Τοπικά

Να ανακληθούν άμεσα δυο απολύσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ ζητά το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας»

βεμεκεπ

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», καταγγέλλει απολύσεις δύο εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ, χθες Πέμπτη 31 Μαρτίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η μια από τις δυο απολύσεις συνιστά συνδικαλιστική δίωξη, καθώς πρόκειται για την ταμία του Δ.Σ. του Συνδικάτου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και αντιπρόσωπο του σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το ΕΚΒ, Χρυσούλα Τασολάμπρου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου:

«H διεύθυνση της εταιρείας εδώ και καιρό είχε εκφράσει την ενόχλησή της στη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Η εκλογή της συναδέλφισσας στη διοίκηση του Συνδικάτου μας και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και ιδίως η πρωτιά της στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου για τον αντιπρόσωπο στην ΠΟΕΜ και στο ΕΚΒ αποτέλεσαν για την εταιρεία κόκκινο πανί και στην πρώτη ευκαιρία που είχε προχώρησε στην απόλυσή της.
Η ευκαιρία αυτή έχει να κάνει με το ότι η συναδέλφισσα, όπως και πολλοί συνάδελφοι, αν και δουλεύει με συγκεκριμένο ωράριο, κάτω από την επίβλεψη προϊστάμενου, στο χώρο του εργοστασίου, είναι με σύμβαση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, κοινώς μπλοκάκι. Αυτόν τον τρόπο έχουν βρει οι εργοδότες, ανάμεσα στους πολλούς, για να χτυπήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εργοδοσία είδε στη συναδέλφισσα και τη συνδικαλιστική της δράση κίνδυνο όταν στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Συνδικάτου μας, λίγες μέρες πριν την απόλυση, πρωτοστάτησε ώστε όλοι οι συνάδελφοι με μπλοκάκι να πάρουν τα δικαιώματα που τους στερούν. Τους εξόργισε ότι η συναδέλφισσα έχει με το μέρος της τη νομολογία (αποφάσεις δικαστηρίων), τα δελτία εργατικής νομοθεσίας αλλά και τις υποδείξεις της επιθεώρησης εργασίας. Αυτές λένε ρητά ότι οι συμβάσεις με μπλοκάκι των εργαζομένων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πρέπει να μετατρέπονται από τους εργοδότες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου εξαρτημένης εργασίας. Η συναδέλφισσα, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων με μπλοκάκι έχει αυτές τις προϋποθέσεις: σταθερό ωράριο, δύο χρόνια συνεχείς ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων, προϊστάμενο που την επέβλεπε και ότι η δουλειά της ήταν σε συγκεκριμένο πόστο του εργοστασίου. Η εργοδοσία προσπαθεί βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, να παρουσιάσει τη συναδέλφισσα σαν «εργολάβο» που έληξε το έργο της «εργολαβίας» του!
Η συγκεκριμένη απόλυση πρόκειται για μια καραμπινάτη συνδικαλιστική δίωξη και για το λόγο αυτόν δεν πρέπει να περάσει. Αν η εργοδοσία αποκτήσει το ελεύθερο να απολύει τους συνδικαλιστές επειδή έχουν δράση, καταλαβαίνετε τι ακολουθεί. Καταλαβαίνεται τον αέρα που θα πάρει για να προχωρήσει σε όλους τους σχεδιασμούς της απέναντι στα δικαιώματά μας, ιδιαίτερα τώρα που επιδιώκει εκ περιτροπής εργασία, νέες και περισσότερες απολύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως προχώρησε στην απόλυση και άλλης μιας εργαζόμενης.

Απαιτούμε να μην περάσει η συνδικαλιστική δίωξη και να επαναπροσληφθούν άμεσα οι δυο συναδέλφισσες. Να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας που ακολουθούν!»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το