Τοπικά

Νέα πρόταση για τα σημεία εγκατάστασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στον Βόλο – Ποιες θέσεις περιλαμβάνει

Το θέμα χωροθέτησης των σταθμών εγκατάστασης συστήματος αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, επανεισάγεται στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου. Στην αυριανή συνεδρίαση η Επιτροπή καλείται να ανακαλέσει τις προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου, και να λάβει νέα Κανονιστική Απόφαση, η οποία θα επικαιροποιεί τη χωροθέτηση των σταθμών εγκατάστασης της αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων μόνο εντός της περιοχής παρέμβασης, όπου θα εφαρμοστεί ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Βόλου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη νέα εισήγηση, στην χωροθέτηση δεν περιλαμβάνονται θέσεις διάθεσης ποδηλάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΕΑΚ, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου επί της οδού Σέκερη, στην πλαζ ΕΟΤ Αλυκών και στο Πανθεσσαλικό, που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Οι δέκα (10) σταθμοί αυτόματης διάθεσης συμβατικών ποδηλάτων,  προτείνεται να γίνει στις ακόλουθες θέσεις επί πεζοδρομίων ή πλατειών και πάντως εκτός οδοστρώματος:
1. Δημαρχείο
2. Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Βόλου (Info)
3. Παραλία (Συμβολή των οδών Ιάσονος και Φιλελλήνων)
4. Παραλία (Στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Αργοναυτών)
5. Συμβολή των οδών Κουντουριώτου– Αλ. Παπαδιαμάντη (Περιοχή ΟΣΕ -ΙΚΑ)
6. Πλατεία Ελευθερίας
7. Συμβολή των οδών Γκλαβάνη και Ερμού
8. Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου
9. Πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας- Mαιάνδρου- Ειρήνης
10. Συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αθανασάκη (Περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου)

Οι σταθμοί θα περιλαμβάνουν ειδικές θέσεις όπου τα ποδήλατα θα κλειδώνονται ηλεκτρονικά και πρόσθετες θέσεις διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων νέας τεχνολογίας, με ηλεκτρονικό κλείδωμα στην περιοχή βάσης, χωρίς να απαιτούνται ειδικές θέσεις κλειδώματος. Οι σταθμοί διάθεσης ποδηλάτων θα χωροθετηθούν σε κεντρικά και κομβικά σημεία της πόλης, όπως σημεία μετεπιβίβασης κοινού, parking περιφερειακά του κέντρου και στρατηγικά σημεία όπου εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση ποδηλατών (διοικητικά & εμπορικά κέντρα, εκπαιδευτικά κτίρια, πολιτιστικοί χώροι κ.α.) με δυνατότητα μελλοντικής μετακίνησής τους ανάλογα με τη ζήτηση του συστήματος. Οι σταθμοί θα λειτουργούν καθημερινά όλο το 24ωρο, παρέχοντας ελευθερία στις μετακινήσεις ημέρα και νύχτα.
Σε εμφανείς θέσεις των σταθμών θα αναρτηθούν πληροφοριακοί χάρτες της πόλης με τα σημεία των θέσεων των σταθμών καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Κάθε σταθμός θα περιλαμβάνει δώδεκα (12) θέσεις ηλεκτρονικού κλειδώματος συμβατικών ποδηλάτων και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται ως περιοχή βάσης ηλεκτρονικού κλειδώματος με χρήση ειδικού λογισμικού για μέχρι δέκα (10) ηλεκτρικά ποδήλατα. Ένα σύστημα διαχείρισης με τον απαραίτητο εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικά κ.α.) θα εγκατασταθεί στο Δήμο, με τεχνική υποστήριξη της προμηθεύτριας εταιρείας, για τη λειτουργία του συστήματος διάθεσης ποδηλάτων.

Οι σταθμοί θα λειτουργούν καθημερινά και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ποδήλατο το οποίο θα πρέπει να μπορεί να αποκτήσει κάποιος:
– είτε µε την χρήση ειδικής κάρτας για την ταυτοποίηση των στοιχείων του, που θα μπορεί να προμηθευτεί από συγκεκριμένα σημεία εξυπηρέτησης,
– είτε με τη χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Σ’ αυτούς τους σταθμούς θα παρέχεται μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση που θα συνδυάζει ενοικίαση, στάθμευση, συντήρηση και επισκευή. Ένα σύστημα διαχείρισης θα εγκατασταθεί σε χώρο του Δήμου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικά κ.α.). Ο ανάδοχος θα αναλάβει την πλήρη τεχνική υποστήριξη και ασφάλιση του συστήματος των σταθμών (προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού).
Η δράση πρόκειται να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 για χρηματοδότηση της πράξης: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων» που συμπεριλαμβάνεται στον εγκεκριμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Βόλου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2β «Υποδομές στήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 σύμφωνα με την Πρόσκληση 043 «Δράσεις Στρατηγικής ΒΑΑ
Δήμου Βόλου – ΕΤΠΑ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το