Η βιταμίνη Κ1 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας στη Διατροφή και την Καινοτομία Υγείας του Πανεπιστήμιου Edith Cowan της Αυστραλίας. Η βιταμίνη Κ εντοπίζεται στο λάχανο, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια, το αβοκάντο ή τα δαμάσκηνα.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των νοσηλειών με κατάγματα και της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 σε σχεδόν 1400 ηλικιωμένες Αυστραλές σε βάθος 14,5 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με κάταγμα σε σύγκριση με συμμετέχουσες που κατανάλωναν λιγότερα από 60 μικρογραμμάρια την ημέρα.
Η βιταμίνη Κ, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας μελέτης, επηρεάζει θετικά τα κατάγματα ισχίου, με όσους κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη Κ1 να έχουν 49% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με κάταγμα ισχίου.
«Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Κ1 μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, τρώγοντας 1-2 μερίδες λαχανικών όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο» σημείωσε ο συντονιστής της έρευνας Marc Sim, προσθέτοντάς πως τα ευρήματα μας δίνουν έναν ακόμα λόγο «να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία, οι οποίες προτείνουν υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων μιας ή δύο μερίδων πράσινα φυλλώδη λαχανικά».
Πηγή: Έθνος
«Ολυμπιακός Βόλου για πάντα» είναι το σύνθημα των ανθρώπων του ένδοξου συλλόγου που είναι άρρηκτα…
Της Δανάης Μαρίτσα Αν και σήμερα ανήκει στoν νομό Ηλείας, η Αλίφειρα ήταν στην…
Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση…
Βραδιά ποίησης και μουσικής με την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου…
Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή παρουσίασαν το Ημερολόγιο…
Η κ. Ιωάννα Κωστούλα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γενικού Λυκείου Αγριάς, μιλά στη…