Τοπικά

Νέα δεδομένα λόγω Brexit για επιχειρήσεις – Γραφειοκρατική προς το παρόν η επίδρασή της αλλαγής

Νέα δεδομένα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων προκαλεί το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα περιέλθει σε καθεστώς τρίτης χώρας για την Ε.Ε.
Η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας στον Αλμυρό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας, με παγκόσμια εμβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν μέχρι και στο 95% της ετήσιας παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή. Από το ποσοστό αυτό, περίπου 10-15% των προϊόντων της εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από 15 χρόνια και όπως ανέφερε η υπεύθυνη μάρκετινγκ Σοφία Αποστολάκη, εκτός από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν υπήρξε κάποια άλλη επιβάρυνση.
Όπως ανέφερε η Αγγλία πλέον θεωρείται «τρίτη χώρα» και έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο εκτελωνισμός και απαιτούνται περισσότερα έγγραφα. «Το θέμα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλουμε να δούμε σε τι βαθμό θα προστατεύονται πλέον τα Π.Ο.Π. προϊόντα στην Αγγλία. Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης προστατεύεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε η κ. Αποστολάκη και σημείωσε πως ένα ακόμη θέμα που απασχολεί είναι αυτό των δασμών. Αν μπουν δασμοί, θα υπάρξει αύξηση τιμής με ενδεχόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Σημειώνεται πάντως ότι η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ, που εφαρμόζεται από την 1 Ιανουαρίου 2021 και θα διέπει εφεξής τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ και ΕΕ, προβλέπει ότι στις εμπορικές συναλλαγές δεν θα επιβάλλονται δασμοί και ποσοστώσεις.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές στο Η.Β. αντιπροσώπευαν το 3,7% του συνόλου των εξαγωγών μας στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 2,1%. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν για την Ελλάδα ο 7ος πελάτης και ο 14ος προμηθευτής.
«Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο περιμέναμε και πιστεύω ότι και οι Βρετανοί προσπαθούν να το εξομαλύνουν καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι μία χώρα με πολύ μεγάλο ποσοστό εισαγόμενων προϊόντων».
Παράλληλα σημείωσε η εταιρεία Ρούσσας εξάγει σε αγορές όπου δεν είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η μεγαλύτερή της αγορά είναι η Γαλλία, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος που εξάγεται, σε μία χώρα που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα τυριά της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το