επίσης ορίσθηκε η ημερομηνία για την δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο του 2021 λαμβάνοντας πάντα υπόψη την πορεία της πανδημίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το