Τοπικά

5,8 εκ. ευρώ για μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάσταση υποδομών – Πρόταση χρηματοδότησης από Δ. Βόλου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

Από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της πράξης «Μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάσταση υποδομών μετά τις πλημμύρες Daniel και Elias» του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού VΙ» και στον Άξονα Προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων».
Ειδικότερα η χρηματοδότηση αφορά σε έργα ή μελέτες που αφορούν ενδεικτικά: α) στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών φυσικών καταστροφών, β) στην εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στις υποδομές των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γ) σε προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή τεχνικού ή άλλου υλικού εξοπλισμού και δ) σε πάση φύσεως έξοδα που σχετίζονται ευθέως με αυτά.

Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, σύμφωνα με την πρόσκληση, ανέρχεται σε 5.800.000 € και κατανέμεται ως εξής:
1. Εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρική θωράκιση μετά τις θεομηνίες Daniel και Elias 800.000€.
2. Αποκατάσταση κολυμβητηρίου από τις ζημιές μετά τις φυσικές καταστροφές 400.000€.
3. Αποκατάσταση περιοχών χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου 400.000€.
4. Αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και δρόμων στην περιοχή Αγία Παρασκευή μετά τις πλημμύρες Daniel και Elias 4.200.000€.
Ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, προτίθεται να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάσταση υποδομών μετά τις πλημμύρες Daniel και Elias».

Με τη χρηματοδότηση θα καλυφθούν ενδεικτικά δαπάνες για:
α) Εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Βόλου μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της θεομηνίας του Σεπτεμβρίου 2023 Daniel και Elias, που αφορούν στη διερεύνηση και καταγραφή πραγματικών συνθηκών, τεχνικές μελέτες επιλεγμένων έργων καθώς και προτάσεις έργων. Πιο συγκεκριμένα, θα εκπονηθούν υδρολογικές μελέτες για κάθε υδρολογική λεκάνη ξεχωριστά, τοπογραφικές αποτυπώσεις μεμονωμένων σημείων ειδικού ενδιαφέροντος (κυρίως θέσεις τεχνικών έργων), υδραυλικές μελέτες αποκατάστασης των κοιτών εκτός αστικού ιστού σε επιλεγμένες θέσεις και λοιπές μελέτες απαιτούμενες κατά περίπτωση μελέτες (γεωλογικές και γεωτεχνικές, δασοτεχνικές, περιβαλλοντικές).
β) Την αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο «Ι.ΖΗΡΓΑΝΟΣ» του Δ. Βόλου μετά τις φυσικές καταστροφές του Σεπτεμβρίου 2023. Αναλυτικότερα, προβλέπεται η επισκευή βλαβών επιμέρους μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης-ζεστού νερού χρήσης, ανακυκλοφορίας νερού δεξαμενών, αποχέτευσης, ισχυρών ρευμάτων και κλιματισμού στα λεβητοστάσια των κολυμβητικών δεξαμενών των 50 μ., 25 μ. και της δεξαμενής εκμάθησης του κολυμβητηρίου.
γ) Αποκατάσταση των περιοχών των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται η προμήθεια και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ασφαλείας στις γέφυρες των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου όπως και κιγκλιδωμάτων παρόχθια, κατά μήκος των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου, καθώς και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου παρόχθια του χειμάρρου Κραυσίδωνα μετά φωτιστικών σωμάτων και πλακακιών τα οποία καταστράφηκαν και παρασύρθηκαν από τα νερά κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων τον Σεπτέμβριο 2023.
δ) Την πλήρη αποκατάσταση οδοστρωμάτων μήκους 6.500 μ., πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων 10.000 μ2 στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Σημαντικές βλάβες υπέστησαν και οι κεντρικές αρτηρίες πρόσβασης στην συνοικία (οδοί Παρασκευοπούλου, Γιάννη Δήμου, Καραμπατζάκη, Ζάχου, Ταξιαρχών, Σαρακηνού κ.λπ., καθώς και η όμορη συνοικία Νέας Καλλιθέας). Η αποκατάσταση κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια των μετακινήσεων στην περιοχή και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έργα οδικού δικτύου (εκτός αντιπλημμυρικών έργων και έργων διαχείρισης όμβριων).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 5.799.999,96€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 24/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Απόλλων Π.-Ολυμπιακός -Ζ-…

24 Μαρτίου 2024

Τουρισμός για Όλους: Πού θα κάνετε την αίτηση

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» Τουρισμός για…

24 Μαρτίου 2024

Ιστορίες με τις λέξεις – Νη- όπως νηστεία

της Αντιγόνης Σδρόλια Λίγοι αναγνωρίζουν το πρόθημα νη-. Πρόκειται για λόγιο αχώριστο μόριο, πρόθημα αρχαίων…

24 Μαρτίου 2024

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή της Ορθοδοξίας

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

24 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για το γύρισμα των δεικτών

Tην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει σε θερινή, με τους δείκτες των…

24 Μαρτίου 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται από τους εργοδότες

Η αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Πάσχα που θα λάβουν όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό…

24 Μαρτίου 2024