Τοπικά

Νέες σημαντικές προοπτικές για τη γυναίκα αγρότισσα – Εκδήλωση χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου 

Πολύ σημαντικές είναι οι προοπτικές για την ενεργοποίηση της Ελληνίδας αγρότισσας που πλέον έχει και τα τεχνολογικά μέσα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθεί τα παραγόμενα προϊόντα της, όπως τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, που αφορούσε στην ενίσχυση της γυναίκας της υπαίθρου και η οποία διοργανώθηκε από τον 1ο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου και τη ΧΕΝ.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Γυναίκα της υπαίθρου-Ελληνίδα αγρότισσα» και ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κ. Γιαννούλης από το Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα ομιλίας «Ενεργειακά Φυτά: Παρόν και μέλλον στη Θεσσαλία», Ανέστης Καρκάνης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Αρωματικά και φαρμακευτικά αυτοφυή φυτά της Θεσσαλίας» και Γεώργιος Βλόντζος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Γεώργιος Βλόντζος τόνισε πως «αυτή η εκδήλωση αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την κοινωνία της υπαίθρου, καθώς η συμβολή της γυναίκας στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης είναι πολύ σημαντική. Παλιότερα η δυναμική της γυναίκας εξαντλούνταν μέσα από την παροχή της οικογενειακής εργασίας» για να συμπληρώσει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Πλέον υπάρχουν τα εργαλεία, όπως χρηματοδοτικά, αλλά και η κοινωνική αποδοχή, για να ανταμειφθεί η εργασία της με τη μορφή εισοδήματος μέσα από διάφορες εκφάνσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως στον χώρο της παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, αλλά και της μεταποίησης των πρώτων υλών, ώστε να δημιουργηθούν έτοιμα προς χρήση τρόφιμα. Η πιο γνωστή τέτοια δραστηριότητα είναι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί».

Ο κ. Γεώργιος Βλόντζος επισήμανε ότι «παραδοσιακά μέσω της ΚΑΠ υπάρχουν προγράμματα που βοηθούν τη σύσταση και λειτουργία τέτοιων σχημάτων. Επίσης υπάρχουν και οι ΚΥΝΣΕΠ. Βέβαια χρειάζεται να δοθεί μέριμνα και στο μέγεθος των συνεταιρισμών, τη στρατηγική και άλλα διοικητικά θέματα».
Αναφερόμενος στο προφίλ της ελληνικής αγρότισσας είπε πως «υπάρχουν πολλά μοντέλα. Στο πεδινό κομμάτι της χώρας η γυναίκα προσφέρει μέσα από την οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση. Στον ορεινό και νησιωτικό χώρο της Ελλάδας η αγρότισσα δραστηριοποιείται περισσότερο στον μεταποιητικό τομέα, στην παρασκευή και πώληση των αγροτικών προϊόντων, προϊόντα που βρίσκουν μια πετυχημένη διέξοδο μέσα από την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών. Η γυναίκα θα πρέπει να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο και να αποκτήσει μια μεγαλύτερη εξειδίκευση στην εργασία της».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023