Τοπικά

Νέες τεχνολογίες και συνεργασίες τo μέλλον των Μουσείων – Συνέδριο με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Δικτύου Φίλων

Οι φορείς του πολιτισμού «βλέπουν» στον πολιτισμό μια τεράστια ευκαιρία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αφού τα έργα τέχνης και τα μουσεία λειτουργούν ως μαγνήτες για τους τουρίστες.
Μουσεία ανοιχτά, ενταγμένα στην ψηφιακή εποχή, με εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία με το υφιστάμενο και εν δυνάμει κοινό τους.
Ο πολιτισμός αποτελεί λέξη «κλειδί» στην έρευνα που κάνουν οι τουρίστες όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός παραμένει ένας προσοδοφόρος τομέας, αντιπροσωπεύοντας το δυναμικότερο κομμάτι του ΑΕΠ.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο στον Βόλο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Δικτύου Φίλων των Μουσείων, με θέμα «Οι φίλοι των μουσείων σε σύγχρονη μουσειακή πρακτική, νεωτερικότητα και προβληματισμοί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων και οι Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου, αναπτύχθηκε διεξοδικά το κεφάλαιο της δημιουργίας δικτύων των μουσείων και των ψηφιακών δεξιοτήτων που επιβάλλεται να αναπτυχθούν σ’ αυτά.
Ο αρχαιολόγος Φίλιππος Μαζαράκης ανέπτυξε χθες το ερευνητικό έργο Musa, που αφορά συμμαχίες δεξιοτήτων στον τομέα των μουσείων και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες των μουσείων, ώστε να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Όπως είπε, η επίδραση των νέων τεχνολογιών στη μουσειακή εργασία είναι προφανής, ακόμα και στα μουσεία που διαθέτουν μόνο βασικές υποδομές και δεξιότητες. Η ψηφιακή εποχή επηρέασε θετικά τη λειτουργία των μουσείων και τους βοήθησε να αυξήσουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Υπάρχουν, όμως, εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που επιβραδύνουν τη διαδικασία. Στο χθεσινό συνέδριο αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Γεωργίας Ρουκουτάκη, αντιπροέδρου των πολιτιστικών δράσεων του Φάρου Τυφλών Ελλάδας. Η κ. Ρουκουτάκη παρουσίασε το Μουσείο της Αφής, όπου εκεί άνθρωποι αγγίζουν τον πολιτισμό και καθήλωσε το κοινό.

Επίσης, τοποθετήσεις έγιναν από την κ. Βασιλική Τσουλά, γραμματέα των Φίλων Μουσείων Καρδίτσας, από την κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Καστοριάς, η οποία παρουσίασε το νέο εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο. Η κ. Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγός, παρουσίασε το νέο Σύγχρονο Μουσείο και την επίδραση της εκπαίδευσης και η κ. Χαρά Κανάρη, επίσης μουσειοπαιδαγωγός, έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της πρόσβασης και της συμμετοχής των κοινοτήτων στα μουσεία.
Κεντρική ομιλήτρια της χθεσινής ημερίδας ήταν η κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, που μίλησε για το δίκτυο των μουσείων και τη συμμετοχή των φορέων που αποτελούν τους φίλους των μουσείων. Τέλος, στη χθεσινή εκδήλωση μετείχε και η κ. Λίλα Ντε Τσάβες, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων, η οποία αναφέρθηκε στη διπλωματία του πολιτισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το