Πολιτισμός

Δύο δεκαετίες δημιουργίας για Νικήτα Γρύσπο στον Βόλο

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή παρουσίασαν το Ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2024. Πρόκειται για καλαίσθητο αφιέρωμα στον ζωγράφο και γλύπτη από την Αμοργό Νικήτα Γρύσπο, ο οποίος δημιούργησε στον Βόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Για την παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά) μας μίλησε ο κ. Γιώργος Κοντομήτρος, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών.
«Δεν πρόκειται για καινούριο τόμο, αλλά πρόκειται για το Ημερολόγιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Ο προηγούμενος τόμος, ο 23ος, παρουσιάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου. Τώρα ετοιμάζουμε και τον 24ο, ο οποίος θα εκδοθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα κυκλοφορήσει. Αν μιλάμε για τον τόμο, περιέχει κείμενα μικρασιατικού ενδιαφέροντος, του προσφυγικού στοιχείου του Βόλου, της Νέας Ιωνίας κυρίως, γιατί υπάρχουν και σε άλλες συνοικίες πρόσφυγες, στον Άγιο Βασίλειο κλπ. Το δεύτερο μέρος θα περιέχει κείμενα τοπικής ιστορίας. Κέντρο είναι το Πήλιο, ο Βόλος αλλά πηγαίνουμε και στο 1821, όπου βλέπουμε μία περίπτωση με την δανειοδότηση που προσπάθησαν να κάνουν με την έναρξη της Επανάστασης οι Έλληνες. Είναι μία σημαντική περίπτωση αυτή που γράφει ο κύριος Γκέκος σε συνεργασία και με εμένα (Κοντομήτρος Γιώργος). Ο τόμος δηλαδή θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, άρα πρώτο μέρος προσφυγικού χαρακτήρα και ένα δεύτερο μέρος τοπικής ιστορίας, κυρίως Πηλίου και Βόλου όσον αφορά στον 24ο τόμο. Ο 23ος ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στο προσφυγικό θέμα και στην Μικρασιατική Καταστροφή, όπου όλα τα κείμενα είχαν αυτό το περιεχόμενο. Τώρα τον έχουμε μισό μισό φέτος τον 24ο αλλά σήμερα παρουσιάζουμε το ημερολόγιο της Εταιρίας Θεσσαλικών ερευνών που είναι ένα αφιέρωμα στον ζωγράφο και γλύπτη από την Αμοργό Νικήτα Γρύσπο, ο οποίος δημιούργησε κυρίως τον Βόλο. Στην ακμή του δηλαδή έφτασε στο Βόλο όπου παρέμεινε από το 1920 έως το 1940. Επί 20 χρόνια δηλαδή δημιουργούσε εδώ. Το 1924, πριν 100 χρόνια διορίστηκε στο Πρακτικό Λύκειο Βόλου, όπου ήταν καθηγητής των τεχνικών έλεγαν τότε (καλλιτεχνικών μία σημερινή ορολογία). Ήταν μία σημαντική προσωπικότητα από την Αμοργό. Αυτό παρουσιάζουμε».
Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών έχει έσοδα για να στηριχτεί και να λειτουργήσει;
«Η εταιρεία αυτή, όπως και όλα τα ομοειδή αδελφά σωματεία έχει ζητήματα οικονομικά επιβίωσης. Κάποιες επιχορηγήσεις που παλιά προ κρίσης δίνονταν από φορείς, υπουργεία κλπ. τώρα δεν έχουμε. Βασιζόμαστε σε ευγενείς χορηγούς και βέβαια στο πενιχρό έσοδο που μπορεί να έχει από τις ετήσιες συνδρομές των μελών. Παρά ταύτα επιβιώνουμε».
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Πινελιές» εθελοντισμού από γονείς μαθητών Αγριάς

  Η κ. Ιωάννα Κωστούλα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γενικού Λυκείου Αγριάς, μιλά στη…

15 Φεβρουαρίου 2024

Φρέντι Μπελέρης: Ο πατέρας μου είναι αποφασισμένος, χρησιμοποιήθηκε πλαστό ποινικό μητρώο σε βάρος του, λέει ο γιος του

Ως δείγμα γραφής για το τι σχεδιάζουν σε βάρος των Ελλήνων της Αλβανίας και της…

15 Φεβρουαρίου 2024

ΑΑΔΕ: Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 – Πώς τους έπιασαν

«Ραβασάκια» για εξηγήσεις ή για έλεγχο στέλνει η Εφορία στους πρώτους 800 φορολογούμενους που έχουν…

15 Φεβρουαρίου 2024

37χρονος σκότωσε τη γυναίκα του, τα δίδυμα και αυτοκτόνησε

Τραγωδία στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένας πρώην μηχανικός της Meta πυροβόλησε τη σύζυγό…

15 Φεβρουαρίου 2024

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς

Δείτε στοιχεία από το σύντομο βιογραφικό του νέου προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκου Σακκά Δημάρχου…

15 Φεβρουαρίου 2024

Μαγνησία:110 εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση

  Στους 110 ανέρχονται οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι καθηγητές από τη Μαγνησία που…

15 Φεβρουαρίου 2024