Ελλάδα

Μύθοι & αλήθειες για το υπερταμείο

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση πυροδότησαν στη Βουλή, μύθοι και αλήθειες γύρω από το «υπερταμείο» που δημιουργήθηκε για την περιουσία του Δημοσίου.

Το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που πηγαίνει στη νέα «Εταιρεία» ψηφίστηκε, τα πρόσωπα έχουν επιλεγεί και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όσα έχουν συμφωνηθεί.
Η διάρκεια ζωής του εγχειρήματος ανέρχεται σε 99 έτη, ενώ όσον αφορά στα έσοδα θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα προκειμένου να μην κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Συγκεκριμένα το 50% θα πηγαίνει για το χρέος, ενώ το άλλο 50% θα διατίθεται για επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη. Στην «ομπρέλα» του υπερταμείου θα βρίσκονται:
1. Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), όπου έχει ήδη αποφασιστεί να πάνε 12 ΔΕΚΟ για αξιοποίηση (χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως ιδιωτικοποιήσεις).
2. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που παραμένει σε λειτουργία μέχρι να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (ύψους 6,2 δισ.).
3. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και
4. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

 
Πρόκειται για τέσσερις χωριστούς «πυλώνες», που δεν πρέπει να συγχέονται. Ουσιαστικά όλη η περιουσία του Δημοσίου θα είναι υπό τη σκέπη του νέου ταμείου, με διαφορετικές ωστόσο προτεραιότητες σε κάθε πυλώνα (ένα αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία).
Ωστόσο μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το εγχείρημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης αντιπαράθεσης στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο. Η διάρκεια ζωής της «Εταιρείας», το κατά πόσον αξιοποίηση σημαίνει ιδιωτικοποίηση, αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο φορέα ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στις… συγκρούσεις.
Η βασική κόντρα που ξέσπασε στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα αφορούσε στην «τύχη» των ΔΕΚΟ που κατευθύνονται στην ΕΔΗΣ. Η αρχή έγινε στο τέλος της άνοιξης, όπου κατευθύνθηκαν στην «Εταιρεία» έξι επιχειρήσεις (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΣΕ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ). Με τον νόμο που πέρασε την Τρίτη τη σκυτάλη παίρνουν άλλες έξι ΔΕΚΟ: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ?απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης? σημείωναν πως δεν σημαίνει ότι οι ΔΕΚΟ που κατευθύνονται στο ταμείο αυτομάτως πρόκειται να ιδιωτικοποιούν. Και επαναλάμβαναν στην Ολομέλεια πως στόχος είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Συνάντηση στο Μαξίμου
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η κυβέρνηση δεν συζητά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ κατατέθηκε και νομοτεχνική διάταξη. Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους βουλευτές Γ. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά, που προέρχονται από τους Οικολόγους (καθώς αρχικά ενστάσεις είχε διατυπώσει το πανελλαδικό συμβούλιο).
Αυτό που επισημαίνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν πρέπει να ταυτίζεται η ΕΔΗΣ με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018).

 
Τα έσοδα του νέου υπερταμείου θα κατευθύνονται σε δύο κουμπαράδες:
• Ποσοστό 50% θα πηγαίνει για το χρέος. Να σημειωθεί πως η μείωση του χρέους αφορά μόνο στις υποχρεώσεις του ν. 4336.2015 (δηλαδή της τρίτης δανειακής σύμβασης). Μετά την κάλυψη και για όσο παραμένει εν ζωή η εταιρεία θα έχει καθαρά αναπτυξιακούς στόχους.
• Ποσοστό 50% θα διατίθεται για επενδύσεις. Οι τομείς που θα γίνονται οι επενδύσεις χαράσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ με βάση τον σχεδιασμό θα δοθεί έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, τμήμα αυτών των χρημάτων μπορεί να πηγαίνει για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της «Εταιρείας» και των άμεσων θυγατρικών της. Δηλαδή το ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να επενδύει στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία του προκειμένου να ανεβαίνει η αξία τους και μετά να τα πουλά.

 
Με βάση τον νόμο, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική της «Εταιρείας», η οποία εγκρίνεται από το ελληνικό Δημόσιο. Ανώτερο όργανο είναι η γενική συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών.Οσον αφορά στο εποπτικό συμβούλιο, αποτελείται από πέντε μέλη, ενώ για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τεσσάρων μελών. Για την επιλογή των προσώπων υπήρξε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς τρία μέλη ορίζει το ελληνικό Δημόσιο και δύο αποτελούν πρόταση των θεσμών.
Ηταν μια δύσκολη συζήτηση καθώς υπήρχε το δικαίωμα του βέτο και επομένως απαιτείτο οι αποφάσεις να ληφθούν κοινή συναινέσει. Τελικά μετά τις αρχικές ενστάσεις και διαφωνίες βρέθηκε η χρυσή τομή και «κλείδωσαν» τα ονόματα που εξαρχής είχαν προτείνει οι δύο πλευρές. Πρόεδρος θα είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά των θεσμών το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Ισπανός Ν. Βεγκάρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το