Τοπικά

Ναοί… σε ρύθμιση οφειλών

Οικονομική ασφυξία προκαλούν στις Ενορίες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους διαχειριστούν.
Οι ιερείς παραλαμβάνουν αυτές τις μέρες τους λογαριασμούς και δεν ξέρουν, τι να κάνουν με τα υψηλά ποσά που βλέπουν να αναγράφονται.
Ήδη για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή κατάσταση προσπαθούν να μειώσουν τη θέρμανση αλλά και τον φωτισμό στους ναούς στις ώρες των κυριακάτικων θείων λειτουργιών αλλά και σε άλλες μέρες, ελπίζοντας ότι έτσι θα περιορίσουν το κόστος.
Μάλιστα από άμβωνος οι ιερείς ενημερώνουν τους πιστούς για τα μέτρα αυτά, ώστε να μην διαμαρτυρηθούν αν έχει λίγο κρύο περισσότερο εντός του ναού. Άλλωστε τους εξηγούν πως οι ναοί είναι σαν τα σπίτια που έχουν έξοδα και τα οποία πρέπει να καλύπτονται.
Κάποιοι ναοί για τη θέρμανση των χώρων τους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ορισμένοι άλλοι πετρέλαιο θέρμανσης. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις το κόστος είναι μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο.
Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε πως «Οι δυσθεώρητοι λογαριασμοί στο ρεύμα και τη θέρμανση έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις Ενορίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αναγκάζονται να μπουν σε διακανονισμούς για ρύθμιση των οφειλών τους. Ενδεικτικά να αναφέρω πως στον Ιερό Ναό Ανάληψης μας ήρθε λογαριασμός φυσικού αερίου κοντά στα 2.500 ευρώ, όταν αντίστοιχα πέρυσι πληρώσαμε 1.100 ευρώ. Και εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, πώς θα αποπληρωθεί αυτός ο λογαριασμός».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ως ένα πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης από πλευράς των ναών είναι ο λιγότερος φωτισμός αλλά και η μειωμένη θέρμανση».
Οι ενορίες βρίσκονται στα όρια της οικονομικής τους επιβίωσης, καθώς έχουν να επιτελέσουν παράλληλα το κοινωνικό έργο με τα Σπίτια Γαλήνης, αλλά και να πληρώσουν τους ιεροψάλτες και τις νεωκόρους.
Ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Αμφιλόχιος Μήλτος ανέφερε πως ο λογαριασμός ρεύματος για την εκκλησία και το Σπίτι Γαλήνης ήταν τριπλάσιος από πέρυσι που πληρώσαμε 1.100 ευρώ και τώρα πρέπει να δώσουμε 3.000-4.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά δύσκολα μπορούμε να τα διαθέσουμε, όταν τα έσοδά μας από το παγκάρι για τον περασμένο μήνα ήταν σχεδόν τα μισά χρήματα του λογαριασμού. Παράλληλα έχουμε να πληρώσουμε τη νεωκόρο και τους ιεροψάλτες που κάθε μήνα δίνουμε κοντά στα 2.000 ευρώ. Ακόμη έχουμε και το Σπίτι Γαλήνης από το οποίο σιτίζονται καθημερινά 120 άτομα και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες πρώτες ύλες».
Και βέβαια οι ιερείς τρέμουν στην ιδέα να προκληθεί κάποια ζημιά, καθώς θα πρέπει να απευθυνθούν ξανά στους πιστούς για να μαζέψουν χρήματα και να την επιδιορθώσουν.

Share
Ετικέτες: ναοί

Πρόσφατα άρθρα

Επτά στους δέκα μαθητές με οδηγό τον εθελοντισμό στη ζωή τους

Το 70% των μαθητών δήλωσε ότι ο εθελοντισμός έχει διεισδύσει στην καθημερινή του ζωή σύμφωνα…

24 Μαρτίου 2024

Οι γυναίκες κατακτούν τη θάλασσα – Μαρία Ηλιοπούλου: Η μοναδική εκπαιδεύτρια ταχύπλοων σκαφών στον Βόλο μιλά στη «Θ»

Η μοναδική γυναίκα εκπαιδεύτρια ταχύπλοων σκαφών στον Βόλο, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, μας εξηγεί πώς επέλεξε…

24 Μαρτίου 2024

Η μονοτονία και η πλήξη στην εργασία πιο επικίνδυνες από την εξάντληση – Συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Εμβιομηχανικής και Εργονομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επιχειρήσεις

του δρ Παναγιώτη Β. Τσακλή, καθηγητή Εργαστηρίου Εμβιομηχανικής και Εργονομίας ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Dept of…

24 Μαρτίου 2024

Πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων στον Δήμο Σκοπέλου την περίοδο 2025 – 2028

Σε πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων την περίοδο 2025 - 2028 προχώρησε κι ενέκρινε κατά πλειοψηφία σε…

24 Μαρτίου 2024

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια σε κεντρικά σημεία του Αλμυρού

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων και δωρεάν ίντερνετ θα έχουν τη…

24 Μαρτίου 2024

5,8 εκ. ευρώ για μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάσταση υποδομών – Πρόταση χρηματοδότησης από Δ. Βόλου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

Από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα ληφθεί…

24 Μαρτίου 2024