Τοπικά

Ν. Παπαπέτρος: Επιπλέον επιβάρυνση της ΔΕΥΑΜΒ τουλάχιστον με 12 εκ. ευρώ για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

Κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για τους χειρισμούς της όσον αφορά το ζήτημα της ΕΡΓΗΛ και τις οικονομικές τις απαιτήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ άσκησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος. Όπως τόνισε το νερό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους ενώ σημείωσε πως είναι και ακριβό και κακό. «Επειδή μας ενδιαφέρει το νερό μας ενδιαφέρει και η ΔΕΥΑΜΒ» σχολίασε. Όπως ανέφερε η επιχορήγηση της ΔΕΥΑΜΒ για την πληρωμή οφειλών από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αποτελεί μια λύση αλλά πρόσθεσε ότι αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το μεγάλο χρέος συσσωρεύτηκε την τελευταία 9ετία που διοικεί η δημοτική αρχή. Ο κ. Παπαπέτρος παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ΕΡΓΗΛ είναι έναν πρόβλημα που βρήκε η δημοτική αρχή αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να το επιλύσει.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, ανέφερε ότι η ανάδοχος εταιρεία άσκηση προσφυγή στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας το 2009 και ζητούσε την επιδίκαση των σχετικών ποσών νομιμότοκα από την επίδοση της προσφυγής. Το 2011 εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας με την οποία αναγνωρίστηκε η αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης και υποχρέωσε τη ΔΕΥΑΜΒ στην πληρωμή ποσού περίπου 4 εκ. ευρώ πλέον εργολαβικού οφέλους 28%. Η ΔΕΥΑΜΒ άσκηση αίτηση αναίρεσης και αναστολής και με την απόφαση του 2012 του Αρείου Πάγου ανεστάλη για πέραν του 1 εκ. ευρώ η εκτέλεση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας. Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση που άσκησε η ΔΕΥΑΜΒ για την αναίρεση της απόφασης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας η ΔΕΥΑΜΒ άσκησε αγωγή ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας ζητώντας την επιστροφή ποσών που κατέβαλε ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. «Είχε προσδιοριστεί για τον Φλεβάρη του 2015, πλην όμως η δημοτική αρχή παραιτήθηκε από αυτή και άσκησε στη συνέχεια δική της αγωγής με όποιο περιεχόμενο κατά 90%, που τελικά συζητήθηκε στις 20 Απριλίου 2018.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ δήλωσε πως ήταν 6,6 εκ. ευρώ πλέον των τόκων υπερημερίας. Το γενικό σύνολο κεφαλαίου και τόκων τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν μεταξύ 8,5 και 9 εκ. ευρώ είπε και μείον το 1 εκ. ευρώ που είχε καταβληθεί για να ανασταλεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, το υπόλοιπο καταβλητέο ποσό ήταν περίπου 7,5 εκ. ευρώ.
«Από 1/9/2014 μέχρι σήμερα η ΕΡΓΗΛ έχει εισπράξει περίπου 9 εκ. ευρώ είτε ευθέως είτε από κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Στις 19 /7/2022 η ΔΕΥΑΜΒ υπέβαλε αίτημα προς τ5ο Υπουργείο Εσωτερικών για επιχορήγηση συνολικού ποσού 7.637.675,19 ευρώ για εξόφληση διαταγών πληρωμής δικαστικών αποφάσεων. Υπεβλήθηκε επίσης από τη ΔΕΥΑΜΒ αίτημα για επιχορήγηση ποσού 10,5 ευρώ περίπου για την εξόφληση των απλήρωτων υποχρεώσεων» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, από τον Σεπτέμβρη του 2014 η ΕΡΓΗΛ έχει εισπράξει περί τα 9 εκ. ευρώ και πρόκειται να εισπράξει άλλα επιπλέον 10.500.000, δηλαδή σύνολο 19,5 εκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής το Σεπτέμβρη του 2014 ήταν περίπου 7,5 εκ. ευρώ. « Δηλαδή υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση της ΔΕΥΑΜΒ τουλάχιστον με 12 εκ. ευρώ πλέον δικαστικών δαπανών» τόνισε.

Ο κ. Παπαπέτρος πρόσθεσε πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αρεστές ή όχι πρέπει να είναι σεβαστές και σημείωσε πως η τωρινή δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έπρεπε από τότε που ανέλαβε να διακανονίσει το ποσό ώστε να μην βρεθεί η Επιχείρηση σε δύσκολη θέση.
Τέλος αναφορικά με την επίρριψη ευθυνών σε εργαζόμενους, που όπως είπε ελέγχθηκαν και απαλλάχθηκαν « είναι άνανδρο να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι. Αυτός που τα λέει έχει πολιτική ψυχή νάνου. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή πολιτικού ανδρός να επιρρίπτει ευθύνες σε συνεργάτες του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το