Τοπικά

Να πάψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την ταλαιπωρία των “Ιανόπληκτων” αγροτών

Τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών δεκάδων αγροτών από την περιοχή του Αλμυρού αλλά και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ μοιράζει ποινές με την απειλή περικοπής της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αγροτών που υπέστησαν καταστροφές από τον Ιανό, τις οποίες δήλωσαν και για τις οποίες έχουν ήδη αποζημιωθεί!
Ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, εγκαίρως είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στις 26 Οκτωβρίου 2020, μόλις ένα μήνα μετά τα ακραία φαινόμενα του Ιανού, έχοντας διαβλέψει ότι οι αγρότες που επλήγησαν και αποζημιώθηκαν ταχύτατα, ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν στο μέλλον προβλήματα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή είχε ανταποκριθεί και απαντήσει στη Βουλή ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Στην περίπτωση του βαμβακιού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1178/27361/10-3-2015 Υπουργική Απόφαση, η απόδοση μπορεί να μειωθεί, εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως είναι το ακραίο καιρικό φαινόμενο και η καταστροφή. Τα ίδια αναφέρει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1306/2013 στο άρθρο 2, σύμφωνα με τον οποίο αναγνωρίζονται ως ανωτέρα βία και εξαιρετικές περιστάσεις, μεταξύ άλλων η σοβαρή φυσική καταστροφή που προκαλεί σημαντική ζημία στην εκμετάλλευση.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, απαλλάσσεται ο παραγωγός από τις υποχρεώσεις αυτές, εφόσον κριθεί ότι συντρέχει ανωτέρα βία, η οποία ως ανωτέρα βία περιγράφεται αυτή η σοβαρή ζημία, αυτή η εκτεταμένη καταστροφή. Επομένως, αδιαστίκτως, ενιαία και με σειρά υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά επαναλαμβάνουν την ίδια διατύπωση αυτό το ζήτημα είναι ρυθμισμένο και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους καλλιεργητές».
Και ενώ αυτά επισήμανε ο τότε αρμόδιος υπουργός, ο μόνος που δεν θέλει να καταλάβει είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ταλαιπωρεί εκατοντάδες αγρότες σε Αλμυρό, Φάρσαλα και Καρδίτσα.
Κατόπιν τούτων προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, τα οποία και διαβίβασε με επιστολή ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό:
Α) Ένας αγρότης που καλλιεργεί 100 στρέμματα βαμβάκι και δήλωσε ολική καταστροφή από τον Ιανό στα 50 στρέμματα, έλαβε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ 50 στρέμματα * 100€ ανά στρέμμα = 5.000€. Με τη σημερινή τακτική του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως κινδυνεύει να χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επειδή κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φαίνονται τα 50 κατεστραμμένα στρέμματα και θεωρείται ψευδής η δήλωση του αγρότη σε ποσοστό άνω του 3%, που σημαίνει απώλεια του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ!
Δηλαδή 100 στρέμματα *67,8€ συνδεδεμένη ενίσχυση ανά στρέμμα = 6.780€. Δηλαδή ο αγρότης έλαβε 5.000€ ως αποζημίωση από την καταστροφή και θα χάσει 6.780€ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση! Αυτό μόνο ελληνικός οργανισμός θα μπορούσε να το πετύχει.
Β) Ήταν τόσο δύσκολο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια εποχή που όλοι χειροκροτούμε τα επιτεύγματα της ψηφιακής διακυβέρνησης να ζητήσει τα αρχεία του ΕΛΓΑ για τους αποζημιωθέντες από τον Ιανό, από όπου φαίνεται και το ύψος της ζημιάς αλλά και οι πιθανές ενστάσεις επί των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ;
Γ) Θα διερευνήσουν τα αρμόδια υπουργεία ποιοι παράγοντες είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια αμαυρώνουν την πολύ ικανοποιητική εικόνα που δημιούργησε ο ταχύτατος τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφής του Ιανού από την κυβέρνηση;
Δ) Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά για ένα ευρείας κλίμακας ακραίο καιρικό φαινόμενο, για το οποίο ψηφίστηκαν νόμοι και διατάξεις;» καταλήγει η επιστολή του βουλευτή Μαγνησίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το