Οικονομία

Ναι μεν αλλά από την S&P που δείχνει το μέλλον για αναβάθμιση της Ελλάδας

Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ακυρώνει τα σχέδια της κυβέρνησης που προσδοκούσε στις εκτιμήσεις της στην κατεύθυνση του αφηγήματος για έξοδο στις αγορές.

Ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει μεν το outlook της οικονομίας, και όχι την αξιολόγησή της.

Ναι μεν υπάρχει μια θετική εξέλιξη ωστόσο δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε το Μαξίμου την ώρα που στοχεύει σε έξοδο στις αγορές, μετά το 2014 για να επικοινωνήσει επιστροφή στην κανονικότητα και αλλαγή της ψυχολογίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή.

Ο οίκος επιβεβαίωσε (αλλά δεν αναβάθμισε) το Β-/Β μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, εξέλιξη όμως που δεν αποκλείει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες .

«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησής της προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020», σημειώνει ο οίκος.

«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο», προσθέτει.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση ο οίκος σημειώνει ότι η ανάκαμψη του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.

Ως εκ τούτου, αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο «Β-».

Αναφορά γίνεται επίσης στο Eurogroup στις 15 Ιουλίου, όπου κατά την άποψη της S&P, είναι πιθανό να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος.

“Το Eurogroup επανέλαβε την πρόθεσή του να παράσχει στην Ελλάδα παράταση της διάρκειας ωρίμανσης των δανείων του EFSF, καθώς και να αναβάλει την εξυπηρέτηση του χρέους κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του επόμενου έτους”, σημειώνει η S&P.

Όπως αναφέρεται το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποφάσισε να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και αυτή είναι μια απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές κρατικών ομολόγων αυτή τη χρονιά.

Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα αναφέρεται πως είναι αδύναμο αλλά δεν διαβλέπει κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Ακόμη τονίζεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από το υψηλό δημόσιο χρέος και διαβλέπει χαμηλά ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που έχουν πιέσει το εισόδημα την τελευταία δεκαετία και προκάλεσαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το