Πολιτισμός

Νέοι Αυστριακοί μουσικοί στο Πορφυρογένειο

Ευχάριστη έκπληξη για τους λάτρεις τους κλασικής μουσικής ήταν η παρουσία της ορχήστρας «Young Masters Ensemble», στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ν & Ε. Πορφυρογένη στην Αγριά, το προπερασμένο Σάββατο 5 Αυγούστου. Με ένα μουσικό σύνολο από 15 νεαρούς μουσικούς 15-19 ετών από την Βιέννη. Οι δεκαπέντε αυτοί συμμετέχοντες μουσικοί – ορχήστρα δωματίου – παίζουν διαδοχικά σόλο και πάντα χωρίς μαέστρο. Το πρόγραμμα «Young Masters» για ταλαντούχους νέους μουσικούς είναι μια πρωτοβουλία, τόσο του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, όσο και της Ευαγγελικής Μουσικής Σχολής «J. S. Bach MusikSchule Wien». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η στήριξη νέων μουσικών μέσα από την υλοποίηση πρότζεκτ, σεμιναρίων και συναυλιών στην πορεία τους προς μια επιτυχημένη καλλιτεχνική σταδιοδρομία. Οι μουσικοί διευθυντές είναι οι Hanns Stekel και Jakob Gisler, οι οποίοι συχνά δοκιμάζουν ειδικά μουσικά κομμάτια με το σύνολο. Επίσης, παρουσιάζονται έργα σε παγκόσμια πρεμιέρα, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Linus Köhring, ενός νεαρού συνθέτη (και βιολίστα στην ορχήστρα) ο οποίος γράφει κομμάτια ειδικά για αυτό το σύνολο.

Η Ορχήστρα των ταλαντούχων νέων έχει παίξει σε μεγάλες αίθουσες της Βιέννης, όπως στις Golden Hall της Musikverein και την Schubert Saal, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως των Κiwanis, Lions Club, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ της Βιέννης. Λίγο πριν επισκεφτεί φέτος για πρώτη φορά την Ελλάδα, περιόδευσε στην Αμερική και θα συνεχίσει τις μουσικές παραστάσεις στην Ασία το 2018. Tο σημαντικό μουσικό γεγονός της εμφάνισής της στην Ελλάδα, οφείλεται στην προσπάθεια του διεθνώς καταξιωμένου πιανίστα Χρήστου Μαράντου, ο οποίος διδάσκει στην Ευαγγελική Μουσική Σχολή «J.S.Bach» της Βιέννης και κατάφερε φέτος να φέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Young Masters Program». Η περιοδεία του «Young Masters Ensemble» στην Ελλάδα έχει ξεχωριστή σημασία εφόσον πραγματοποιείται στη φετινή χρονιά που αποτελεί ορόσημο τόσο για το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης που γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του, όσο και για την Ευαγγελική Εκκλησία που γιορτάζει τα 500 χρόνια Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης και αποτελεί και για τους δύο αυτούς αυστριακούς θεσμούς ένα μεγάλο Ευχαριστώ στην Ελλάδα – κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, μέσω της διαχρονικής αξίας της κλασικής μουσικής.
Η Ορχήστρα ερμήνευσε φέτος το καλοκαίρι ένα δεξιοτεχνικό απαιτητικό πρόγραμμα κλασικών έργων σε μία σειρά συναυλιών σε ιδιαίτερα επιλεγμένους χώρους και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη στις 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, ακολούθησε εδώ η Αγριά και στη συνέχεια έπαιξαν στη Θάσο, στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και στο Φεστιβάλ «Μεγάρου Γκύζη» στη Σαντορίνη.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα μεγάλων κλασικών συνθετών Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μποκερίνι, Piccinni, παιγμένα με το μπρίο των ταλαντούχων νεαρών μουσικών. Επίσης θα ακουστούν δημοφιλείς μελωδίες όπως του Γιόχαν Στράους γιού και στο ίδιο είδος χορευτικής και οπερετικής μουσικής έργα του Εmile Waldteufel, συνομήλικου του Στράους, γνωστού περισσότερο στην πατρίδα του την Αυστρία και στη Γαλλία. Ο Ιταλός Giulio Briccialdi, βιρτουόζος φλαουτίστας και συνθέτης, αποκαλούμενος «ο Παγκανίνι του φλάουτου» συνέθεσε το περίφημο «Καρναβάλι της Βενετίας» το οποίο είναι κι αυτό στο πρόγραμμα. Από τους πιο σύγχρονους συνθέτες θα ακούσουμε έργα του Ούγγρου Μπέλα Μπάρτοκ και του δικού μας Νίκου Σκαλκώτα. Εκτός από τα καθιερωμένα έγχορδα, η ορχήστρα περιλαμβάνει κοντραμπάσο, φλάουτο, σαξόφωνο, άρπα και κρουστά. Οι εξαιρετικοί νεαροί μουσικοί – μέλη του συνόλου – εναλλάσσονταν στα σόλο των έργων.
Στη διοργάνωση της περιοδείας της Ορχήστρας Νέων Young Masters Ensemble στην Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά ο Έλληνας πιανίστας Χρήστος Μαράντος, γνωστός στο κοινό μας από το ρεσιτάλ που έδωσε το 2010 στο Πορφυρογένειο μαζί με τον καθηγητή του Harold Ossberger. Όσοι ήταν εκεί θα θυμούνται τα άψογα ελληνικά του φιλέλληνα κ. Ossberger, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την ειλικρινή αγάπη του για την Ελλάδα και τον θαυμασμό για τον αρχαίο μας πολιτισμό.
Η περιοδεία της ορχήστρας στην Ελλάδα υποστηρίχτηκε από την Αυστριακή Πρεσβεία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης και την Ευαγγελική Μουσική Σχολή «J.S.Bach MusikSchule Wien».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το