Κόσμος

Νέα μόδα: Προτείνετε ένα φίλο σας για δουλειά!

Είστε ιδιωτικός υπάλληλος; Προτείνετε ένα φίλο σας για μια θέση εργασίας που μόλις «άνοιξε» στην εταιρεία που δουλεύετε. Αυτή είναι η νέα τάση στην Αμερική και είναι συμφέρουσα για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο αιτών έρχεται με μια προσωπική σύσταση και επομένως είναι πιο πιθανό να πάρει τη δουλειά. Από την άλλη, οι εταιρείες μειώνουν το κόστος της πρόσληψης, δεδομένου ότι οι προσλήψεις μέσω γνωστού απαιτούν λιγότερο χρόνο, ξεκινά η δουλειά πιο γρήγορα και αυτοί οι υπάλληλοι τείνουν να παραμένουν στις εταιρείες περισσότερο. Ακόμα, ο υπάλληλος που έκανε τη σύσταση παίρνει συχνά ένα μπόνους σε μετρητά και έχει ένα φίλο στον ίδιο εργασιακό χώρο.

Συνεπώς, είναι ένα συμφέρον, κλειστό σύστημα που λειτουργεί καλά για όλους, εκτός βέβαια για όσους δεν έχουν το «σωστό δίκτυο». Από την άλλη πλευρά, όμως, η τακτική αυτή «σκοτώνει» την πολυμορφία.

«Η τάση αυτή βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη πολυμορφία ή για να το θέσω διαφορετικά, μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των ομάδων», δήλωσε ο Ian Schmutte, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. «Είναι πολύ σαφές ότι οι άνθρωποι που κάνουν τις συστάσεις, τείνουν να προτείνουν άτομα της ίδιας φυλής, φύλου, εθνότητας ή εθνικής καταγωγής». Η έρευνα του Schmutte διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι προτείνουν από τον στενό κύκλο του περιβάλλοντός τους. Αυτές οι ομάδες συχνά αποτελούνται από παρόμοια άτομα, ένα φαινόμενο γνωστό ως homophily.

Πηγή: newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το