Τοπικά

Νατάσα Τσιασιώτη: Επάρκεια 30 ημερών στην αγορά αλεύρων

Επάρκεια ενός μηνός σε άλευρα προβλέπουν κύκλοι της θεσσαλικής αγοράς, με βάση τα αποθέματα που υπάρχουν. Η κατακόρυφη άνοδος της ζήτησης – έως και πέντε φορές επάνω – σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον εφοδιασμό πρώτων υλών, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό στον χώρο της ελληνικής αλευροβιομηχανίας. Ορατός ο κίνδυνος να πούμε το ψωμί… ψωμάκι, διαμηνύει η κ. Νατάσα Τσιασιώτη, διευθύνουσα σύμβουλος στους «Μύλους Τρικάλων», μιας ιστορικής επιχείρησης με έδρα την Καλαμπάκα και ισχυρό πελατολόγιο και στη Μαγνησία. Τουλάχιστον έξι μήνες απαιτούνται για την εξομάλυνση της αγοράς.

Η χώρα μας κάθε χρόνο εισάγει 900.000 τόνους σιταριού, εκ των οποίων το 1/3 περίπου μέχρι πρότινος προερχόταν από Ρωσία και Ουκρανία. Ωστόσο, η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφού την ίδια στιγμή και οι υπόλοιπες χώρες που παράγουν σιτηρά (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εξαγωγές. Ο κίνδυνος… lockdown στην αγορά αλεύρων, δίχως να αποκλείεται το ξέσπασμα μίας νέας επισιτιστικής κρίσης, έχουν εγκλωβίσει τόσο το καταναλωτικό κοινό, όσο και τις βιομηχανίες, ενώ το «ράλι» των αυξήσεων στις τιμές δείχνει να μην έχει τελειωμό. Το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στις μεταφορές, η πανδημία του κορωνοϊού και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία πιέζουν ανυπόφορα τον κλάδο των τροφίμων, με χαμένους για μία ακόμη φορά τους καταναλωτές: «Η ενέργεια είναι το πρώτο πρόβλημα της βιομηχανίας στην παρούσα φάση. Το κόστος έχει τετραπλασιαστεί. Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επιβίωσης για αρκετές επιχειρήσεις. Συνάδελφοί μας, αλλά και πελάτες, πλέον το σκέφτονται να κλείσουν. Η αγορά έχει υποστεί καθίζηση, αυτό το εισπράττουμε καθημερινά. Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, όλοι οι κλάδοι θα βρεθούν μπροστά σε πρωτοφανές αδιέξοδο».
Στη συνέχεια, η Θεσσαλή επιχειρηματίας μίλησε για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: «Η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση, για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς», σημείωσε «Σταμάτησαν οι εισαγωγές, αφού ακόμη και τα πλοία δεν μπορούν να περάσουν τη Μαύρη Θάλασσα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ελληνικά σιτηρά, αλλά οι τιμές εδώ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έχει επηρεάσει και τις υπόλοιπες παραγωγούς χώρες, όπως είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Γαλλία και η Βουλγαρία. Όλες τους περιόρισαν τις ποσότητες που εξάγουν στην Ελλάδα, ενώ και τα σιτηρά που φτάνουν τελικά στην Ελλάδα διατίθενται τουλάχιστον 30% επάνω στις τιμές».
Πότε θα δοθεί λύση; «Πιστεύω ότι θα απαιτηθεί περισσότερο από ένα εξάμηνο, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Επί του παρόντος, θα πορευθούμε με τα αποθέματα που υπάρχουν, αναμένοντας την καινούργια συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αναμένουμε να αυξηθούν και οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες που προμηθευόμαστε πρώτες ύλες», είπε η κ. Τσιασιώτη, η οποία κλείνοντας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επάρκειας αλεύρων: «Εάν οι βιομηχανίες εξακολουθήσουν να μην προμηθεύονται σιτηρά, πώς θα παραχθεί αλεύρι; Κάποια στιγμή όλοι θα ξεμείνουμε από πρώτες ύλες. Κατά συνέπεια, κάποιοι μύλοι θα υποχρεωθούν να λειτουργούν λιγότερες ημέρες. Στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε επάρκεια για έναν μήνα ακόμη. Η ζήτηση, τόσο στα επαγγελματικά, όσο και στα καταναλωτικά άλευρα εκτινάχθηκε πέντε φορές επάνω. Οι αρτοποιοί θέλουν να δημιουργήσουν απόθεμα, ενώ και οι καταναλωτές αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες το τελευταίο διάστημα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το