Τοπικά

«Μπάζα» πνίγουν ρέματα, ποτάμια, χωράφια – Απαιτούνται δέκα σημεία συγκέντρωσης στη Μαγνησία

Οι αναγκαίες πρακτικές στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόθεσής τους σε παράνομες χωματερές, ανέδειξε η ημερίδα, η οποία έγινε χθες στο ΤΕΕ.
Η Μαγνησία βρίσκεται σε «εμβρυακή» κατάσταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να πάψουν τα μπάζα να βρίσκονται σε ρέματα, ποτάμια και χωράφια.
Στον Βόλο υπάρχουν μόνο δύο αδειοδοτημένα σημεία συγκέντρωσης και συγκεκριμένα το Λατομείο Νταόπουλου και ο ΧΥΤΑ του Βόλου, όταν απαιτούνται δέκα σημεία σε ηπειρωτική και νησιωτική Μαγνησία.

Την ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων στη Μαγνησία διοργάνωσε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) «Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας-ΑΑΝΕΛ».
Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χάρης Μουρκάκος τόνισε πως ο ΧΥΤΑ του Βόλου έχει λάβει άδεια εναπόθεσης μπάζων, αλλά εκτίμησε πως δεν είναι δυνατόν να απομειώνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ με τέτοιου είδους ενέργειες.
Η ημερίδα απευθυνόταν χθες στους δεκάδες επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και ουδείς γνωρίζει πού εναποθέτουν τα μπάζα τους εφόσον δεν υπάρχουν μονάδες.

Σε συμπεράσματα της ημερίδας από το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων αναφέρθηκε ο κ. Χάρης Μουρκάκος

«Όλοι με βάση τον Νόμο πρέπει να οδηγούν τα απόβλητά τους σε μια τέτοια μονάδα. Στη Μαγνησία υπάρχει το λατομείο Νταόπουλου και γνωρίζω πως υπάρχει αδειοδοτημένη μονάδα στον ΧΥΤΑ του Βόλου. Βεβαίως εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την κάλυψη του απορριμματικού φόρτου. Δεν μπορούμε να πετάμε μπάζα εκεί που ρίχνουμε τα αστικά απορρίμματα», είπε ο κ. Μουρκάκος.
Για να καλυφθεί όπως σημείωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας χρειάζονται δέκα μονάδες, δηλαδή δέκα επιχειρηματίες να αποφασίσουν να δημιουργήσουν τα σημεία σε Πήλιο και νησιά και να λάβουν αδειοδότηση. Δεν είναι δύσκολο ούτε ακριβό. Δεν είναι δυνατόν να κουβαλιούνται τα μπάζα στον Βόλο. Από πέρυσι τον Νοέμβριο στη Μαγνησία εκτελούνται 75 έργα συμβατικής αξίας 87 εκατομμυρίων. Είναι τεράστιες οι ποσότητες αδρανών υλικών που θα παράξουν αυτά τα έργα και έτσι και δεν ελεγχθούν από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι γι΄ αυτό δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που επιβλέπουν τα έργα πρέπει να υποχρεώσουν τον κατασκευαστή να μεταφέρει τα μπάζα σε αδειοδοτημένη μονάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το